Coronavirus

Corona-skeptisk præsident beskyldes for at føre sit folk i slagtehuset

I flere af Brasiliens delstater har guvernører imod præsidentens ønske indført lokale nedlukninger, og mange brasilianere har isoleret sig.

Den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, fører med sin håndtering af coronakrisen landets befolkning ind i 'et slagtehus'.

Sådan lyder det fra landets tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva i et interview med den engelske avis The Guardian.

Anklagerne fra den brasilianske ekspræsident kommer efter, at Jair Bolsonaro gennem uger og måneder har nedtonet coronakrisens alvor blandt andet ved at negligere effekten af social distancering.

- Hvis Bolsonaro fortsætter med at begå kriminelt dumme handlinger, hvor han forsøger at føre samfundet til slagtehuset, så tror jeg, at institutionerne bliver nødt til at finde en måde at få ham fjernet på. Det vil betyde en rigsretssag, siger Lula.

Frygter døde på gaden

Jair Bolsonaro fyrede i denne uge landets ellers populære sundhedsminister, den tidligere militærlæge Luiz Henrique Mandetta, efter de to gennem længere tid har været uenige om strategien - eller mangel på samme - for coronavirus.

- Mandetta havde den fuldstændig modsatte linje af Bolsonaro. Han ville have brasilianerne til at gå hjem, fortæller TV 2s internationale analytiker Frederikke Ingemann.

Ekspræsident Lula siger videre til The Guardian, at han frygter, at hvis ikke Jair Bolsonaro bliver stoppet eller ændrer kurs, vil landet ende i samme situation, som man har set i Ecuador. Her kom der i begyndelsen af april billeder ud fra byen Guayaquil, hvor man kunne se døde ligge på gaden.

- Brasilien kommer til at lide en del på grund af Bolsonaros hensynsløshed, siger ekspræsidenten.

Kernevælgere på gaden

I flere af Brasiliens delstater har guvernørerne indført lokale nedlukninger, og mange brasilianere har isoleret sig for at dæmme op for spredningen af coronavirussen. Det er sket på trods af, at Jair Bolsonaro er imod dem.

For mens delstaterne har lukket ned, har Bolsonaro brugt tiden på at beskrive coronavirussen som medieskabt hysteri og som en sygdom, der svarer til en forkølelse.

Den tilgang er Bolsonaro ikke ene om, og lørdag var flere af præsidentens kernevælgere på gaden for at demonstrere imod restriktioner. De vil have folk på gaden i de store byer, så økonomien kan holdes i gang.

Isoleret præsident

Ifølge Frederikke Ingemann er kernevælgernes ageren dog ikke et udtryk for den brede holdning i Brasilien. Her viser meningsmålinger, at et overvældende flertal af brasilianerne bakker op om den strategi, der bliver ført i flere af landets delstater.

- Bolsonaro står politisk meget isolereret internt i Brasilien, og internationalt er han nærmest den sidste statsleder, der ikke tager coronavirussen alvorligt. Han vil hellere holde gang i økonomien end at redde menneskeliv, siger hun.

Imens Jair Bolsonaro kæmper mod restriktioner og problemer i regeringen, er antallet af smittede og døde i landet steget eksponentielt henover de seneste uger, ligesom det er sket i mange andre lande.

Da Verdenssundhedsorganisationen, WHO, 11. marts erklærede, at coronavirussen var en pandemi, havde Brasilien registreret 52 smittede. 18. april lød det tal på 36.722 smittede.

2388 personer er døde med covid-19 i Brasilien.