Coronavirus

I verdens femtestørste by holder man vejret - frygt for coronakaos

Hvis ikke kurven over coronasmittede knækker i Mumbai, står man over for en potentiel katastrofe.

Selvom verdens næstfolkerigeste nation, Indien, kun har registeret 7600 smittede og 249 døde med coronavirus, frygter man en sundhedsmæssig katastrofe.

I Mumbai, som er landets største by, er antallet af smittede steget kraftigt de seneste dage, og hvis kurven ikke flader ud, bliver resultatet katastrofalt.

Vi gør alt, vi kan, for at sikre, at det her ikke eksploderer

Kiran Dighavkar, Bystyret i Mumbai

Selvom Indien har været lukket ned siden 24. marts, er antallet af smittetilfælde fortsat med at stige i byen. Fra 50 om dagen for to uger siden – til flere end 100 om dagen denne uge, skriver indiske Economic Times.

Og samtidig er antallet af smittet sundhedspersonale også steget kraftigt, skriver Times of India.

Mumbai har flere indbyggere end USA's største by, New York, der lige nu er i knæ på grund af coronapandemien.

Men ikke nok med at Mumbais byområde huser flere end 20 millioner indbyggere, så er byen også en af de tættest befolkede byer i verden, og store arealer er simple slumdistrikter, hvor millioner af mennesker bor under primitive forhold.

- Vi gør alt, vi kan, for at sikre, at det her ikke eksploderer, og der ikke sker yderligere spredning, men det er en enorm udfordring at indæmme det her, sagde Kiran Dighavkar fra bystyret i Mumbai til the Guardian tidligere på ugen.

Flere end 3000 indbyggere i byens slumområder er sat i karantæne, men myndighederne frygter, de kæmper en umulig kamp.

Den lokale politiker Babbu Khan fra byens største slumområde, Dharavi, hvor der bor 650.000 mennesker på bare 2,5 kvadratkilometer, frygter, at mange flere er smittede, og at de uopdagede tilfælde vil ”udløse kaos” i slummen, hvor smitten kan spredes som ”en steppebrand”.

- For beboerne er det meget vanskeligt at undgå en coronavirusinficeret nabo i slummen, hvor folk bor utroligt tæt.

- I Dharavi-slummen har 99 procent af beboerne ikke deres private toiletter, men bruger offentlige toiletter. Ét sæde på et fælles toilet bruges dagligt af 50 eller 60 slumboere, siger Khan.

Han tilføjer, at det er et stort problem i forhold til at hindre smittespredning, at folk ikke tør melde sig med symptomer af frygt for at blive udstødt.

Modi har tøvet med forlængelse

Det nationale udgangsforbud udløb efter planen på tirsdag, men Indiens premierminister Narendra Modi har i dag forlænget det på ubestemt tid.

I de to delstater Orissa og Punjab havde regionalstyret i forvejen selv besluttet at forlænge nedlukningen til udgangen af april.

Beslutningen om at forlænge nedlukningen i hele landet kom, efter Narendra Modi i dag holdt krisemøde med landets regionale ledere via videolink, hvor han lagde op til nationalt sammenhold.

- Landet står sammen skulder ved skulder. Jeg er tilgængelig døgnet rundt. Enhver regional chefminister kan tale med mig og give mig forslag om virusudbruddet til enhver tid, sagde han ifølge Times of India.

Beslutningen om at forlænge nedlukningen glæder ministeren for hovedstadsregionen Delhi, Arvind Kejriwal.

- Premierministeren har truffet den korrekte beslutning ved at forlænge nedlukningen. I dag er Indiens situation bedre end mange udviklede lande, fordi vi begyndte nedlukningen tidligt. Hvis vi afbrød den nu, vil alt, vi har opnået, blive tabt, skriver han på Twitter.

Men Modi er også under pres fra befolkningen, da nedlukningen allerede har kostet millioner af mennesker deres arbejde.

I aftes blev 81 migrantarbejdere anholdt i byen Surat 250 kilomater nord for Mumbai efter sammenstød med politiet.

Migrantarbejderne havde tændt bål i gaderne og kastet med sten i protest over ikke at kunne hverken arbejde eller rejse hjem til deres landsbyer.

- De har mistet deres arbejde på grund af nedlukningen, og de kæmper med at kunne forsørge sig selv, siger en lokal politichef til Reuters.

Den indiske regering har indført udgangsforbud for landets 1,3 milliarder indbyggere. Det har skabt panik og store menneskemængder på landets togstationer, da mange nu forsøger at komme hjem til deres landsby.

I Indien kan krisen hurtigt udvikle sig fra ondt til værre.

- Nedlukningen vil sende mange ud i fattigdom, og regeringen må sikre mad til alle, der har behov, siger den indiske økonom Jean Drèze til Reuters.

Han vurderer, at en tiendedel af Indiens 1,3 milliarder indbyggere oplever problemer med at skaffe mad allerede nu.