Udland

Nasa sender astronauter ud i rummet for første gang i et årti

Elon Musks SpaceX skal den 27. maj sende astronauter til ISS for første gang siden 2011, oplyser Nasa.

Den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, sender for første gang i næsten et årti astronauter til Den Internationale Rumstation (ISS). Det vil ske den 27. maj.

Det oplyser chef for Nasa Jim Bridenstine fredag.

Ifølge Jim Bridenstine er det milliardæren Elon Musks rumfartsselskab, SpaceX, der skal sende astronauterne til ISS om bord i en Falcon 9-raket fra Florida.

Det bliver første gang, at SpaceX skal stå for en bemandet rumrejse.

- Breaking: Den 27. maj vil Nasa igen sende amerikanske astronauter i amerikanske raketter op fra amerikansk jord, skriver Nasa-chefen på Twitter.

Første opsendelse siden 2011

Den amerikanske rumfartsadministration har tidligere oplyst, at missionen med Nasa-astronauterne Bob Behnken og Doug Hurley vil finde sted i maj.

Hvis missionen går som planlagt, vil den markere Nasas første opsendelse af astronauter fra amerikansk jord siden 2011, hvor Nasas sidste rumfærge blev sendt på pension.

Siden har rumfartsadministrationen været afhængig af Ruslands rumprogram for at kunne sende astronauter til rumstationen.

Nasa oplyser, at rumfartsadministrationen allerede nu overvejer at forlænge astronauterne Bob Behnken og Doug Hurleys ophold på ISS fra en uge, som var den oprindelige plan, til seks måneder.

Således kan Nasa sikre, at ISS er bemandet af amerikanske astronauter kontinuerligt.

Skubbet flere gange

Datoen for opsendelsen er blevet skubbet flere gange og var oprindeligt sat til begyndelsen af 2017.

Men forsinkelser i udviklingen af SpaceX' fartøj Crew Dragon og Boeings Starliner har tvunget Nasa til at købe flere besætningspladser fra Ruslands rumfartsadministration.

Den Internationale Rumstations første modul blev sendt i kredsløb om Jorden i 1998, og siden er stationen blevet udvidet i et parløb mellem særligt USA og Rusland.

Siden 2000 har stationen været bemandet året rundt.