Coronavirus

Kun få har udviklet antistoffer mod covid-19, advarer WHO

Håbet om flokimmunitet er dalet, efter at kun få har udviklet antistoffer mod covid-19 efter smitte med coronavirus.

Kun en lille del af verdens befolkning – omkring to eller tre procent – har spor af antistoffer i blodet, hvilket er et tegn på at have været smittet med coronavirus.

Det viser undersøgelser foretaget af en række lande i samarbejde med WHO.

- De første resultater antyder, at en relativt lille procentdel af verdens befolkning har været smittet med coronavirus, siger WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde mandag.

Dermed daler håbet om flokimmunitet som en vej mod, at flere lande kan begynde at åbne op igen, skriver The Guardian.

Flokimmunitet opstår, når en stor del af befolkningen - omkring 60 procent - har været smittet med en infektionssygdom og efterfølgende ikke kan bære smitten videre til den del, der ikke har været smittet.

Det kan de ikke, fordi smittekæden er blevet svækket, da antallet af tidligere smittede har dannet antistoffer mod sygdommen og efterfølgende er immune.

Færre smittede end forventet

Andelen af personer med antistoffer mod coronavirus er mindre end forventet, lyder det fra amerikanske Maria Van Kerkhove, der er epidemiolog hos WHO. Men det er stadig for tidligt at sige, om det forholder sig sådan, siger hun.

Resultaterne er baseret på undersøgelser fra en række lande, der netop undersøger og tester for antistoffer i befolkningen i samarbejde med WHO, oplyser Maria Van Kerkhove. Når først det begynder at blive kortlagt, er håbet, at de tidligere smittede kan vende tilbage til en almindelig hverdag.

Der er mange lande, som vil teste for antistoffer i befolkningen, i et forsøg på at kortlægge deres immunitet, lyder det fra WHO.

Danmark tester sundhedspersonale

I Danmark har en større screening af Region Hovedstadens sundhedsansatte vist, at 4,1 procent af de 20.000 testede, har dannet antistoffer mod covid-19.

Dog er det endnu ikke bevist, at der er en sammenhæng mellem antistoffer og immunitet over for coronavirus, siger epidemiologi Maria Van Kerkhove.

I Sydkorea har der indtil videre været meldinger om, at 179 personer testede positiv for covid-19 igen, selvom de var erklæret raske. Dog har der været tvivl om, hvorvidt personerne var blevet ordentlig raske igen, før sygdommen kom tilbage, skriver CNN.

- Lige nu er der ikke noget bevis for, at test for antistoffer kan sige noget om, hvorvidt en person har udviklet immunitet eller er beskyttet mod reinfektion, siger Maria Van Kerkhove.

Verdens lande skal desuden blive ved med at opspore, teste og isolere for smitten med coronavirus, lød det fra generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus på pressemødet.