Coronavirus

Sygeplejerske deler patients sidste ord inden respirator: - Hvem skal betale for det her?

Anæstesi-sygeplejerske Derrick Smit glemmer aldrig de sidste ord fra en patient på et hospital i New York, inden patienten blev lagt i respirator.

- De var hans sidste ord, og jeg vil aldrig glemme dem.

Det siger anæstesi-sygeplejerske Derrick Smit til CNN. Derrick Smit arbejder med covid-19 patienter på et hospital i byen New York, som er hårdt ramt af coronavirus.

Derrick Smith skulle lægge en meget syg patient i respirator, og inden manden blev bedøvet, sagde han de ord, som sandsynligvis var hans sidste, inden han døde:

- Hvem skal betale for det her?

Dybt indtryk

De ord har gjort dybt indtryk på Derrick Smit.

- Denne patient havde store problemer med at trække vejret, han havde store problemer med at tale. Og hans væsentligste bekymring var, hvem der kunne betale for en procedure, der kan forlænge hans liv i en situation, hvor sandsynligheden for, at han overlever, ikke er stor, skriver Derrick Smit i et Facebook-opslag.

Da de var klar over, at manden ikke ville få det bedre, efter han var blevet bedøvet, ringede Smit og hans kolleger til mandens kone for at give de to en chance for at tage afsked med hinanden. De fleste covid-19 patienter dør nemlig ifølge Smit, efter de er blevet lagt i respirator.

"Vi har fejlet"

Derrick Smit siger til CNN, at han ikke ved om patienten overlevede, men han betegner det som "ret usandsynligt".

Den amerikanske anæstesi-sygeplejerske kalder episoden "langt det værste", han har set i sin 12 år lange karriere som anæstesi-sygeplejerske på en intensivafdeling. Han mener, episoden sætter fokus på et sundhedssystem, som svigter det amerikanske folk.

- Jeg blev meget ked af det, og helt ærligt også lidt skræmt. Det her viser, at vi har fejlet inderligt, når en person er nødt til at bekymre sig om sine penge, når han står i en situation, hvor der er langt større ting på spil, som har at gøre med liv og død, siger Derrick Smit.

USA er det eneste udviklede land, der ikke har et sundheds-forsikringssystem, som omfatter alle landets borgere. I 2018 stod knap 28 millioner amerikanere, eller 10,4 procent, uden en sundhedsforsikring, viser de senest tilgængelige data fra Census Bureau ifølge CNN.

Hvad koster en covid-19-behandling i USA?

USA’s sundhedssystem fungerer sådan, at prisen på en behandling afhænger af, hvilken forsikring man har tegnet – og hvor stor egenbetalingen er.

En analyse fra Kaiser Family Foundation forudser, at en covid-19-behandling uden komplikationer vil koste knap 9800 dollars – cirka 70.000 kroner – for en amerikaner, der vel at mærke er forsikret. Opstår der komplikationer i behandlingen, risikerer regningen at blive dobbelt så stor, viser analysen.

Hvor meget skal amerikanerne selv betale?

De fleste sygesikringer i USA vil formentlig dække størstedelen af selve covid-19-behandlingen, men den dækker ikke egenbetalingen – den del af regningen, der ikke er dækket af forsikringen.

Flere end 80 procent af amerikanerne har en egenbetaling på deres sygeforsikring. En opgørelse fra 2019 viser, at egenbetalingen gennemsnitligt udgør omkring 1600 dollars – godt 11.000 kroner.