Coronavirus

Kina svarer USA igen: Det er ikke tid til at pege fingre

Den amerikanske delstat Missouri har sagsøgt Kina for spredningen af coronavirus, og Donald Trump har tidligere beskyldt Kina for at lyve om virussen.

Kina opfordrer nu USA til at samarbejde og danne fælles front under den verdensomspændende coronakrise.

Det siger landets generalkonsul i USA, Huang Ping, i forbindelse med, at Kina donerer medicinsk udstyr til New York.

Det skriver New York Times.

- Som de to største økonomier i verden skal Kina og USA bestræbe sig på at bekæmpe coronavirus. Det her er ikke tiden til at pege fingre. Det er tiden for solidaritet, samarbejde og gensidig støtte, siger Huang Ping.

Anstrengt forhold

Den udstrakte hånd fra Kinas øverste diplomat i USA giver mulighed for at bløde op på det noget anstrengte forhold, som de to stormagter har haft på det seneste.

USA's præsident, Donald Trump, har flere gange under coronapandemien taget afstand til Kina og landets ageren under coronakrisen.

Trump har blandt andet beskyldt Kina for unøjagtige kinesiske statistikker for nye smittetilfælde og dødsfald i forbindelse med sygdommen covid-19.

Præsidenten har beskyldt Kina for at komme med forkerte oplysninger om coronavirussen og har advaret om, at det vil have store konsekvenser for Kina, hvis det bliver bevist, at de er ansvarlige for coronapandemien.

En byge af beskyldninger

USA og Kina har samtidig været i 'verbal kamp' over, hvorvidt pandemien er en menneskeskabt virus, som kan være spredt ved et uheld eller med vilje.

En af Donald Trumps politiske støtter, den republikanske senator Tom Cotton, har lanceret teorien om, at der kunne være tale om et udslip fra Kinas mest avancerede forskningslaboratorium for studier i bakterier, der ligger i Wuhan.

Kina har afvist den teori og i stedet kritiseret USA for, at den amerikanske hær kan have bragt epidemien til Wuhan.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har dog udtalt, at de 'foreløbige beviser' tyder på, at coronavirussen stammer fra et dyr. Det sagde den regionale direktør Takeshi Kasai tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Coronavirussen menes at udspringe fra et dyremarked i millionbyen Wuhan i den kinesiske Hubei-provins.

Amerikansk delstat sagsøger Kina

Den amerikanske delstat Missouri er nu gået skridtet videre og har sagsøgt den kinesiske regering for spredningen af coronavirussen.

Det skriver The Guardian.

Delstaten hævder, at den kinesiske regering er 'ansvarlige for den enorme død, lidelse og økonomiske tab', som coronavirussen har ført med sig.

Statsadvokat Eric Schmitt, der skal føre retssagen, ligger dermed på linje med de tidligere udmeldinger fra Donald Trump om, at Kina har misinformeret om coronavirussen og ikke gjort nok for at forhindre spredningen.

Kinas rolle skal undersøges

Det er ikke kun i USA, at Kina beskyldes for landets rolle i coronapandemien.

Også herhjemme går politikerne hårdt til Kina og beskylder styret i Beijing for at have et stort ansvar for coronakrisen.

En af de fremmeste kritikere er Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt.

Han siger til TV 2, at der tydeligt bør siges 'stop' over for Kinas ageren:

- Det er tredje gang, Kina lægger hele verden ned i en sundhedspandemi. Jeg synes virkelig, at der er grund til, at vi i vesten siger "nu er det simpelthen nok" over for Kina, lyder det.

Samtidig mener Venstre og Radikale Venstre, at Kinas rolle i coronapandemien bør undersøges til bunds.

Afviser kritik

Den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, mener ikke, at Kinas rolle i coronapandemien bliver fremstillet objektivt og retvisende i vestlige medier.

Feng Tie kom med udtalelsen i magasinet 'Lippert' på TV 2 News, hvor han afviste, at det kinesiske styre har været uærlige under coronakrisen.

- Den kinesiske regering finder gennemsigtighed meget vigtigt, lød det blandt andet fra den kinesiske ambassadør.

Samtidig fremhævede han, at Kina har gjort meget for at hjælpe lande over hele verden - blandt andet ved at sende værnemidler, testudstyr og respiratorer til de hårdest ramte lande.

- Den danske befolkning fortjener at vide dette og få et objektivt billede, lød det fra Feng Tie.