Udland

Russisk spion ansat hos fjenden - mistænkt for at planlægge mord på kritikere i Europa

57-årige Valerij Shajtanov er sigtet for at stå i ledtog med den russiske efterretningstjeneste FSB. Anklagen lyder på forræderi og medvirken til spionage og terroraktioner i Ukraine og andre europæiske lande. SBU / SBU

I årevis har en højtstående medarbejder fra den ukrainske efterretningstjeneste arbejdet for russerne som dobbeltagent.

Parret havde allerede overlevet ét attentatforsøg, men ved Hlevakha syd for Kiev slap deres held op.

Fra buskene langs med jernbanesporet blev der affyret en byge af projektiler fra en Kalashnikov-riffel. Adam Osmaev overlevede, mens hustruen blev ramt af to dræbende skud i hovedet.

Ukrainsk politi på gerningsstedet, hvor Amina Okueva og Adam Osmaev blev angrebet.

Allerede dengang i oktober 2017 mistænkte de ukrainske myndigheder russiske spiontjenester eller pro-russiske tjetjenere for at stå bag attentatet mod det tjetjenske ægtepar, der kæmpede som frivillige på ukrainsk side mod de russisk-støttede oprørere i Østukraine.

Godt to og et halvt år senere har den ukrainske kontraspionage SBU nu anholdt den person, man mener, kan være en af bagmændene til mordforsøget på den tjetjenske afhopper, og det er intet mindre end én af dens egne højtstående medarbejdere, nemlig en generalmajor i SBU ved navn Valerij Shajtanov.

- Desværre har en mand, hvis opgave det var at beskytte Ukraine, i virkeligheden arbejdet imod landet, hed det efter anholdelsen i tirsdags i en erklæring fra SBU's øverste chef Ivan Bakanov.

Den 57-årige Valerij Shajtanov er sigtet for at stå i ledtog med den russiske efterretningstjeneste FSB. Anklagen lyder på forræderi og medvirken til spionage og terroraktioner i Ukraine og andre europæiske lande.

Adam Osmaev på hospitalet efter attentatet, hvor hans kone blev dræbt.
Amina Okueva kæmpede på ukrainsk side mod russisk-støttede separatister i det østlige Ukraine.

Spionmøde i Hamborg

Ukraine og Rusland udkæmper ikke bare en uerklæret krig i det østlige Ukraine, men også en krig på spionagefronten med tilbagevendende afsløringer af agenter og dobbeltagenter.

Ikke desto mindre så er er den ukrainske sikkerhedstjenestes afsløring af spionen i egne rækker noget af en sensation, for sagen har tråde til flere europæiske lande med spor til blandt andet Hamborg i Tyskland. Anholdelsen er derfor et "et hårdt slag for Putins terrornetværk i Europa", mener den tyske avis Bild Zeitung.

Netop her i det nordtyske mødtes den nu anholdte generalmajor Shajtanov åbenbart med sin kontaktperson fra den russiske efterretningstjeneste FSB.

Kontaktpersonen er en oberst ved navn Igor Jegorov, som ifølge den uafhængige researchgruppe Bellingcat står i spidsen for FSB’s afdeling fem. Det er ifølge Bild Zeitung en afdeling, som har de russiske myndigheders tilladelse til at myrde såkaldte 'terrorister' overalt i verden.

FSB's afdeling fem sættes blandt andet i forbindelse med mordet sidste sommer på en tidligere tjetjensk oprørsleder i en park i Berlin.

Lokkemad: Penge og pas

Lederen af den ukrainske efterretningstjeneste kalder selv anholdelsen af Shajtanov for resultatet af en "kompliceret, langvarig operation, som er foregået på flere planer".

Anholdelsen af Shajtanov er sket efter en omfattende efterforskning og foretaget i samarbejde med efterretningstjenester i Frankrig, Kroatien og Tyskland. Fælles for de tre lande er, at der her befinder sig særligt mange eksil-russere især med tjetjenske rødder, og at der netop her er foretaget flere attentater mod Kreml-modstandere.

Den anholdte generalmajor var leder af den ukrainske sikkerhedstjenestes "særlige operationsgruppe", men misbrugte altså sin stilling til at hyre agenter for den russiske efterretningstjeneste, især tidligere medlemmer af Ukraines specialstyrker.

I årevis skal han have holdt russerne orienteret om blandt andet de ukrainske efterretningsoperationer i Østukraine. Men hvad fik en betroet medarbejder til at hoppe over til fjenden? Ifølge pressemeddelelsen fra SBU var det såmænd udsigten til kontant betaling og et løfte om at kunne søge tilflugt i Rusland:

- Generalmajor Shajtanov planlagde terrorhandlinger på ukrainsk jord. For sine gerninger havde FSB lovet ham en kompensation på 200.000 amerikanske dollars, russisk pas og statsborgerskab.

For den belønning skulle han blandt andet have planlagt endnu et mordforsøg mod Putin-kritiker Adam Osmaev - den tjetjenske afhopper, der foreløbig har overlevet to attentater.