Nedlukkede byer lokker vilde dyr frem
Under coronakrisen nyder en række forskellige dyr godt af mindre trafik og mere ro.
Når man lukker samfund ned på grund af coronakrisen, varer det ikke længe, før naturen begynder at gøre sin entré.
Rundt omkring i verden dukker både fugle og firbenede væsener frem af metropolernes randområder for at indtage noget af den plads, menneskene har frigjort ved at bevæge sig mindre i det offentlige rum og holde sig mere inden døre end ellers.
Aber, hjorte, kalkuner, pingviner, sjakaler og vildsvin er alle eksempler på, at når menneskene trækker sig tilbage til deres "huler", så kommer dyrene frem, skriver The Guardian.
- Jeg er spændt på, om for eksempel prærieulve og ræve begynder at være mere vovede i nogle af de større amerikanske byer, siger Paige Warren, som er økolog ved University of Massachusetts Amherst, til Guardian.
Normalt en slags spøgelser
Helt nyt er det ikke, at der findes vilde dyr i større byer.
Alene i Storkøbenhavn er der anslået mere end et par tusinde ræve, og ifølge Skov og Naturstyrelsen er det en etableret bestand, som er i balance med områdets ydeevne rent biologisk.
Også i en by som Chicago med 2,7 millioner indbyggere ser man eksempler på vildt dyreliv i urbane omgivelser.
- Normalt lever dyrene i de områder af byen, vi ikke bruger så meget. De ses sjældent og er nærmest en slags spøgelser, siger Seth Magle fra Urban Wildlife Institute.
Trafikken går også den anden vej
Selv om der i byerne bliver lidt mere plads til at udfolde sig på for dyrene, er der dog også eksempler på, at trafikken kan blive modsatrettet som følge af coronakrisen. Altså at menneskene vader ind på dyrenes habitat.
Det har man set eksempler på i Belgien, hvor flere borgere under nedlukningen har fundet tid til at smutte i vandrestøvlerne for at studere dyrelivet. Og forstyrre naturens orden.
- For eksempel har vi fundet forladte reder hos den truede kobbersneppe, som er blevet forstyrret under udrugningen af æg, siger Jan Rodts fra ornitologforenignen Vogelbescherming Vlaanderen til VRT.
Han hæfter sig dog positivt ved, at byfuglene har fået lettere ved at kommunikere og finde en mage, fordi trafikken midt i en parringstid er faldet markant.