Coronavirus

Museer er kreative i coronakrisen - nu deler folk deres skøre billeder

Her har en kvinde lavet sin egen version af 'Madonna med barnet'. Getty Museum

Flere trends har bredt sig fra museer verden over, og de er både sjove, uhyggelige og søde.

Museerne i store dele af verden ligger øde hen under coronakrisen.

Og det har resulteret i flere kreative lege på de sociale medier - både museerne imellem og blandt deres følgere.

På Getty Museum i Los Angeles opfordrer de folk til at vælge deres favoritkunstværk, finde tre ting i hjemmet og efterligne værket.

Hundredvis af mere eller mindre kunstinteresserede over hele verden har taget udfordringen op under hashtagget #gettymuseumchallenge.

Blandt efterligningerne er berømte malerier som 'Pige med perleørering'.

Herunder ses 'Arnolfinis bryllup', som en Twitter-bruger har efterlignet ved blandt andet at tage en spand på hovedet.

Og her er 'The Unicorn in Captivity' gengivet i skikkelse af en mops, der er placeret bag en indhegning af pap.

En uhyggelig battle

Samtidig har en noget mere uhyggelig trend bredt sig fra Storbritannien under hashtagget #curatorbattle.

Her opfordrer det britiske Yorkshire Museum andre kunstinstitutioner til at dele deres mest uhyggelige genstande. Selv har museet lagt ud med et billede af en klump hår, der stammer fra en kvinde i det 3. eller 4. århundrede.

- Kan I slå den? spørger museet.

Det er der flere internationale kollegaer, der mener, de kan. Blandt buddene er der blandt andet frostbidte fingerstumper, der har hjemme på The National Army Museum i London.

En af de skræmmende gengangere er gammelt legetøj. På PEI Museum and Heritage Foundation i Canada har de døbt deres uhyggeligste genstand 'Wheelie', og ifølge personalet kan de placere den ét sted, og så kan den på mystisk vis dukke op et helt andet sted senere...

På Grant Museum of Zoology i den britiske hovedstad havde de svært ved at vælge blandt deres udstillinger. Men ifølge museets besøgende er det den halve, gravide kat, der ligger i væske, fortæller museet på Twitter.

Støtter hinanden med kunstbuketter

Det er dog ikke kun sjov og uhygge, der har præget museernes corona-ideer.

For mens gangene med kunst i øjeblikket er tomme, har flere af museerne benyttet lejligheden til at sende hinanden en venlig tanke under #museumbouquet, samtidig med at de deler deres kunst på de sociale medier.

- Kære American Art, vi vil gerne muntre jer op med disse æbleblomster af den amerikanske maler Martin Johnson Heade. Vi håber, at denne museumsbuket får jer til at smile i dag, skriver New-York Historical Society.

The Stirling Smith Art Gallery og Museum i Skotland håber, at værket 'Poppies at the Window' af kunstmaleren William MacTaggart kan bringe et smil frem hos The Argylls’ Museum.

Hos Guggenheim i New York består buketten af kunstneren Jeff Koons' værk 'Puppy', der er dækket af blomster. De er dedikeret til nabomuseerne.