Coronavirus

Nyt studie: Over en halv million er smittet med coronavirus i Stockholm

Studiet viser, at omkring 30 procent af Stockholms indbyggere har været eller er smittet med coronavirus.

OPDATERING: De svenske myndigheder har onsdag trukket studiet tilbage på grund af fejl. De oplyser ikke, hvilke fejl der er tale om, men vil give en udmelding på et senere tidspunkt.

Et nyt studie fra de svenske sundhedsmyndigheder forudser, at omkring 600.000 af Stockholm amts indbyggere 1. maj vil være smittet med coronavirus.

Det svarer til godt og vel 30 procent af amtets samlede indbyggertal.

Det skriver SVT.

Samtidig viser en dugfrisk rapport fra Länsstyrelsen, at der er tegn på, at der vil blive opnået flokimmunitet i Stockholm i løbet af maj.

Det har tidligere været fremme, at for at opnå flokimmunitet skal 60 procent af en befolkning have været smittet.

Hvad er flokimmunitet?

Flokimmunitet opstår, når en stor del af befolkningen bliver beskyttet mod en bestemt sygdom, hvormed sygdommens evne til at spredes stoppes. Og det punkt ligger omkring de 60 procent, mener eksperterne. Det svarer til cirka 3,6 millioner danskere.

Flokimmuniteten kan skabes gennem for eksempel vaccine – som endnu ikke findes mod covid-19 – men også ved, at personer bliver smittet og opbygger antistoffer mod sygdommen.

En matematisk model

Det nye studie er en matematisk beregning på smittens spredning i Stockholm. Den er baseret dels på en tidligere undersøgelse, hvor 700 stockholmere blev testet, og dels på nye daglige smittetal.

Studiet når frem til det samme resultat som matematikeren Tom Brittons beregninger. I weekenden præsenterede han en undersøgelse, der viser, at omkring 30 procent af Stockholms indbyggere har været eller er smittet med covid-19.

Den svenske strategi er populært sagt enten at vente på en vaccine eller på, at en stor del af befolkningen har opnået en tilstrækkelig grad af immunitet. Det handler om at forsinke virussen mest muligt. Uden at sundhedssektoren overbelastes eller bryder sammen.

Statsepidemiolog hos de svenske sundhedsmyndigheder, Anders Tegnell, forklarede i sidste uge den svenske strategi i et interview med Berlingske.

- Vi vil hellere have en langsom, konstant spredning af virussen end en hoppende kurve, som man risikerer, hvis man lukker samfundet helt ned og så pludselig åbner op igen, sagde Anders Tegnell.

Kritik af strategi

Sverige er blevet kritiseret for sin strategi, der betyder, at man blandt andet har valgt at holde skoler, barer, restauranter og butikker åbne.

Der er registreret 185 dødsfald blandt svenske coronapatienter det seneste døgn. Det fremgår af en opgørelse fra landets sundhedsmyndigheder.

Det er en markant stigning i forhold til de to foregående dage, hvor de daglige dødstal har været henholdsvis 29 og 40. Det er dog svært at sammenligne tallene, da der ofte er et efterslæb i forbindelse med weekenderne.

Med tirsdagens opdatering er det samlede dødstal i Sverige oppe på 1765.

Sverige har 176 døde per million indbyggere, mens Danmark til sammenligning har 64.

I Danmark er 7695 personer konstateret smittet med covid-19 - der regnes dog med et betydeligt mørketal. De danske myndigheder har ikke lavet lignende prognoser som den svenske over antal smittede.