Sveriges corona-strateg svarer WHO igen: - En grov overfortolkning

WHO advarer lande mod at arbejde frem mod flokimmunitet. - Vi kan ikke garantere, at folk ikke kan blive smittet igen, siger danske virolog.

Verdenssundhedsorganisationen WHO overfortolker fakta, når de siger, at der ikke er noget bevis for, at raskmeldte coronapatienter udvikler immunitet og dermed er sikret mod at blive syge igen.

Det siger statsepidemiolog hos de svenske sundhedsmyndigheder, Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell til svensk TV4.

- Jeg har set på udsagnet og synes, det er en alvorlig overfortolkning. Det er vagt. Vi ved det selvfølgelig ikke med sikkerhed, men de fleste eksperter er overbeviste om, at du får en vis immunitet, siger Anders Tegnell.

Han har tidligere meldt ud, at de svenske myndigheder kan skimte en form for flokimmunitet.

Anders Tegnell reagerer på, at WHO’s covid-19-ekspert Mike Ryan på et pressemøde fredag lagde afstand til nogle landes forventninger om, at flokimmunitet kan være et redskab i kampen mod coronavirus.

- Efter min opfattelse peger beviserne ikke i den retning, så det er måske ikke løsningen på det problem, som verdens regeringer arbejder med, sagde Mike Ryan.

Samme udmelding kom fra Maria van Kerkhove, epidemiolog hos WHO.

- Lige nu har vi ikke noget bevis for, at brugen af test for antistoffer kan vise, om en person er immun eller beskyttet mod at blive smittet igen. Disse test for antistoffer vil være i stand til at måle niveauet af antistoffer, men det betyder ikke, at en person med antistoffer er immun, sagde Maria van Kerkhove.

Med deres udsagn kritiserer WHO-eksperterne den svenske strategi. Svenskerne venter populært sagt enten på en vaccine eller på, at befolkningen over en bred front har opnået en tilstrækkelig grad af immunitet. Det handler om at forsinke virussen mest muligt. Uden at sundhedssektoren overbelastes eller bryder sammen.

Vi kan ikke garantere, at folk ikke kan blive smittet igen

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, siger til TV 2, at udmeldingen fra WHO ikke er overraskende.

- Vi ved ikke, hvilken immunitet man opnår, når man har overstået infektionen. Vi har et enkelt abestudie, der indikerer noget immunitet, men om det kan overføres til mennesker, ved vi ikke, siger Allan Randrup Thomsen.

- Vi kan ikke garantere, at folk ikke kan blive smittet igen.

Sandsynlighed taler for immunitet

Sandsynligheden taler dog for, at det er muligt at blive immun.

Til Aftonbladet siger Jan Albert, der er professor i forebyggelse af infektioner ved Karolinska Instituttet, at alle virussygdomme – med få undtagelser – fører til en større eller mindre grad af immunitet.

- Det ville være ekstremt underligt, hvis du ikke ville blive immun i et stykke tid efter at have gennemgået denne sygdom. Men ingen ved, hvor lang denne periode er, siger Jan Albert.

Den pointe er Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, enig i.

- Al sandsynlighed taler for, at det er sådan - og det giver også god mening - men man skal være opmærksom på, at immuniteten sikkert ikke holder livet ud. Måske holder den kun et år eller to. Det skal man tage højde for, når samfundet skal åbne op, siger Jan Pravsgaard Christensen til TV 2.

Til fordel for immunitet taler, at coronavirussen endnu ikke er muteret i en sådan grad, at der er forskellige immunitet til de forskellige undergrupper.

- Hvis der er en immunitet over for det, vil immuniteten kunne dække bredt, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Langsom, konstant spredning

Anders Tegnell fortalte onsdag om den svenske tilgang i et interview med Berlingske.

- Vi vil hellere have en langsom, konstant spredning af virussen end en hoppende kurve, som man risikerer, hvis man lukker samfundet helt ned og så pludselig åbner op igen, sagde Anders Tegnell.

Her forklarede Anders Tegnell videre, at svenskerne forventer, at tre-fire procent af befolkningen til maj vil være immune, fordi de har været igennem sygdommen. Et par uger senere vil antallet af immune borgere være stort nok til at gøre en forskel i smittespredningen:

- Når op mod 15-20 procent af befolkningen har haft sygdommen, vil man for alvor se en påvirkning på spredningshastigheden, sagde han.