Udland

Billeder af hårdhændet behandling i Kina vækker vrede i Afrika

Det er kommet til en diplomatisk krise mellem Kina og flere afrikanske lande under coronakrisen.

På videoen fra 9. april ser man det tydeligt: En afrikaner er lagt i håndjern af kinesisk politi, en anden afrikaner ligger på fortovet.

Videoen kan ses på CNN og er bare ét eksempel på den måde, mange afrikanere i Kina bliver behandlet i disse dage, lyder kritikken.

Både CNN og andre medier har også bragt fotos af afrikanere, der er blevet smidt ud af deres lejligheder og hoteller og nu er tvunget til at bo på gaden.

De kinesiske myndigheder benægter alt.

– Alle udlændinge bliver behandlet ens. Vi afviser, at vi forskelsbehandler, og vi har nul-tolerance overfor diskrimination, siger talsmanden for det kinesiske udenrigsministerium Zhao Lijan ifølge CNN.

”Little Africa” i Kina

Kina havde stort set fået bugt med smitten. Men et nyt udbrud, der af de kinesiske myndigheder sættes i forbindelse med nogle nigerianere, der bor i Kina, har sat gang i forfølgelsen af afrikanere generelt, rapporterer France24.

Mediet skriver også, at byen Guangzhou torsdag havde 114 tilfælde af ”importerede” coronasmittede. 16 af dem var afrikanere. Resten var kinesere, der var vendt hjem fra en rejse.

Det er især afrikanere i netop den sydkinesiske by, der ifølge beretninger mærker diskriminationen og den hårdhændede behandling.

Guangzhou har et kvarter med så mange afrikanere, at det kaldes ”Little Africa”.

Masser af afrikanere søger lykken i Kina. De fleste som opkøbere af billige kinesiske produkter. Der er også mange studerende og erhvervsdrivende, der har åbnet forretning dér. Også før coronakrisen følte afrikanere sig udsat for diskriminering og racisme i Kina. Det ved jeg fra to af mine kenyanske venner, der for fire-fem år siden tog til Guangzhou for at gøre forretninger.

Smidt ud og tvunget til corona-tests

Ifølge CNN er afrikanere også blevet underlagt tvungne smittetests og to ugers hjemmekarantæne (hvis de har et hjem at opholde sig i), selv om de kan bevise, at de er rejst ind i Kina længe før, der var noget, der hed coronakrise.

- Jeg har sovet under en bro i fire dage uden mad… Jeg kan ikke købe mad nogen steder, ingen restauranter eller forretninger vil have mig indenfor, siger Tony Mathias, der er udvekslingsstudent fra Uganda.

Han blev smidt ud af sin bolig for en uge siden.

- Vi er som gadetiggere, siger han til France24.

Lørdag skrev den kenyanske avis Saturday Nation en artikel med overskriften: 'Kenyanere i Kina: Red os fra Helvede'.

Diplomatisk krise

Nu har vidnesbyrd og billeder ført til en diplomatisk krise mellem Kina og flere afrikanske lande. Det skriver flere medier.

Ifølge Al-Jazeera har en række afrikanske ambassadører i Kina klaget til landets myndigheder. Regeringerne i Uganda og Ghana har kaldt Kinas ambassadører til en samtale om bekymringer over det, der kaldes den umenneskelige behandling af deres borgere i Kina.

Og Den Afrikanske Union har inviteret Kinas ambassadør i organisationen til en diskussion af de påståede mishandlinger.

Generelt er forholdet mellem Kina og en lang række afrikanske lande ret ekstraordinært.

I mange lande på det afrikanske kontinent er Kina massivt til stede og står bag udbygningen af infrastruktur som havne og veje. I modsætning til USA og Europa stiller Kina ikke krav om god regeringsførelse eller overholdelse af menneskerettigheder for at ”støtte” økonomisk.

Kritikere beskylder Kina for at stå bag en nykolonisering af Afrika, fordi de hiver råstoffer ud og yder lån, som gør de afrikanske lande stavnsbundne. USA har længe advaret Afrika mod det, den amerikanske regering kalder en kinesisk gældsfælde.