Udland

Analytiker om Trumps støtte til corona-oprør: - Jeg kan genkende en utålmodig mand

Den amerikanske præsident vil have genåbnet USA. I den forbindelse støtter han et åbent oprør mod demokratiske guvernører.

Kampen om, hvornår USA kan genåbne, er gået ind i en kritisk fase. På den ene side står præsident Donald Trump. På det anden nogle af delstaternes guvernører.

- Jeg kan genkende en utålmodig mand, når jeg ser ham, siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, om den amerikanske præsident.

Ifølge Mirco Reimer-Elster handler striden om at finde balancegangen mellem folks sikkerhed i forhold til coronavirus og hensynet til delstaternes og USA’s økonomi.

Her presser Donald Trump på for at få genåbnet USA og få gang i økonomien. I første omgang sagde Trump, at landet ville genåbne efter påske. Nu hedder datoen 1. maj. Undervejs nåede Donald Trump at konkludere, at kun han som præsident har magten til at genåbne delstaterne

- Lad mig sige det helt enkelt. USA’s præsident har myndighed til at gøre, hvad præsidenten har myndighed til at gøre - og det er meget. Præsidenten har det sidste ord, sagde Trump, der understregede, at han har "total autoritet".

Siden trak han i land og sagde, at guvernørerne kommer til at afgøre, hvornår der bliver genåbnet.

- Det er blandede signaler, som præsidenten sender, siger Mirco Reimer-Elster.

Støtte til bevæbnede demonstranter

I kampen for at få genåbnet USA har præsidenten givet sin støtte til bevæbnede demonstranter i Minnesota, Michigan og Virginia. Staterne skulle befries, skrev Trump på Twitter.

- Og så har vi diskussionen om de tweets i forhold til, hvorvidt det er strategisk smart og generelt forsvarligt, at man sender sådan nogle tweets i en situation, hvor der står mennesker og protesterer, hvoraf nogle af dem er bevæbnede, siger Mirco Reimer-Elster.

Minnesota, Michigan og Virginia er tre stater, hvis guvernører alle er medlemmer af Demokraterne – Donald Trumps politiske modstandere.

- Nogle vil så lægge noget partipolitik i det og sige, at det ikke er tilfældigt, at han kritiserer stater, der bliver styret af hans politiske modstandere, siger Mirco Reimer-Elster.

Under overskriften ”Trump leger med ilden” skriver den amerikanske analytiker, Frida Ghitis, på CNN, at ”når Trump taler om at ”befri” en stat, så efterlyser han en gentagelse af, hvad der skete i Michigan onsdag”.

Her mødte tusinder af demonstranter, mange af dem med Trump-skilte og MAGA-hatte (forkortelse for Make America Great Again, der var Trumps valgslogan, red.) frem for at protestere mod guvernør Gretchen Whitmers ordrer om at blive hjemme.

Som svar på Donald Trumps opfordringer om at befri Michigan sagde Gretchen Whitmer, at hun ikke håber, at Trumps budskab får flere til at demonstrere:

- Det vigtigste, man kan gøre, hvis man har en platform, er at fortælle folk, at vi nok skal klare os gennem det her.

Delstaterne bløder økonomisk

Mirco Reimer-Elster peger på en central pointe, der er let at overse i stridighederne.

- Guvernørerne og USA’s præsident i bund og grund har samme interesse. Der er ingen guvernør i USA, der kommer til at sige: Jeg kunne godt genåbne min økonomi, men jeg gør det ikke, fordi jeg vil drille præsidenten. Sådan fungerer tingene ikke, siger USA-analytikeren.

Han peger på, at alle amerikanske delstater bløder økonomisk.

- Det er bare et spørgsmål om, hvor meget de bløder. Derfor vil de alle gerne åbne hurtigst muligt, men det skal være på en sundhedsfaglig forsvarlig måde, siger Mirco Reimer-Elster.

Natten til fredag fremlagde Donald Trump en plan i tre faser for genåbningen af den amerikanske økonomi. Hvor hurtigt, genåbningen vil finde sted, afhænger af, om delstaterne kan få coronasmitten under kontrol. Det lød blandt andet, at den amerikanske præsident har ladet det være op til guvernørerne at skræddersy deres egne genåbningsprocesser.

- Vi åbner ikke det hele på én gang, men et meget omhyggeligt skridt ad gangen, sagde Trump.