Coronavirus

Kroatien overvejer at åbne for turister

Turisme er en vigtig del af den kroatiske økonomi, som er påvirket af coronakrisen.

I Kroatien er regeringen begyndt at kigge på muligheder for at genåbne landet for udenlandske turister.

Kroaterne vil undersøge, om der kan findes en sikker måde til transport af turister til landet, skriver SVT.

Ifølge det svenske medie er processen sat i gang efter en anmodning fra den tjekkiske forening af rejsearrangører og et forslag om at etablere sikre transportkorridorer for turister.

Den kroatiske premierminister, Andrej Plenković, skriver på Twitter, at de ansvarlige ministre i begge lande nu skal se på og foreslå, hvordan transporten kan fungere.

- Men sundheden kommer i første række, understreger Kroatiens turistminister, Gari Capelli.

Han siger videre, at det måske først bliver aktuelt fra sensommeren, måske først næste år. Og hvis Kroatien åbner for udenlandske turister, vil det i første omgang blive udlændinge, som har egen bolig i Kroatien.

Vigtig turisme

Premierminister Andrej Plenković sagde mandag på et pressemøde, at regeringen med anbefalinger fra landets sundhedseksperter vil udforme nogle retningslinjer for, hvordan myndighederne kan genetablere og normalisere dele af økonomien. Det skriver det engelsksprogede nyhedsmedie Croatia Week.

Turisme er en vigtig del af Kroatiens økonomi, og i 2019 satte landet en ny turistrekord, da 21 millioner turister besøgte landet, skriver Croatia Week.

Ifølge turistminister Gari Capelli vil landet i år satse på hjemlige turister i højsæsonen, men det vil næppe kunne gøre op for de tabte indtægter fra udlændinge. Udenlandske turister stod ifølge Croatia Week for 90 procent af alle ankomster og overnatninger sidste år.

Danmark fraråder rejser

Ifølge turistministeren vil en eventuel åbning for indrejse afhænge af sundhedseksperternes anbefalinger og andre landes restriktioner.

De danske myndigheder fraråder ikke-nødvendige rejser til Kroatien til og med 10. maj indtil videre. Det skyldes Udenrigsministeriets generelle rejsevejledning under coronakrisen. Den fraråder ikke-nødvendige rejser til alle verdens lande.

Lørdag forlængede Kroatien nedlukningen af samfundet frem til 4. maj. Men ved samme lejlighed sagde indenrigsminister Davor Božinović, at regeringen overvejede at slække på nogle regler for at fremme økonomien.

I en måned har barer, butikker, restauranter, skoler og offentlig transport været lukket ned. Kroaterne må forlade deres hjem for at købe ind, få lægebehandling, gå en tur eller motionere, men større forsamlinger er forbudte.

Kroatien har ifølge Johns Hopkins University bekræftet 1881 tilfælde af coronavirus og registreret 47 dødsfald.