Coronavirus

Debatten kører på fuld tryk i Italien: Skal årets strandture foregå i bokse af plexiglas?

Idéen om bokse af plexiglas på stranden får kritik af livreddere. Italienerne har et helt særligt forhold til strandene, siger korrespondent.

Et italiensk firma er kommet på en idé, der skal redde strandturen i Italien under coronakrisen.

Nemlig bokse af plexiglas, der skal sikre, at man kan ligge på stranden og samtidig holde afstand for at undgå smitte.

Firmaet bag idéen, Nuova Neon Group 2, har med deres bokse skabt stor debat i landet, siger TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

- Italienerne er helt oppe at køre over det her. Midt i al miseren er de lige pludselig begyndt at bekymre sig over, hvordan de kan komme til at ligge på stranden i år, siger Eva Ravnbøl.

Strandtur i en boks af plexiglas

Boksene består af aluminium og en særlig tynd form for plexiglas og måler 4,5 meter på hver led og har en højde på to meter. Boksene har en dør, og der er plads til en parasol og et par liggestole.

Firmaet tilbyder også en anden mindre omfattende idé bestående af paneler, også af plexiglas, mellem parasollerne på stranden.

Indtil videre er boksene af plexiglas tiltænkt de kilometerlange strande i Rimini, der ligger ud til Adriaterhavet.

Der er mulighed for, at idéen kan bredes ud til flere strande, lyder det, og i den forbindelse har både Spanien og Frankrig vist interesse.

Idéen får kritik

Det er dog ikke alle, der er lige positive over for opfindelsen.

- Alle, der kender til strandturisme, ved godt, at det er umuligt at lukke en person ind i en boks af plexiglas under sommersolen, når det er 40 grader, siger formand for livredderne Bagnini Rimini Sud, Mauro Vanni, til il Portico.

Det har firmaet dog taget højde for, lyder det. Boksene har ikke noget tag, og de kommer også til at have et udluftningssystem og eventuelt også et overrislingssystem til nedkøling.

Guvernøren i Veneto-regionen, Luca Zaia, er også imod boksene, skriver Secolo d'Italia.

Andre alternativer

Selvom idéen får kritik, er der ingen tvivl om, det bliver en anderledes sommer med afstand.

Turistbranchen er skrækslagne over udsigten til en hel sommer uden gæster. Derfor begynder flere alternativer at komme i spil for at sikre branchens overlevelse.

Blandt andet er der tale om tunneller ned til strandene, hvori gæsterne skal desinficeres, inden de må gå videre.

Opfinderne bag boksene til stranden har også overført deres idé til restauranterne, hvor hver gæst kan blive adskilt fra de andre med tre vægge af plexiglas, skriver det italienske medie Dissapore.

Italienernes særlige forhold til stranden

For italienerne har ikke opgivet håbet om en sommerferie med en tur på stranden i år på trods af coronakrisen, siger Eva Ravnbøl.

En tur på stranden for en italiener er forbundet med stor tradition og prestige. De optjener anciennitet for at ligge i enten første, anden eller tredje række på stranden. Der er også strandpladser, der går i arv i familien, forklarer hun.

Generelt er der mange italienere, der flytter ud til vandet fra perioden maj til september for at nyde solskinnet. Både unge og ældre.

En tur på stranden for mange italienere er forbundet med stor tradition.

Det er også derfor, det betyder så meget for italienerne at have en løsning at se frem til i forhold til sommerferien, selvom det bliver på en ny måde, siger Eva Ravnbøl.

Om det bliver i en boks af plexiglas er ikke til at vide, men hvis det er tilfældet, tror Eva Ravnbøl, at italienerne stadig vil fastholde den kultur, der følger med en strandtur nogle steder.

- Derfor kan der gå noget prestige i at få den boks, der ligger tættest på havet, ligesom det er med at have en parasolplads normalt, siger Eva Ravnbøl.

I forhold til de danske strande til sommer oplyser Statens Serum Institut til TV 2, at de ikke kan give et svar, fordi der ikke er meldt noget konkret ud på området og henviser desuden til forsamlingsforbuddet.