Coronavirus

Trump påstår, han har "total autoritet": - Jeg ved ikke, hvorfor han siger det

Flere staters guvernører har dannet regionale råd, der skal afgøre, hvordan og hvornår de respektive stater skal genåbnes.

Coronaudbruddet i USA har ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder nået sit højeste.

Derfor vil præsident Trump indenfor de næste dage have en plan for en genåbning af landet.

Trumps håndtering af coronakrisen, og hvornår landet kan genåbne, har været et stort emne i USA i påsken.

Kampen om magten

På et pressemøde i nat dansk tid slog Trump fast, at det er ham, der har det sidste ord, når det kommer til genåbningen.

- Lad mig sige det helt enkelt. USA’s præsident har myndighed til at gøre, hvad præsidenten har myndighed til at gøre - og det er meget. Præsidenten har det sidste ord, sagde Trump, der understregede, at han har "total autoritet".

Trumps udmelding kommer som et direkte svar på, at blandt andre New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, og flere guvernører på vestkysten mandag sagde, at de vil nedsætte regionale ekspertgrupper, der skal udarbejde en genåbningsplan.

Cuomo undrer sig over Trumps udmelding på pressemødet:

- Det passer ikke, og jeg ved ikke, hvorfor han sagde det. Det står i total modsætning til forfatningen. Den tiende artikel siger specifikt, at magten ligger hos staterne, siger New Yorks guvernør til MSNBC.

Guvernørernes samarbejde understreger ifølge CNN de massive udfordringer, som USA står overfor, når landets økonomi igen skal op i gear – både på statsligt og føderalt niveau.

På den ene side står Trump og fastholder, at han har den ultimative magt og det sidste ord, og på den anden side står guvernører og borgmestre på tværs af USA og slår fast, at de selv vil bestemme i hvilket tempo, en genåbning skal foregå.

Lyn-analyse

USA's præsident har mange beføjelser - men at bestemme, hvornår en frisør i Florida, en helsebutik på Hawaii eller et pizzeria i Pennsylvania må åbne igen, er ikke blandt dem. Det bestemmer guvernørerne ude i delstaterne. 

Faktisk er præsident Trumps påstand i fundamental modstrid med USA's føderale opbygning. Det er dog svært at vurdere, om præsidenten godt ved dette, men bruger præsidentembedets platform til at lægge pres på guvernørerne, eller om Trump vitterligt tror, at han er en totalitær leder, der har ”total authority”. Sidstnævnte ville nok kalde på et lynkursus i amerikansk politik.

Vil ikke lade sig diktere

Præsident Trump har sagt, at han muligvis allerede tirsdag vil præsentere det hold af eksperter, der skal føre hans plan om en genåbning ud i livet.

Det fik mandag guvernører fra både vestkysten og østkysten i USA til at understrege, at deres genåbningsplan skal være dikteret af fakta og sundhedseksperter - ikke en politisk dagsorden.

Trump forudsagde mandag morgen amerikansk tid det ulmende oprør og langede på Twitter ud efter de guvernører, der de seneste dage har udtalt, at de selv bestemmer tempoet og indholdet i deres respektive stats genåbning.

- For at skabe konflikt og forvirring påstår de falske medier, at det er guvernørernes beslutning, om deres stater skal genåbnes – og ikke USA’s præsident eller den føderale regering. Lad det være helt klart, at det er forkert, tweetede Trump.

Men magten ligger hos staterne og dermed guvernørerne, slår New Yorks guvernør fast.

Flere end 1500 er døde på et døgn

I USA er New York City uden sammenligning hårdest ramt af virusudbruddet med i alt 7349 dødsfald. I delstaten New York har dødsfaldene rundet 10.000.

Mandag aften dansk tid sagde guvernør Andrew Cuomo, at New York er ved at have kontrol med smittespredningen med nedgang i antallet af coronadødsfald og indlæggelser.

Byens borgmester, Bill de Blasio, understreger imidlertid, at der skal mere omfattende testning til for at få bekræftet, at der er tale om en nedgang, så man ikke ophæver tiltag mod smittespredning for tidligt.

USA har de seneste 24 timer registreret 1535 coronarelaterede dødsfald. Det viser tal fra Johns Hopkins University tirsdag morgen dansk tid.

Samlet er 23.608 døde i USA, mens antallet af smittede tirsdag morgen lyder på 581.918. Det er knap 25.000 flere end mandag morgen. Der regnes dog med et stort mørketal.