Coronavirus

Kina mørklægger corona-forskning: Verdenssamfundet kan tabe tid, siger ekspert

Alle forskeres publikationer om coronavirus skal nu gennemgå en grundig granskning af det kinesiske kommuniststyre.

Kina er begyndt at indføre restriktioner på offentliggørelsen af forskning i coronavirus.

Dermed får forskere verden over ikke længere samme adgang til kinesiske forskningsresultater i kampen mod den frygtede virus, skriver CNN.

- Det kan betyde, at verdenssamfundet taber tid i kampen mod coronavirussen, siger Jan Pravsgaard Christensen, professor i infektionsimmunologi ved København Universitet.

Kinesiske forskere var de første til at afkode den nye coronavirus' genetiske information, hvilket er vigtig viden i forhold til at opfinde behandlinger og vacciner, forklarer han.

Også de første studier i coronavirussens smittehastighed kom fra Kina.

- Hvis kineserne ligger inde med mere af den slags viden og ikke deler den, vil det begrænse andre landes arbejde med at bekæmpe coronavirussen, siger Jan Pravsgaard Christensen.

En krig på ord

Den strammere kurs fra styret i Beijing gælder især forskning i, hvordan udbruddet opstod - og hvor det hele tog sin begyndelse.

Ifølge CNN har den kinesiske regering lukket ned som en konsekvens af den krig på ord, som i nogen tid har hersket mellem USA og Kina.

I en tidligere fase af den herskende pandemi refererede USA's præsident, Donald Trump, ofte til en "Kina-virus", når han omtalte coronavirus.

Siden kom der flere nuancer i Trumps retorik i takt med den omsiggribende smitte. Og for tre uger siden så det ud som om, der var kommet en anden tone i relationerne mellem de to stormagter, da Trump over Twitter meddelte, at han og den kinesiske leder, Xi Jingping, havde klinket skårene.

- Kina har været meget igennem og har udviklet en stærk forståelse af virussen. Vi arbejder tæt sammen. Megen respekt!, skrev det amerikanske statsoverhoved på Twitter.

Alle rapporter skal gennemgås af styret

Nu har Kina ikke desto mindre valgt at mørklægge forskning om pandemiens oprindelse. Flere allerede publicerede rapporter er blevet trukket tilbage fra eksempelvis universitet i Wuhan - hvor virussen opstod i december - og på universitetet i Fudan.

Samtidig skal alle forskeres publikationer om coronavirus nu gennemgås centralt af det kinesiske kommuniststyre.

Ifølge en videnskabsmand i Hongkong er også dét en stramning af restriktionerne sammenlignet med februar, hvor forskningen blev delt i et internationalt forum.

David Hui Shu-cheong, en forsker i lungemedicinske sygdomme, bekræfter overfor CNN, at man nu er underlagt langt mere rigide regler sammenlignet med for seks uger siden, hvor han frit kunne sende artikler til publikation i det internationale tidsskrift New England Journal of Medicine.

- Der var ingen restriktioner på det tidspunkt. Proceduren var helt simpel, fortæller han uden at have noget klart bud på, hvorfor Kina nu synes at have ændret kurs på området.

- Jeg ved ikke, om det skyldes følsomme oplysninger, eller om det skyldes den kontrovers, der også har været om coronavirussens opståen, siger han til CNN.

Hvornår kommer vaccinen?

Selvom forskere verden over lige nu arbejder på at udvikle en coronavaccine, er det stadig uvist, hvornår den kommer på markedet.

I Storbritannien mener et forskerhold, at de snart kan have en vaccine klar. Hvis alt går godt, kan den komme til Danmark i efteråret.

Professor Jan Pravsgaard Christensen kender personligt en af forskerne og har tillid, at hendes forudsigelser kan holde vand.

- Men nogle gange går det ikke, som præsten prædiker, siger han og påpeger, at eventuel manglende effekt af vaccinen kan forsinke processen.

Skulle det glippe, vil det være realistisk, at en vaccine er klar til brug om senest 12-18 måneder, siger han.

Siden coronavirussen blev opdaget i millionbyen Wuhan i december, har 114.000 smittede mistet livet, heraf 285 i Danmark.