Coronavirus

Præsidenten kalder covid-19 "en lille forkølelse" - nu begraver Brasilien døde i massegrave

Jair Bolsonaro fører med sin håndtering af coronakrisen landets befolkning ind i 'et slagtehus', advarer Brasiliens tidligere præsident.

Før coronakrisen begravede myndighederne i den brasilianske by Manaus omkring 30 døde om dagen.

Selvom situationen her formentlig er den værste i hele Brasilien, har vi ingen hjælp fået

Arthur Virgílio Neto, borgmester, Manaus

Nu er tallet steget til 100, og de ansatte på kirkegårdene er nødsaget til at begrave byens døde i massegrave.

- Det har været nødvendigt for at kunne håndtere det store antal begravelser, skriver borgmesterens kontor i en udtalelse ifølge CNN.

Myndighederne understreger, at det stadig vil være muligt at identificere de covid-19-døde i massegravene ud fra en kortlægning over kisternes placering.

Folk dør hjemme

Tirsdag aften sagde byens borgmester, Arthur Virgílio Neto, til CNN, at sundhedssystemet i Manaus, der er den største by i delstaten Amazonas, ikke længere har kapacitet til at behandle de coronasmittede.

Derfor er folk begyndt at dø hjemme.

Borgmesteren kritiserer landets regering for ikke at hjælpe delstaterne med at håndtere krisen. Han vil nu sende et brev til G7-landene for at bede om hjælp.

- Selvom situationen her formentlig er den værste i hele Brasilien, har vi ingen hjælp fået fra de føderale myndigheder til at øge kapaciteten og ekspertisen på vores sygehuse, siger Arthur Virgílio Neto til CNN.

Corona-skeptisk præsident

Lindbergh Faria, der er tidligere senator i Rio de Janeiro, har delt et billede af massegravene på Twitter. Han anklager de føderale myndigheder i Brasilien for at skjule antallet af smittede og døde under coronakrisen.

- Kirkegården i Manaus har nu måttet lave massegrave for at begrave de døde med coronavirus. Mangel på massetestning er en strategi for at skjule det store antal smittede og døde, skriver Lindbergh Faria under hashtagget #ForaBolsonaro, der kan oversættes med ”ud med Bolsonaro”.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har flere gange omtalt covid-19 som ”en lille forkølelse”. Han har også fyret sundhedsminister Luis Henrique Mandetta efter uenighed om, hvordan coronakrisen skulle tackles.

Fører sit folk i slagtehuset

Mandetta, som er uddannet læge, har opfordret folk til at blive hjemme og følge retningslinjerne fra de lokale myndigheder i de forskellige delstater i landet.

Præsidenten har derimod flere gange deltaget i demonstrationer, der vil have sat en stopper for karantæne og social afstand.

Jair Bolsonaro fører med sin håndtering af coronakrisen landets befolkning ind i 'et slagtehus'.

Sådan lød det forleden fra landets tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva i et interview med den engelske avis The Guardian.

- Hvis Bolsonaro fortsætter med at begå kriminelt dumme handlinger, hvor han forsøger at føre samfundet til slagtehuset, så tror jeg, at institutionerne bliver nødt til at finde en måde at få ham fjernet på. Det vil betyde en rigsretssag, lød det fra landets tidligere præsident.

Kræver landet genåbnet

Brasilien havde onsdag morgen flere end 43.000 bekræftede smittetilfælde og over 2700 dødsfald. Det viser tal fra Johns Hopkins University.

Brasiliens sundhedsministerium har advaret om, at coronaepidemien endnu ikke har toppet i Brasilien.

Alligevel kræver Bolsonaro, at de tiltag, som landets delstater har indført for at stoppe spredningen af coronavirus, ophæves allerede i denne uge.

- Jeg håber, at dette er den sidste uge med karantæne og med den måde at bekæmpe virussen ved at holde alle i deres hjem, siger Bolsonaro.

- Folk kan ikke blive hjemme med et tomt køleskab, sagde han mandag i en tale til tilhængere, der var samlet uden for hans embedsbolig i hovedstaden, Brasilia.