Kriseramt tysk zoo: Vi kan blive nødt til at fodre dyrene med hinanden
Flere zoologiske haver i Tyskland er hårdt ramt på økonomien på grund af coronakrisen. Det samme er de danske trods økonomisk støtte fra staten.
Lande rundt om i Europa og i resten af verden er lukket ned, og det er de zoologiske haver også. Og det kan få store konsekvenser.
I Neumünster Zoo i Tyskland overvejer de nu, om nogle af deres dyr skal lade livet, hvis de ikke skal sulte, skriver BBC.
- Vi har oplistet dyrene efter, hvilke vi skal slagte først, siger direktør i Neumünster Zoo, Verena Kaspari, til det tyske medie Die Welt.
Den absolut sidste udvej
Den tyske zoologiske have står til at miste indtægter for 175.000 euro på grund af nedlukningen af landet. Både deres sæler og pingviner kræver eksempelvis store mængder frisk fisk dagligt.
- I værste fald bliver vi nødt til at fodre nogle af dyrene til de andre, siger Verena Kaspari.
Dog påpeger hun, at det vil være den absolut sidste udvej og kalder det for "meget ubehageligt".
Men selv det kommer ikke til at løse de økonomiske problemer, som den zoologiske have står over for, erkender direktøren.
Mangler økonomisk hjælp
Som det er nu, bliver nogle tyske zoologiske haver, herunder Neumünster Zoo, ikke dækket af Tysklands hjælpepakke for små virksomheder på grund af ejerskabsstrukuren.
Derfor har den sammen med andre tyske zoologiske haver, der ikke bliver dækket, efterspurgt den tyske regering om et tilskud på 100 millioner euro, svarende til cirka 746 millioner danske kroner, for at kunne fortsætte driften.
På ugentlig basis mister en typisk tysk zoologisk have omkring 500.000 euro i tabt fortjeneste på grund af nedlukningen, vurderer formanden for Tysklands forening for zoologiske haver (VdZ), Jürg Junhold.
Han mener, at zoologiske haver ikke kan nedbringe deres omkostninger på samme måde som andre virksomheder, fordi dyrene stadig skal fodres og passes hver dag. Det samme gælder for eksempel tropiske anlæg eller akvarier.
"Seriøs overlevelse" i danske zooer
Herhjemme i Danmark har kulturminister Joy Mogensen (S) og et flertal i Folketinget tildelt 48 millioner kroner ekstra til landets akvarier, dyreparker og zoologiske haver.
Selvom det er en håndsrækning, er det "seriøs overlevelse", siger Helle Hegelund Knudsen, direktør i Kattegatcentret i Grenaa og bestyrelsesformand for foreningen Daza, til TV 2.
Foreningen repræsenterer de 15 største zoologiske haver og akvarier i Danmark.
På grund af coronakrisen er zoologiske haver og akvarier på et lavere blus end normalt, og det presser dem på driften trods den økonomiske håndsrækning, siger Helle Hegelund Knudsen.
- Alle er droslet ned på nødberedskab, og det er ikke så holdbart i længden. Der er altid nogle større rengøringer og sygdomseftersyn, vi ikke kan få lavet i øjeblikket, siger hun.
I den forbindelse oplyser Helle Hegelund Knudsen, at Daza netop har sendt et brev til Erhvervsministeren, der beskriver den "udsatte situation", deres zoologiske haver og akvarier befinder sig i.