Udland

Grønlands iskappe smeltede rekordstort i 2019

Forsker slår alarm efter langvarigt højtryk, som kan få afsmeltningen af indlandsisen til at eskalere yderligere.

En katastrofe kommer sjældent alene.

Mens verden kæmper mod coronavirussens konsekvenser, tyder nyere forskning på, at Grønlands iskappe blev ekstraordinært hårdt ramt af global opvarmning i sommeren 2019.

Det skriver The Guardian.

Årsagen var et højtryk. Det varede i 63 ud af 92 dage, som udgør den grønlandske sommerperiode.

Det kostede et tab i ismasse på 197 gigaton. Og hvis man vil have begreb om, hvor meget vand dét er, svarer det til indholdet af 80 millioner olympiske svømmebassiner.

- Afsmeltningen var et klart signal om, at vi skal ændre vores måde at leve på for at holde den globale opvarmning nede. Især fordi de hidtidige prognoser for, hvor hurtigt afsmeltningen foregår, kan vise sig at have været for optimistiske, siger klimatologen Xavier Fettweis fra Liége Universitet som sammen med Marco Tedesco fra Lamont-Doherty Earth Observatory i Columbia har studeret iskappen på Grønland.

Ekstreme afsmeltninger kommer hyppigere

Xavier Fettweis og Marco Tedesco har ved hjælp af satellitdata, matematiske klimafremskrivninger og vejrmodeller kortlagt udviklingen. Og de afviser, at der kun ligger naturlig varians til grund til den voldsomme udvikling.

- Det her viser om noget, at ekstreme afsmeltninger kommer med langt større hyppighed, siger glaciologen Paul Christofferson fra Cambridge Universitet.

Christofferson har selv forsket i den grønlandske indlandsis og set, hvordan sommeren 2012 nåede et niveau næsten tilsvarende ellers rekordvarme 2019. Men han slår alarm over udviklingen, fordi de mange skyfri dage med sol og relativ høj varme og tør luft skaber mindre snefald i de kølige måneder.

- I den forstand kan de ekstreme smelteår ses som naturlige begivenheder, der forværres af klimaændringer, siger Paul Christofferson.

Også den danske klimatolog Ruth Mottram noterede sig i sensommeren det voldsomme tab i ismassen på Grønland og illustrerede miseren på Twitter.

De 63 dage med højtryk, som blev målt på Grønland i 2019, lå langt over gennemsnittet. I årene 1981 til 2010 lå gennemsnittet på 28, altså lidt under det halve.