Coronavirus

Trump indstiller USA's økonomiske bidrag til WHO: - En bekvem syndebuk for ham

Ifølge USA's præsident har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) været for meget på Kinas side under coronapandemien.

USA’s præsident, Donald Trump, vil indstille USA's bidrag til verdenssundshedsorganisationen WHO.

Det siger han ifølge Reuters natten til onsdag dansk tid på et pressemøde.

Donald Trump oplyser, at hans administration vil gennemgå WHO’s håndtering af coronakrisen. Han anklager blandt andet organisationen for at have dækket over spredningen af coronavirussen.

- De har fejlet i deres basale pligt, og det skal de holdes til ansvar for, lyder det fra Trump.

Donald Trump siger, at han som minimum vil stoppe bidraget til WHO midlertidigt.

Beskylder WHO for at være Kina-partiske

Donald Trump har tidligere kritiseret organisationen i skarpe vendinger, og han har blandt andet beskyldt den for at være partiske med Kina.

- Af en eller anden grund, selvom de hovedsageligt finansieres af USA, er de alligevel Kina-centriske. Det vil vi se nærmere på. Heldigvis afviste jeg deres råd om at holde vores grænser åbne til Kina, sagde han i sidste uge.

Desuden mener Donald Trump, at WHO var for længe om at kalde coronaepidemien for en pandemi. En tøven, han selv har været beskyldt for tidligere i forløbet.

FN: Ikke tid til at reducere ressourcer

FN’s generalsekretær Antonio Guterres siger ifølge Reuters, at ’det ikke er tiden til at reducere ressourcerne til WHO’s operationer.’

- Det er tid til at forenes, og for at det internationale samfund arbejder solidarisk sammen for at stoppe virussen og dens skadelige konsekvenser, siger han.

Lyn-analyse

Det er ingen tvivl om, at WHO er en bekvem syndebuk for Trump.

Trump er selv under massiv kritik for at have handlet for sent, han er blevet anklaget for at være skyld i, at mange amerikanere har mistet livet, fordi han ikke fik sat gang i testningen i ordentlig tid.

Trump har en virkelig dårlig sag, og det er måske derfor, at han har brug for at skyde noget af skylden på WHO.

Japan har også været fremme med kritik

Den amerikanske præsident og hans stab er ikke alene om at kritisere WHO.

Japans vicepremierminister, Taro Aso, har tidligere været fremme med kritik af organisationen.

- Hvis ikke WHO i starten havde insisteret på, at der ikke var tale om en epidemi af lungebetændelse i Kina, så kunne hele verden have taget sine forholdsregler, sagde han ifølge magasinet New Statesman.

Den seneste tilgængelige overførsel viser ifølge nyhedsbureauet NTB, at USA giver 116 millioner dollar til WHO i perioden fra 2020 til 2021. Dertil kommer støtte til forskellige projekter for mellem 100 millioner og 400 millioner dollar om året.

USA er det land i verden, der er hårdest ramt målt på coronarelaterede dødsfald og smittetilfælde. Samlet set er 25.992 mennesker døde i USA, mens antallet af smittede onsdag morgen lyder på 608.458. Det er over 26.000 flere end tirsdag morgen. Der regnes dog med et stort mørketal. Flere end 48.000 af de smittede er meldt raske igen.