Coronavirus

WHO advarer om "dødbringende genopblussen" af corona

Danmark og flere andre lande er klar til at genåbne gradvist, men WHO advarer om voldsomme konsekvenser, hvis det sker for hurtigt.

Verdenssundhedsorganisationen WHO advarer i skarpe vendinger om, at det kan udløse en "dødbringende genopblussen" af coronavirus, hvis verdens lande ikke holder fast i kampen mod corona og i stedet løfter de restriktioner, de har sat i værk for at standse spredningen, i et for hurtigt tempo.

Det skriver the Guardian.

Advarslen kommer, efter dødstallet fredag oversteg 100.000 mennesker på verdensplan.

- Jeg ved, at nogle lande allerede i er i gang med at planlægge, hvordan de bevæger sig bort fra restriktionerne om, at borgere skal holde sig hjemme, sagde WHO's etiopiske generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på et virtuelt pressemøde fredag.

Generaldirektøren sagde desuden, at man samarbejder med flere lande om deres strategier for at genåbne netop deres samfund gradvist og advarer dem om at gå for hurtigt frem.

- WHO ønsker som alle andre at se restriktionerne lempet. Men samtidig kan en for hurtig lempelse af restriktionerne føre til en dødbringende genopblussen, sagde Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Trump klar til genåbning trods enorme dødstal

Et af de lande, der ønsker restriktionerne lempet, er USA.

Fredag snakkede USA's præsident Donald Trump endnu en gang om at genåbne samfundet og få gang i USA's økonomi, selvom USA nu er det land i verden, der er hårdest ramt af corona.

Over 500.000 amerikanere er konstateret smittet med coronavirus, mens knap 19.000 er døde, og tallene stiger fortsat voldsomt.

- Coronavirussen ramte New York som et lyntog, siger TV 2s reporter i New York, Celina Danielsen.

Det samme gjorde den i Seattle, New Orleans og andre storbyer i USA, der netop nu slås for at standse spredningen af coronavirus, men trods det har Donald Trump hele vejen holdt fast i, at han ønsker at holde gang i USA's nu coronaramte økonomi.

95 procent af USA er under en eller anden form for lockdown, økonomien bløder og antallet af arbejdsløse eksploderer.

Derfor sagde Trump fredag til journalister i Det Hvide Hus, at han ønsker den amerikanske økonomi i gang igen "meget, meget, meget, meget snart", selvom økonomer og sundhedseksperter advarer om, at USA's coronakurve langt fra har toppet endnu.

En af dem er Anthony Fauci, der er direktør for Det Nationale Institut for Allergi og Infektionssygdomme i USA og flankerer Donald Trump ved pressemøderne i Det Hvide Hus.

- Vi vil gerne se en klar indikation af, at det går den rigtige vej, for det eneste, du ikke ønsker, er at åbne for tidligt og ende i den samme situation igen, sagde Fauci fredag.

Danmark genåbner gradvist efter påske

Mens tallene af smittede og døde stiger voldsomt i USA, har vi knækket kurven i Danmark.

Derfor annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S) i mandags, at regeringen er klar til at genåbne Danmark gradvist efter påske - hvis tallene fortsat bevæger sig i den rigtige retning.

Det sker efter en måned med hjemmearbejde, hjemmepasning af de mindste og hjemmeundervisning for skolebørn og studerende.

I det, som statsministeren kalder “den første forsigtige fase”, kan de mindste komme i vuggestue, børnehave og skole for elever fra 0. til 5. klasse. Børn og voksne skal være så meget ude, som det kan lade sig gøre. De skal holde afstand, der skal gøres rent, og er man syg, skal man blive hjemme.

Derudover kan privatansatte i et vist omfang begynde at møde på arbejde igen - forudsat at det kan ske sundhedsfagligt forsvarligt.

Omvendt skal caféer, barer, restauranter, frisører, massører med flere fortsat holde lukket frem til 10. maj, og forbuddet mod større forsamlinger blev mandag forlænget til slutningen af august. Det betød straks aflysninger af danske festivaler og sommermarkeder.

I "den næste fase" af genåbningen af Danmark vil regeringen se på, om steder som disse kan genåbne.

Og selvom Danmark om få dage begynder at åbne gradvist op, skal danskerne leve med mange af de samme restriktioner i flere måneder endnu.

- Vi skal fortsætte med at vaske hænder, hoste i ærmet og blive hjemme, når vi er det mindste syge, sagde Mette Frederiksen mandag.