Usikkert om raske coronapatienter bliver immune, siger WHO

Meldingen fra WHO gør det sværere at håbe på flokimmunitet i befolkningen - i hvert fald så længe, der ikke findes en vaccine.

Der er ikke noget bevis for, at raskmeldte coronaofre udvikler immunitet og dermed er sikret mod at blive syge en gang til.

Sådan lyder advarslen fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Flokimmunitet betyder, at når en tilstrækkelig stor del af en befolkning er immune, så kan virus ikke længere sprede sig og vil dø ud.

Men en forventning i nogle lande om, at det kan være et redskab i kampen mod coronavirus, deler WHO ikke ifølge covid-19-ekspert Mike Ryan:

- Efter min opfattelse peger beviserne ikke i den retning, så det er måske ikke løsningen på det problem, som verdens regeringer arbejder med, sagde han på et pressemøde fredag.

Her slog WHO også fast, at test af helbredte covid-19-patienter ikke nødvendigvis siger noget om, hvorvidt patienterne er blevet immune eller ej:

- Disse test for antistoffer vil være i stand til at måle niveauet af antistoffer, men det betyder ikke, at en person med antistoffer er immun, sagde Maria van Kerkhove, epidemiolog hos WHO.

Advarer mod strategi

WHO har længe advaret mod en strategi, hvor man vil udvikle flokimmunitet i en befolkning ved at lade sygdommen sprede sig, så mange kan blive syge og raske igen og så være immune.

- Hvis du bare lader hele din befolkning smitte, vil 10- 20 procent blive alvorligt syge. Og hvis du ikke har kapacitet til at behandle dem, vil de dø. Jeg tror ikke, der er nogen lande i verden, der bare vil acceptere det, sagde WHO’s talsperson, doktor Margaret Harris, til TV 2 i sidste måned.

Men nu siger WHO altså, at der slet ikke er nogen garanti for, at man overhovedet kan opnå flokimmunitet.

Dermed må befolkningerne til den dag, hvor der bliver udviklet en effektiv vaccine, som på en gang gør majoriteten af dem immune.

Forskel på Danmark og Sverige

Herhjemme er den seneste melding fra myndighederne, at man har smittespredningen så meget under kontrol, at den kan holdes nede, indtil der er udviklet en vaccine - hvis altså danskerne bliver ved med at følge retningslinjerne og holde social afstand.

Dermed bliver det ikke aktuelt at udvikle flokimmunitet i Danmark.

I vores naboland Sverige tror myndighederne til gengæld på, at flokimmunitet kan komme til at spille en rolle i begrænsningen af sygdommen.

Ifølge chefen for den svenske sundhedsstyrelse, Anders Tegnell, forventer man, at tre-fire procent af befolkningen vil være immun til maj, fordi de har været igennem sygdommen. Efter nogle uger vil det tal være stort nok til at gøre en forskel i smittespredningen:

- Når op mod 15-20 procent af befolkningen har haft sygdommen, vil man for alvor se en påvirkning på spredningshastigheden, siger han.

Farvel til immunitetspas

I Italien, et af de lande, der er hårdest ramt af coronasmitte, vurderer myndighederne, at 10 procent af befolkningen nu har udviklet antistoffer. Det er slet ikke i nærheden af det antal, som de italienske myndigheder regner som flokimmunitet.

- For at få flokimmunitet, skal omkring 80 procent af befolkningen have været i kontakt med virusset, så målet er meget langt væk, siger lederen af det nationale sundhedsinstitut, Silvio Brusaferro, til avisen The Times.

Ifølge Brusaferro betyder det, at Italien ikke går videre med ideen om at udstede ”immunitetspas” til folk, der har været syge og udviklet antistoffer. Tanken var, at personer med ”immunitetspas” kunne få lov til at gå på arbejde igen, også selv om andre omkring dem var omfattet af restriktioner.