Coronavirus

Britisk vaccine klar til at blive testet på mennesker fra på torsdag

Videnskabsfolkene bag får nu stor millionstøtte fra den britiske regering.

En vaccine, der bliver udviklet på det prestigefyldte universitet i Oxford, er tilsyneladende klar til at tage første testrunde på mennesker allerede fra på torsdag.

Ifølge Matt Hancock, sundhedsminister i Storbritannien, vil vaccinetestene foregå på 500 personer, der har meldt sig frivilligt til at være forsøgskaniner.

Han kaldte samtidig det at udvikle en vaccine for en ”usikker videnskab” og sagde, at der er to hold i landet, der lige nu laver store fremskridt i udviklingen af en vaccine mod covid-19.

Udover universitetet i Oxford er også Imperial College London i færd med at udvikle en vaccine, men denne er ikke klar til at blive testet på mennesker.

Vil begynde vaccineproduktion med det samme

Lederen af forskerholdet i Oxford, Sarah Gilbert, er allerede i dialog med regeringen i Storbritannien om at starte produktionen med det samme - selv om vaccinen ikke er testet endnu - for at komme en eventuel anden bølge af smitte med coronavirus i løbet efteråret i forkøbet.

- Vi ønsker ikke at stå senere på året og opdage, at vi har en meget effektiv vaccine, men ikke har produceret nok vaccine at bruge af, forklarer Sarah Gilbert til The Times.

De håber at kunne sende en million vacciner afsted allerede i september. Og den forventning vakte glæde hos ledende overlæge ved infektionsafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby, Lars Østergaard.

- Jeg synes, det lyder fantastisk, og september er bestemt ikke urealistisk, sagde han, da TV 2 lørdag 11. april overbragte ham nyheden om et ambitiøst vaccineprojekt - selv samme vaccineprojekt, der nu skal testes på mennesker.

Får hundredvis af millioner i støtte

De to hold af videnskabsfolk får begge millioner af pund i ryggen for at sikre, at udviklingen fortsætter. Det fortæller Hancock, der ydermere tilføjer, at vaccinen er landets øverste prioritet.

Derfor får de sammenlagt 42 millioner pund, svarende til 354 millioner danske kroner.

Forskerholdet fra Oxford vurderer, at der er 80 procent chance for, at vaccinen vil virke.

Det har længe været omdiskuteret, hvornår en vaccine ville være klar, og så sent som mandag 20. april sagde direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, på et pressemøde, at det kunne tage op mod et år.