Sveriges corona-strateg svarer WHO igen: - En grov overfortolkning

WHO advarer lande mod at arbejde frem mod flokimmunitet. - Vi kan ikke garantere, at folk ikke kan blive smittet igen, siger danske virolog.

Verdenssundhedsorganisationen WHO overfortolker fakta, nÄr de siger, at der ikke er noget bevis for, at raskmeldte coronapatienter udvikler immunitet og dermed er sikret mod at blive syge igen.

Det siger statsepidemiolog hos de svenske sundhedsmyndigheder, FolkhÀlsomyndigheten, Anders Tegnell til svensk TV4.

- Jeg har set pÄ udsagnet og synes, det er en alvorlig overfortolkning. Det er vagt. Vi ved det selvfÞlgelig ikke med sikkerhed, men de fleste eksperter er overbeviste om, at du fÄr en vis immunitet, siger Anders Tegnell.

Han har tidligere meldt ud, at de svenske myndigheder kan skimte en form for flokimmunitet.

Anders Tegnell reagerer pĂ„, at WHO’s covid-19-ekspert Mike Ryan pĂ„ et pressemĂžde fredag lagde afstand til nogle landes forventninger om, at flokimmunitet kan vĂŠre et redskab i kampen mod coronavirus.

- Efter min opfattelse peger beviserne ikke i den retning, sÄ det er mÄske ikke lÞsningen pÄ det problem, som verdens regeringer arbejder med, sagde Mike Ryan.

Samme udmelding kom fra Maria van Kerkhove, epidemiolog hos WHO.

- Lige nu har vi ikke noget bevis for, at brugen af test for antistoffer kan vise, om en person er immun eller beskyttet mod at blive smittet igen. Disse test for antistoffer vil vÊre i stand til at mÄle niveauet af antistoffer, men det betyder ikke, at en person med antistoffer er immun, sagde Maria van Kerkhove.

Med deres udsagn kritiserer WHO-eksperterne den svenske strategi. Svenskerne venter populÊrt sagt enten pÄ en vaccine eller pÄ, at befolkningen over en bred front har opnÄet en tilstrÊkkelig grad af immunitet. Det handler om at forsinke virussen mest muligt. Uden at sundhedssektoren overbelastes eller bryder sammen.

Vi kan ikke garantere, at folk ikke kan blive smittet igen

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved KĂžbenhavns Universitet

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved KĂžbenhavns Universitet, siger til TV 2, at udmeldingen fra WHO ikke er overraskende.

- Vi ved ikke, hvilken immunitet man opnÄr, nÄr man har overstÄet infektionen. Vi har et enkelt abestudie, der indikerer noget immunitet, men om det kan overfÞres til mennesker, ved vi ikke, siger Allan Randrup Thomsen.

- Vi kan ikke garantere, at folk ikke kan blive smittet igen.

Sandsynlighed taler for immunitet

Sandsynligheden taler dog for, at det er muligt at blive immun.

Til Aftonbladet siger Jan Albert, der er professor i forebyggelse af infektioner ved Karolinska Instituttet, at alle virussygdomme – med fĂ„ undtagelser – fĂžrer til en stĂžrre eller mindre grad af immunitet.

- Det ville vÊre ekstremt underligt, hvis du ikke ville blive immun i et stykke tid efter at have gennemgÄet denne sygdom. Men ingen ved, hvor lang denne periode er, siger Jan Albert.

Den pointe er Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved KĂžbenhavns Universitet, enig i.

- Al sandsynlighed taler for, at det er sÄdan - og det giver ogsÄ god mening - men man skal vÊre opmÊrksom pÄ, at immuniteten sikkert ikke holder livet ud. MÄske holder den kun et Är eller to. Det skal man tage hÞjde for, nÄr samfundet skal Äbne op, siger Jan Pravsgaard Christensen til TV 2.

Til fordel for immunitet taler, at coronavirussen endnu ikke er muteret i en sÄdan grad, at der er forskellige immunitet til de forskellige undergrupper.

- Hvis der er en immunitet over for det, vil immuniteten kunne dĂŠkke bredt, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Langsom, konstant spredning

Anders Tegnell fortalte onsdag om den svenske tilgang i et interview med Berlingske.

- Vi vil hellere have en langsom, konstant spredning af virussen end en hoppende kurve, som man risikerer, hvis man lukker samfundet helt ned og sÄ pludselig Äbner op igen, sagde Anders Tegnell.

Her forklarede Anders Tegnell videre, at svenskerne forventer, at tre-fire procent af befolkningen til maj vil vĂŠre immune, fordi de har vĂŠret igennem sygdommen. Et par uger senere vil antallet af immune borgere vĂŠre stort nok til at gĂžre en forskel i smittespredningen:

- NÄr op mod 15-20 procent af befolkningen har haft sygdommen, vil man for alvor se en pÄvirkning pÄ spredningshastigheden, sagde han.