Coronavirus

Kinas økonomi går tilbage for første gang i flere årtier - kan blive dyrt for Danmark

Coronakrisen har fået Kinas bruttonationalprodukt til at skrumpe, viser tal fra landets statistikbureau.

Da alvoren af udbruddet af den nye coronavirus gik op for kineserne, gik de hårdt til værks.

I februar blev millionbyer lukket ned, rejser blev forbudt og industrier blev sat på pause.

Verdens vækstmotor er i bakgear

Andreas Østerheden, chefstrateg, Nordea

Nu viser tal fra Kina, at de omfattende tiltag for at inddæmme virussen har fået Kinas økonomi til at skrumpe for første gang i årtier.

Kinas bruttonationalprodukt er faldet med 6,8 procent i årets første kvartal i forhold til samme periode sidste år, fremgår det af tallene fra Kinas nationale statistikbureau.

- Vi må konkludere, at verdens vækstmotor er i bakgear, siger Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden.

Betydning for hele verden

Danske Banks chefstrateg er enig i den vurdering.

- Det er en ret tydelig konsekvens af, at Kina har stået fuldstændig stille i en måned, indtil man i marts måned stille begyndte at åbne gradvist. Og det har meget tydelige konsekvenser for et lands økonomi, siger bankens chefstrateg, Henrik Drusebjerg.

Han påpeger, at Kina er verdens næststørste økonomi efter USA, og at landet inden krisen var den økonomi, der satte det største vækstaftryk på kloden samlet set. Så udviklingen i Kina kommer til at betyde noget for hele verden.

- I Danmark er der 750.000 job, der er er afhængige af eksport – herunder til Kina – som bliver en stadig større samhandelspartner, så der er rigtig mange danske job, der er afhængige af, at vi kan eksportere til Kina, siger Henrik Drusebjerg.

Han påpeger, at Kina er verdens næststørste økonomi efter USA, og at landet inden krisen var den økonomi, der satte det største vækstaftryk på kloden samlet set. Så udviklingen i Kina kommer til at betyde noget for hele verden.

Bunden er nået

Ved fredagens fremlæggelse af den økonomiske situation i Kina blev det pointeret, at den økonomiske kurve ser ud til at være knækket, og at det begynder at gå fremad igen.

- I marts er de økonomiske indikatorer tydeligt forbedret, efter covid-19-indsatsen viste fremskridt, og den økonomiske aktivitet kunne genoprettes med større hastighed. Industri, servicesektoren, investeringer, import og eksport bliver forbedret, siger talsmanden for statistikbureauet, Mao Shenyong.

Kina er også afhængig af samhandlen med resten af verden, og derfor bliver Kinas økonomi også i den kommende tid påvirket af situationen i resten af verden, hvor der endnu ikke er kontrol over virusudbruddet.

- Selvom de har åbnet op, så står de og venter på alle os andre nu, siger Henrik Drusebjerg.

Mulighed for hurtig bedring

Ifølge talsmanden fra Kinas nationale statistikbureau er der flere udfordringer i den nærmeste fremtid for den økonomske udvikling i landet.

- Vi har også noteret os, at den eksterne situation er mere kompleks, den indenlandske efterspørgsel er stadigvæk forholdsvis svag, og virksomheder oplever vanskeligheder på grund af manglende efterspørgsel og et fald i antallet af ordrer, siger Mao Shenyong fra Kinas nationale statistikbureau.

Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, er dog optimistisk på kinesernes vegne.

- Hvis jeg skal se en økonomi, der har mulighed for at komme hurtigt tilbage, så er det den kinesiske. Kina kan tage nogle andre styringsværktøjer i brug, og staten kan gå ind og styre virksomhederne på en anden måde, end vi kan i den vestlige verden, siger han.