Coronavirus

Journalist efter Trump-pressemøde: - Den største nedsmeltning jeg nogensinde har set

Præsidentens pressemøde endte i skænderi med journalister. Trump kæmper for at opbygge det rette image under coronakrisen, siger analytiker.

Præsident Trumps pressemøder er kendt for ofte at være uforudsigelige og kontroversielle, men på et pressemøde natten til tirsdag dansk tid overgik Trump sig selv i bizarre, spektakulære påstande og udmeldinger, lyder det fra flere kommentatorer.

Egentlig skulle pressemødet i Det Hvide Hus handle om nationens tilstand i forbindelse med coronakrisen, men Donald Trump brugte det meste af tiden på at skændes med journalisterne, som han vanen tro beskyldte for at tilhøre fake news-medier.

- Du er falsk, du ved, du er falsk, sagde Trump blandt andet til en journalist, der krævede svar på, hvorfor Trump i starten havde brugt så lang tid på at nedtone krisens alvor.

- Du er en skændsel, du er en stor skændsel, lød det videre fra Trump, da den kvindelige journalist blev ved med at spørge. Du kan se udvekslingen i videoen øverst i artiklen.

På et tidspunkt under pressemødet satte Trump også en video på, som hans folk i Det Hvide Hus havde lavet. Videoen indeholdt en række guvernører, der roste Donald Trump for hans håndtering af coronakrisen.

CNN’s journalist i Det Hvide Hus, Jim Acosta, sagde i en kommentar efter pressemødet:

- Det her er den største nedsmeltning hos en amerikansk præsident, jeg nogensinde har set i hele min karriere.

Vil opbygge et image

Præsidenten brugte også en del af sin taletid på at understrege, hvor fantastisk et arbejde han havde gjort i forbindelse med coronakrisen efter beskyldninger om det modsatte.

Det er vigtigt for Trump, at han ikke får skylden for at have fejlet i håndteringen af krisen, understreger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster:

- Alle præsidenter ville være følsomme over for beskyldninger om, at deres handlinger har kostet amerikanske liv. Men det gælder i endnu højere grad Donald Trump i et valgår. Hans bedste argument for at blive genvalgt – den stærke amerikanske økonomi – er lige blevet skudt i sænk, siger Mirco Reimer-Elster og fortsætter:

- Så nu forsøger han i stedet opbygge et image som den, der kan føre nationen gennem krisen. Det image bliver sønderskudt, hvis det kan bevises, at han reagerede for sent.

Trump bestemmer, mener han

På pressemødet slog Trump samtidig fast, at det er ham alene, der bestemmer, hvordan og hvornår USA skal genåbnes.

- Lad mig sige det helt enkelt. USA’s præsident har myndighed til at gøre, hvad præsidenten har myndighed til at gøre - og det er meget. Præsidenten har det sidste ord, sagde Trump, der understregede, at han har "total autoritet".

Trumps udmelding kommer som et svar på, at blandt andre New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, og en række andre guvernører mandag udtalte, at de vil nedsætte deres egne regionale ekspertgrupper, der skal udarbejde en genåbningsplan.

Cuomo undrer sig over Trumps udmelding på pressemødet:

- Det passer ikke, og jeg ved ikke, hvorfor han sagde det. Det står i total modsætning til forfatningen. Den tiende artikel siger specifikt, at magten ligger hos staterne, siger New Yorks guvernør til MSNBC.

Ifølge Mirco Reimer-Elster er Donald Trump på glatis, når han påstår, at han har magten til at bestemme tempoet og indholdet i staternes genåbningsplan.

- Trump gør det nemt for de journalister, der er ude efter ham. Når han siger noget, der er kontroversielt eller forkert, har han jo et valg. Han kan enten beklage og indrømme sin fejl, hvilket han aldrig gør. Eller han kan stædigt blive ved med at påstå, at han har ret, hvilket han ofte gør. Derfor kommer han ud, hvor han ikke kan bunde.