Udland

Første gang nogensinde: Nordkoreansk afhopper vinder plads i Sydkoreas parlament

Med sin opstilling håber han at kunne sende et signal til Nordkoreas elite om, hvad der kan ske, hvis man vender regimet ryggen. 

Thae Yong-ho blev onsdag den første afhopper fra Nordkorea til at besætte en plads i det sydkoreanske parlament.

Han har blandt andet været stedfortræder for Nordkorea i Storbritannien, men i 2016 vendte han styret ryggen sammen med sin familie. Det gør ham til den højest rangerende mand i Nordkorea, der har forladt styret og er blevet afhopper, skriver BBC.

Thae Yong-ho stillede op som oppositionens primære kandidat for partiet United Future Party i Gangnam-distriktet i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, og vandt med 58 procent af stemmerne.

Et signal til Nordkorea

Med sin opstilling håbede han på at kunne sende et signal til Nordkoreas elite om, hvad der kan ske, hvis man vender regimet ryggen.

- Jeg vil fortælle dem, at der er en ny vej for fremtiden, sagde han i forbindelse med opstillingen.

Valgdeltagelsen i Sydkorea satte rekord med en stemmeprocent på 66 procent på trods af coronakrisen, da valget blev afholdt onsdag.

Her vandt præsident Moon Jae-ins parti, The Democratic Party. De fik 163 pladser ud af parlamentets 300 pladser.

Kritiserer åbent om Nordkorea

Thae Yong-ho har valgt at stå åbent frem med sin kritik af Kim Jong-uns regime, samtidig med at han har gjort opmærksom på de udfordringer, som de 33.000 afhoppere fra Nordkorea står overfor i landet.

Han vendte styret ryggen efter, da det begyndte at gå op for ham, hvilke ”grusomme omstændigheder”, befolkningen i Nordkorea levede under, har han fortalt.

Nordkorea har efterfølgende kaldt Thae Yong-ho for ”menneskelig afskum”.

Hvert år flygter omkring 1000 mennesker fra regimet i Nordkorea, der utallige gange er blevet kritiseret for krænke menneskers rettigheder.