Coronavirus

Skoler i New York City lukker resten af skoleåret

Samtidig flytter millionbyen nu hjemløse fra herberg til hotel for at inddæmme coronasmitten, som især spreder sig blandt hjemløse mænd.

New York City tager nu endnu et skridt i bekæmpelsen af coronavirus og forlænger lukningen af storbyens kommunale skoler resten af skoleåret, skriver New York Times.

Det fortæller borgmester Bill de Blasio på et pressemøde lørdag.

- Det er med smerte, at jeg må fortælle, at skolerne ikke kan åbne igen i dette skoleår. Men det er den rigtige ting at gøre, siger borgmesteren.

Beslutningen får konsekvenser for 1,1 millioner børn i byen, som således ikke kan vende tilbage på skolebænken på denne side af sommerferien. Siden nedlukningen 16. marts har elever på omkring 1800 skoler på tværs af New York Citys fem bydele måttet ty til online-undervisning.

- Der er ikke noget let ved denne beslutning. Men det vil helt klart være med til at redde liv, siger den demokratiske borgmester, der i september sidste år droppede ud af den demokratiske præsidentnominering.

Mindst 12 andre delstater, herunder Californien og Pennsylvania har tidligere meldt ud, at alle kommunale skoler skal forblive lukket resten af skoleåret.

Tomme sengepladser

- Det er et tegn på, at man vil sikre, at smitten ikke blusser op igen, siger TV 2s reporter i New York City, Celina Liv Danielsen.

For der er nemlig lyspunkter at finde i New York. Da det hele så værst ud beregnede førende læger i delstaten, at der ville blive brug for 140.000 sengepladser og 40.000 respiratorer til coronasmittede borgere.

Men nu viser en ny rapport en anden virkelighed, fortæller Celina Liv Danielsen. Indtil videre er der nu registreret 18.000 indlagte, hvoraf 4000 ligger i respirator.

- Samtidig har New York City forvandlet byens største kongrescenter til et hospital, der kan rumme 3000 sengepladser. Men lige nu ligger der kun 500 patienter, og det betyder, at 2500 sengepladser står tomme, siger hun.

En halv million er smittede i USA

Udmeldingen om de fortsatte skolelukninger i New York City kommer samme dag, som nyheden om, at en halv million mennesker i USA i påskedagene er registreret som coronasmittede.

Samtidig har USA for første gang registreret over 2000 coronarelaterede dødsfald i løbet af 24 timer. Ifølge tal fra Johns Hopkins University lørdag morgen er 2021 personer døde i tidsrummet fra klokken 05.00 fredag til klokken 05.00 lørdag dansk tid.

Desuden er antallet af døde steget til over 19.600, hvilket nu gør USA til det land i verden, hvor flest er registreret døde med coronavirus. Italien overstiger dog fortsat USA i antal døde målt på antallet af indbyggere.

Delstaten New York, hvor New York City er den største by, har udviklet sig til at være USA's epicenter for smittespredningen.

Millionbyen vil nu påbegynde flytningen af tusindvis af hjemløse, som hidtil har overnattet i herberg med køjesenge. De skal nu i stedet flyttes på hotel, efter at coronavirus har spredt spredt sig, især i blandt mandlige hjemløse. Planen er, at 2500 hjemløse skal være flyttet fra herberg til hotel inden 20. april.

Delstat har flere smittede end noget land i verden

Fredag slog New York en trist rekord, som det sted, der har konstateret flest tilfælde af coronavirus. Flere end noget land i verden.

Samtidig er delstaten udfordret i at finde gravsteder til de mange døde. Derfor bliver de coronasmittede, som ikke har pårørende, nu begravet i massegrave på øen Hart Island i Bronx.

Men alligevel ser statens guvernør, Andrew Cuomo, et glimt af håb i de nye tal.

Selvom 777 mennesker har mistet livet i New York på et enkelt døgn, så er det 22 personer færre end dagen forinden.

Dermed begynder grafen over dødsantallet per døgn for første gang at vende, siden virusudbruddet ramte delstaten.

- Jeg er forsigtig optimistisk, selvom det stadig er et enormt antal mennesker, der dør, siger Andrew Cuomo ifølge CNN.