Coronavirus

Trump vil midlertidigt standse immigration til USA

Det er endnu uvist, hvornår dekretet træder i kraft, og hvor længe det vil vare.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil suspendere immigration til USA midlertidigt på grund af coronavirussen. Det oplyser præsidenten på Twitter sent mandag aften lokal tid.

- I lyset af angrebet fra den usynlige fjende og på grund af behovet for at beskytte amerikanske statsborgeres job, vil jeg underskrive et præsidentielt dekret for midlertidigt at suspendere immigrationen til USA, skriver Donald Trump på Twitter.

Ifølge flere medier, herunder CNN og The Guardian, er det uklart, hvilke metoder præsidenten vil tage i brug for at kunne håndhæve beslutningen. Samtidig er det også uklart, hvornår det midlertidige integrationsstop vil træde i kraft, og hvor længe det vil vare.

New York har flest døde i hele verden

Udmeldingen er ifølge mediet Bloomberg den seneste i en række af tiltag, der har begrænset indrejse til USA efter udbruddet med coronavirus.

Således er indrejse fra Kina, Europa, Canada og Mexico også blevet forbudt i et forsøg på at begrænse spredningen af smitte med den nye virus i USA. Forbuddene er kommet, i takt med at coronavirus har spredt sig i de enkelte samfund.

Samtidig suspenderede det amerikanske indenrigsministerium i sidste måned midlertidigt muligheden for gennem ambassader og konsulater at få visum til USA.

Den amerikanske præsident kan ifølge reglerne ikke foreslå lovgivning, men kun godkende lovforslag eller nedlægge veto mod dem, oplyser nyhedsbureauet Ritzau. Men præsidenten kan underskrive et præsidentielt dekret for at få udført en bestemt handling.

Ifølge Johns Hopkins University, der overvåger antallet af coronasmittede og coronarelaterede dødsfald i hele verden, er USA med cirka 787.370 smittede og 42.335 døde det land, der lige nu har flest smittetilfælde og dødsfald.

Kigger man på antallet af døde per million indbyggere, er tallet 128, hvilket ligger langt under eksempelvis Belgien, Spanien, Italien, Frankrig og Storbritannien, hvor tallene er henholdsvis 503, 446, 339, 310 og 243 per million.

Flere områder i USA er dog særlig hårdt ramt. Det gælder blandt andet delstaten New York, hvor antallet af døde per million indbyggere er 965.

Med til opgørelserne hører imidlertid, at lande opgør antallet af dødsfald meget forskelligt – i blandt andet Belgien bliver dødsfald på plejehjem kategoriseret som coronarelaterede, hvis der er mistanke om sygdommen, men de afdøde bliver ikke testet.