Skarp kritik i Sverige: Politikere må gribe ind over for talentløse embedsmænd

Vi nærmer os italienske tilstande, lyder advarslen fra 22 svenske professorer. De anbefaler, at skoler, butikker og restauranter bliver lukket straks.

En række af Sveriges førende medicinske kapaciteter går nu til direkte angreb på den svenske coronastrategi.

De svenske sundhedsmyndigheder, med chefen for Sundhedsstyrelsen Anders Tegnell i spidsen, har holdt samfundet meget mere åbent end i nabolande som Danmark, Norge og Finland.

Og det er en frygtelig fejl, lyder det nu fra 22 af landets førende medicinske professorer og forskere.

- De folkevalgte, som har det overordnede ansvar, må gribe ind. Der findes intet andet valg, skriver de tirsdag i et debatindlæg i avisen Dagens Nyheter.

Professorerne kritiserer skarpt, at det i Sverige – i modsætning til næsten alle andre lande – har været højtstående embedsmænd som Anders Tegnell, der har taget de afgørende beslutninger om at holde for eksempel skoler og restauranter åbne.

- Hvordan skal man kunne vinde kampen, hvis de folkevalgte gemmer sig bag embedsmænd, som helt bestemmer retningen? Embedsmænd, som hidtil ikke har vist noget som helst talent for at forudse eller begrænse den udvikling, som vi nu lever med, skriver professorerne fra en række af Sveriges mest prestigefyldte hospitaler med Karolinska Instituttet i spidsen.

Mod italienske højder

I Sverige er der registreret 114 dødsfald blandt coronapatienter det seneste døgn, viser tal fra den svenske sundhedsstyrelse.

Til sammenligning blev der i nabolandene Danmark, Norge og Finland kun registreret en brøkdel af disse tal – i Danmark 14 nye dødsfald, i Norge fem og i Finland fem.

Tal som disse er oprørende, mener de 22 svenske underskrivere af debatindlægget:

- I Sverige stiger dødstallet mod italienske højder i modsætning til vores nabolande, advarer de.

De har regnet på de nationale dødstal for de tre hverdage op til påske. Her døde hver dag 10,2 personer pr. én million indbyggere i Sverige af coronarelaterede sygdomme.

Det var flere end i Italien (9,7 personer pr. én million indbyggere) og langt flere end i Sveriges nabolande Danmark (2,9), Norge (2,0) og Finland (0,9).

- Hvis der fandtes en gennemarbejdet, velfungerende strategi for det svenske beskyttelsesarbejde mod covid-19, så stod Sverige nok ikke i dag med lige så høje dødstal som Italien og med et dødstal, der er ti gange højere end Finlands, skriver de.

En langsigtet strategi

På den baggrund anbefaler de straks de svenske politikere at lukke skoler, butikker og restauranter, ligesom man har gjort i nabolandene, i stedet for at tage så afslappet på det, som man har gjort indtil nu.

Ifølge en af forfatterne til debatindlægget, professor ved Gøteborg Universitet Jan Lötvall, har den svenske befolkning ”ikke rigtigt forstået alvoren”, når det gælder coronasmitten.

- De har fået tvivlsom information fra myndighederne og fra de folkevalgte, siger han til avisen Aftonbladet.

Manden, der står i spidsen for den kritiserede indsats, chefen for Sundhedsstyrelsen Anders Tegnell, afviser kritikken:

- Jeg vil benægte, at vi ikke har nogen detaljeret strategi, sagde han tirsdag på et pressemøde.

I et interview med TV 2 har han tidligere forklaret, at det efter hans mening er afgørende at finde en holdbar og langsigtet strategi:

- Du kan ikke holde dine skoler lukket i et halvt år. Du kan måske lade være med at gå til frisøren i et halvt år, men det er ikke hensigtsmæssigt. Der er meget, som på voldsom vis vil holde op med at fungere, hvis det kører i for lange perioder, så vi har valgt en strategi, hvor vi satser på de tiltag, som vi mener er de mest effektive, sagde han.