Vi skal muligvis holde afstand flere år endnu, viser nyt studie fra Harvard

Danmark er så småt ved at åbne op, men retningslinjen om at holde afstand til hinanden er langt fra et overstået kapitel.

Onsdag genåbner flere skoler i Danmark, og eleverne i de små klasser er tilbage på skolebænken.

Men de sidder med afstand og m√• kun lege med de b√łrn, de er i legegruppe med. Det er et krav fra regeringen, mens coronavirussen holder det danske samfund i et stramt greb.

Men det kan ske, at eleverne skal begynde at vænne sig til den hverdag.

I hvert fald, hvis man skal tro et nyt studie fra Harvard University, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift Science.

Det viser, at det med at holde afstand kan blive en del af vores allesammens hverdag helt frem til 2022, hvis coronapandemien rammer os i flere b√łlger.

- At sp√• pandemien ovre i l√łbet af sommeren 2020 stemmer ikke overens med det, vi ved om spredning af infektioner, siger en af forfatterne bag unders√łgelsen, professor Marc Lipsitch fra Harvard University, til The Guardian.

Dansk ekspert er enig i konklusionen

Marc Lipsitch forklarer, at infektioner spreder sig, når to ting er til stede: Smittede mennesker og modtagelige mennesker.

- Medmindre der er en langt st√łrre flokimmunitet, end vi er klar over, s√• er st√łrstedelen af os stadig modtagelige, siger professor Lipsitch.

Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin ved K√łbenhavns Universitet, er enig i konklusionen i det nye studie.

- Det bliver helt afg√łrende, at vi holder en fysisk distance til hinanden, indtil der ikke l√¶ngere er viruscirkulation i samfundet. Og det er ikke urealistisk, at det kan tage et par √•r, siger Jens Lundgren til TV 2.

Han understreger, at den bedste måde at undgå smittespredning er at holde afstand, vaske hænder og blive hjemme, hvis man er syg.

- Det er præcis det, vi har praktiseret i de sidste fire uger i Danmark, og det har virket. Derfor kan vi så småt begynde at åbne vores samfund op igen, siger Jens Lundgren.

Muligvis en realitet frem til 2025

En af forudsigelserne i det nye studie fra Harvard er, at det at holde afstand i hverdagen kan v√¶re n√łdvendigt - muligvis i tidsintervaller - helt frem til 2025, hvis ikke en vaccine eller effektiv behandling bliver fundet inden for det n√¶ste √•rs tid.

En vigtig faktor for konklusionen i studiet er, om allerede smittede personer bliver immune over for coronavirussen. Det vides endnu ikke med sikkerhed.

En udfordring ved at fastsl√• dette er at finde en p√•lidelig test til at afg√łre, hvem der har antistoffer mod coronavirussen ‚Äď og i givet fald hvor mange antistoffer man har.

Et andet sp√łrgsm√•l er, hvor lang tid man som smittet er immun over for coronavirussen.

Dybtgående konsekvenser

Forskerne bag det nye studie erkender, at det vil have ‚ÄĚdybtg√•ende negative √łkonomiske, sociale og uddannelsesm√¶ssige konsekvenser‚ÄĚ, hvis social distancering bliver en l√¶ngerevarende kendsgerning. Det skriver CNN.

Udsigten til langvarig social distancering rejser if√łlge studiet desuden en r√¶kke vanskelige sp√łrgsm√•l om, hvilken vejledning der fremover skal gives til h√łjrisikogrupper, herunder √¶ldre og mennesker med et sv√¶kket immunsystem.

Det vil formentlig v√¶re muligt at lempe reglerne om social distancering for nogle befolkningsgrupper i en st√łrrelsesorden, s√• sundhedsv√¶senet kan f√łlge med, men der vil stadig v√¶re en alvorlig sundhedsrisiko for udsatte grupper, indtil en vaccine eller effektiv behandling bliver tilg√¶ngelig, lyder en af konklusionerne i studiet fra Harvard.

Forskerne håber, at deres studie kan være med til forudsige, hvordan pandemien vil udvikle sig, identificere alternative måder at bekæmpe den på og endelig anspore til yderligere overvejelser omkring, hvordan man kan få pandemien under kontrol.