Den svenske corona-strateg: Vi kan skimte en form for flokimmunitet
Den svenske corona-strateg Anders Tegnell erkender, at man skal være bedre til at beskytte de ældre, men at man arbejder mod flokimmunitet.
De seneste par dage har ikke været nemme for Sverige og nabolandets kamp mod coronavirussen, efter at man onsdag registrerede det hidtil højeste dødstal med 170 på et døgn.
Men spørger man Anders Tegnell, statsepidemiolog hos de svenske sundhedsmyndigheder, Folkhälsomyndigheten, er man på rette vej.
- Meget afhænger af, om vi fortsætter med at agere, som vi har gjort. Vi har taget vores fælles forholdsregler og holdt afstand, siger Anders Tegnell, som ifølge avisen begynder at kunne skimte en form for flokimmunitet eller "bred immunitet", som den svenske corona-strateg kalder det.
Ikke så højt som forventet
130 lød dødstallet for torsdag på, oplyser den svenske sundhedsstyrelse. En slags status quo for tirsdag og onsdag, som bød på 114 og 170 døde i døgnet.
Dermed er det samlede dødstal i Sverige oppe på 1333.
Anders Tegnell betegner over for den svenske avis Aftonposten niveauet som "konstant". Faktisk var forventningen højere dødstal, end det har været tilfældet, siger han.
- Vi ved ikke præcist, hvornår vi rammer flokimmunitet, det afhænger af, hvordan udviklingen fortsætter, men det er enten vaccine eller flokimmunitet. Alt andet er midlertidige løsninger, siger han.
Går efter langsom og konstant spredning
Selv om Sveriges dødstal ligger fire gange højere end Danmark, er det ikke alarmerende højt, mener Anders Tegnell.
- Vi ligger på det niveau, som vi lå på for et par uger siden. Der har været en slags top i påskeweekenden, og nu er der en slags nedgang, siger han ifølge nyhedsbureauet TT.
I et interview med Berlingske onsdag uddybede Anders Tegnell den svenske tilgang, som fra begyndelsen har været blandt de mindst restriktive.
- Vi vil hellere have en langsom, konstant spredning af virussen end en hoppende kurve, som man risikerer, hvis man lukker samfundet helt ned og så pludselig åbner op igen, siger han.
Vaccine eller immunitet
Svenskerne venter populært sagt enten på en vaccine, eller på at befolkningen over en bred front har opnået en tilstrækkelig grad af immunitet. Det handler om at forsinke virussen mest muligt. Uden at sundhedssektoren overbelastes eller bryder sammen.
Tidligere har verdenssundhedsorganisationen WHO advaret imod at forsøge at skabe flokimmunitet, fordi dødstallene vil blive for voldsomme. Flokimmunitet menes at være opnået, når 60 procent af en befolkning er smittet.
- Prisen for det i form af sygdom og død er simpelthen for høj. Hvis 60 procent af alle danskere smittes, vil cirka to procent dø. Det er over 67.000 mennesker. Og de vil dø unødvendigt, sagde Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi ved Oxford University, til TV 2 i slutningen af sidste måned.
Sverige har trods de udsigter ikke lukket samfundet ned i samme grad, som vi har set det i Danmark. Skoler og børnehaver har været holdt åbne. Det samme med kirker, restauranter, fitnesscentre og frisører.
Nu mener Tegnell sågar, at det er tid til, at børn og unge kan spille fodboldkampe igen, efter at man for nogle uger siden frarådede kontaktsport på grund af smitterisikoen.
- Forskellen mellem konkurrencer og kamp er alligevel ikke så store. Og det er kun godt, at børn og unge kommer ud og får rørt sig, siger Anders Tegnell til Aftonposten.
Ældresektoren et problem
Det lyder som en succeshistorie uden disharmonier.
Men ældreboliger og plejehjem har været et stort problem i forbindelse med smitten i Sverige. Især ældresektoren i Stockholm, hvorfra en tredjedel af de svenske coronadødsfald kommer fra.
- Det har været et stort problemområde, og vi må blive bedre til at beskytte de ældre, end vi har været indtil nu, siger Anders Tegnell.
Stockholm har stadig en ledig kapacitet på 20 procent af intensivpladserne.
- Det betyder, at vi ligger rigtigt i forhold til smittekurven, konkluderer Tegnell.