Coronavirus

New York har flere smittede end noget land i verden - men nu er der glimt af håb

For første gang siden coronavirussen brød ud i New York, er der færre alvorligt syge coronapatienter på delstatens intensivafdelinger.

Fredag slog den amerikanske delstat New York en trist rekord, som det sted, der har konstateret flest tilfælde af coronavirus. Flere end noget land i verden.

Men alligevel ser statens guvernør, Andrew Cuomo, et glimt af håb i de nye tal.

Selvom 777 mennesker har mistet livet i New York på et enkelt døgn, så er det 22 personer færre end dagen forinden.

Det meddeler Andrew Cuomo fredag.

Dermed begynder grafen over dødsantallet per døgn for første gang at vende, siden virusudbruddet ramte delstaten.

- Jeg er forsigtig optimistisk, selvom det stadig er et enormt antal mennesker, der dør, siger Andrew Cuomo ifølge CNN.

På sin daglige pressebriefing fortæller guvernøren, at også gennemsnittet af patienter på intensivafdelinger er faldende:

- Jeg ser en dramatisk nedgang i de tal, og det er naturligvis rigtig gode nyheder.

Arbejder på plan for genåbning

Andrew Cuomos optimisme skyldes ifølge TV 2s reporter i New York, Celina Liv Danielsen, at der endelig er spæde tegn på, at myndighedernes forsøg på at inddæmme smitten langsomt virker.

- Coronavirussen ramte New York som et lyntog, og pludselig spredte en stor frygt sig i alle newyorkere, der nu i flere uger har været bange for sine naboer og medmennesker, siger hun og uddyber:

- Derfor betyder de positive nyheder, at stemningen af frygt langt om længe måske så småt vil aftage og give newyorkerne håbet tilbage.

Myndighederne har blandt andet beordret skolerne lukket og anbefalet befolkningen at blive hjemme og holde afstand.

Nu arbejder de på en plan for, hvordan New York på sigt kan åbnes igen. Ifølge Celina Liv Danielsen er der blandt andet fokus på at få newyorkerne tilbage på arbejde.

- Men guvernøren understreger også, at der kun er grund til forsigtig optimisme. Han minder alle i byen om, at den spanske syge i 1918 kom i tre store bølger. Det kan derfor være for tidligt at glæde sig, siger hun.

Begraver afdøde på øen

Den positive udvikling kommer på et tidspunkt, hvor bystyret er presset til det yderste.

- De dårlige nyheder er, at vi bliver ved med at miste et enormt antal liv, siger Andrew Cuomo.

Flere end 7.000 personer har mistet livet, mens de var smittet med virussen, og det har lagt et pres på bystyret, som har været udfordret af at finde gravsteder til de mange personer, der har mistet livet på ganske kort tid.

De har med andre ord ikke kunnet følge med dødsraten.

Derfor har de hyret folk til at massebegrave de coronasmittede, der ikke har pårørende, på Hart Island, som er en lille ø uden for Bronx i New York.

På øen er de vant til at tage imod afdøde. Siden 1800-tallet har øen fungeret som et begravelsessted for personer, som ikke har haft nogen familie, eller hvor familien ikke har råd til begravelsen.

Men de har ikke været vant til antallet af afdøde. Før virusudbruddet skete der i gennemsnit 25 begravelser om ugen på øen.

Nu lyder tallet på 24 om dagen.