Usikkert om raske coronapatienter bliver immune, siger WHO
Meldingen fra WHO gÞr det svÊrere at hÄbe pÄ flokimmunitet i befolkningen - i hvert fald sÄ lÊnge, der ikke findes en vaccine.
Der er ikke noget bevis for, at raskmeldte coronaofre udvikler immunitet og dermed er sikret mod at blive syge en gang til.
SÄdan lyder advarslen fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Flokimmunitet betyder, at nÄr en tilstrÊkkelig stor del af en befolkning er immune, sÄ kan virus ikke lÊngere sprede sig og vil dÞ ud.
Men en forventning i nogle lande om, at det kan vĂŠre et redskab i kampen mod coronavirus, deler WHO ikke ifĂžlge covid-19-ekspert Mike Ryan:
- Efter min opfattelse peger beviserne ikke i den retning, sÄ det er mÄske ikke lÞsningen pÄ det problem, som verdens regeringer arbejder med, sagde han pÄ et pressemÞde fredag.
Her slog WHO ogsÄ fast, at test af helbredte covid-19-patienter ikke nÞdvendigvis siger noget om, hvorvidt patienterne er blevet immune eller ej:
- Disse test for antistoffer vil vÊre i stand til at mÄle niveauet af antistoffer, men det betyder ikke, at en person med antistoffer er immun, sagde Maria van Kerkhove, epidemiolog hos WHO.
Advarer mod strategi
WHO har lÊnge advaret mod en strategi, hvor man vil udvikle flokimmunitet i en befolkning ved at lade sygdommen sprede sig, sÄ mange kan blive syge og raske igen og sÄ vÊre immune.
- Hvis du bare lader hele din befolkning smitte, vil 10- 20 procent blive alvorligt syge. Og hvis du ikke har kapacitet til at behandle dem, vil de dĂž. Jeg tror ikke, der er nogen lande i verden, der bare vil acceptere det, sagde WHOâs talsperson, doktor Margaret Harris, til TV 2 i sidste mĂ„ned.
Men nu siger WHO altsÄ, at der slet ikke er nogen garanti for, at man overhovedet kan opnÄ flokimmunitet.
Dermed mÄ befolkningerne til den dag, hvor der bliver udviklet en effektiv vaccine, som pÄ en gang gÞr majoriteten af dem immune.
Forskel pÄ Danmark og Sverige
Herhjemme er den seneste melding fra myndighederne, at man har smittespredningen sÄ meget under kontrol, at den kan holdes nede, indtil der er udviklet en vaccine - hvis altsÄ danskerne bliver ved med at fÞlge retningslinjerne og holde social afstand.
Dermed bliver det ikke aktuelt at udvikle flokimmunitet i Danmark.
I vores naboland Sverige tror myndighederne til gengÊld pÄ, at flokimmunitet kan komme til at spille en rolle i begrÊnsningen af sygdommen.
IfĂžlge chefen for den svenske sundhedsstyrelse, Anders Tegnell, forventer man, at tre-fire procent af befolkningen vil vĂŠre immun til maj, fordi de har vĂŠret igennem sygdommen. Efter nogle uger vil det tal vĂŠre stort nok til at gĂžre en forskel i smittespredningen:
- NÄr op mod 15-20 procent af befolkningen har haft sygdommen, vil man for alvor se en pÄvirkning pÄ spredningshastigheden, siger han.
Farvel til immunitetspas
I Italien, et af de lande, der er hÄrdest ramt af coronasmitte, vurderer myndighederne, at 10 procent af befolkningen nu har udviklet antistoffer. Det er slet ikke i nÊrheden af det antal, som de italienske myndigheder regner som flokimmunitet.
- For at fÄ flokimmunitet, skal omkring 80 procent af befolkningen have vÊret i kontakt med virusset, sÄ mÄlet er meget langt vÊk, siger lederen af det nationale sundhedsinstitut, Silvio Brusaferro, til avisen The Times.
IfĂžlge Brusaferro betyder det, at Italien ikke gĂ„r videre med ideen om at udstede âimmunitetspasâ til folk, der har vĂŠret syge og udviklet antistoffer. Tanken var, at personer med âimmunitetspasâ kunne fĂ„ lov til at gĂ„ pĂ„ arbejde igen, ogsĂ„ selv om andre omkring dem var omfattet af restriktioner.