Coronavirus

FN frygter at hungersnød i verden kan fordobles

Coronakrisen rammer verdens forsyningslinjer, og det går hårdt ud over verdens fattigste.

135 millioner mennesker levede i hungersnød i 2019.

Ved udgangen af 2020 forventes det tal at være næsten fordoblet til 265 millioner på grund af coronapandemien.

Det advarer flere organisationer og eksperter om i den britiske avis The Guardian.

For mens virussen hærger i hele verden og sætter sundhedsvæsener under pres, har den også en ødelæggende effekt på verdensøkonomien og verdens forsyningskæder. Og det vil ramme verdens fattigste hårdt.

- Covid-19 er potentielt katastrofal for millioner, som allerede hænger i en tynd tråd, siger Arif Husain, cheføkonom i FN-organisationen World Food Programme til The Guardian .

- Det vil ramme som en hammer for de millioner, der kun kan spise, hvis de har mulighed for at få løn, tilføjer han.

Pandemien rammer de fattigste hårdest

Han bakkes op af rapporten 'Global Report on Food Crises 2020', som udkom tirsdag fra World Food Programme og en række organisationer.

Her skriver organisationen, at øget hungersnød kan blive en konsekvens af coronapandemien og dens ødelæggende effekt på verdensøkonomien.

Der står blandt andet, at de fattigste lande, hvis befolkning oplever hungersnød, er mest udsatte, når det kommer til konsekvenserne af pandemien.

Her opridser organisationen også en række konsekvenser af pandemien, eksempelvis øget arbejdsløshed, mindre købekraft, udgangsforbud og forstyrelse af verdens forsyningskæde, som på mange måde vil føre til, at flere vil ende i hungersnød.

I rapportens forord skriver FN's generalsekretær, António Guterres, at rapporten skal være et globalt "call to action".

- Covid-19-pandemien kan sende endnu flere familier og samfund ud i endnu dybere nød, skriver António Guterres.

Han opfordrer også til, at verden skal "fordoble vores indsats udi at bekæmpe hungersnød og underernæring".

Disse lande kan risikere at stå overfor en pinefuld afvejning mellem at redde liv eller levebrød

Global Report on Food Crises 2020

Coronavirussen rammer dobbelt

Når coronavirussen tvinger lande til at lukke ned, vil det ramme verdens svageste dobbelt, står der endvidere i rapporten fra World Food Programme.

For når man er nødsaget til at gå i lockdown, kan mange ikke gå på arbejde - heller ikke dem, som arbejder i landbruget. Dermed vil mange ikke have råd til at købe mad, mens der heller ikke bliver produceret tilstrækkeligt mad på grund af pandemien.

- Disse lande kan risikere at stå overfor en pinefuld afvejning mellem at redde liv eller levebrød, eller i det værste scenarie at redde folk fra at dø af coronavirussen for at de dør af sult, står der i rapporten.

FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) har tidligere advaret om, at verdens nedlukning kunne føre til global fødevaremangel.

19. april skrev FN's Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) et åbent brev, hvor det bad om 350 millioner dollar, 2,4 milliarder kroner, til pandeminødhjælp i verdens fattigste lande.