Coronavirus

Dokument sendt til læger: Sverige forberedt på at prioritere mellem coronapatienter

Dokumentet viser blandt andet de grupper, der skal nedprioriteres, hvis der bliver mangel på intensivpladser på den anden side af Øresund.

Vores naboland Sverige har valgt en anden strategi i forhold til coronavirus, og store dele af landet er stadig åbent.

Nu viser det sig, at svenskerne har en strategi klar over prioritering af patienter, hvis landets sundhedssystem bliver overbelastet i den kommende tid.

Det skriver den svenske avis Aftonbladet, der er kommet i besiddelse af et dokument, som Karolinska Universitetsygehus har sendt ud til landets læger.

Af dokumentet fremgår det, at personer med en biologisk alder over 80 år skal nedprioriteres. Det samme gælder borgere, som har signifikant svigt i mere end ét organsystem, samt personer mellem 60 og 70 år, som har svigt i mere end to organsystemer.

Svigt i organsystemer dækker blandt andet over sygdomme i hjerte, lunger og nyrer eller "respiration, cirkulation og nyrefunktion", som der står i dokumentet.

Desuden bør patienter, som allerede er i intensivbehandling, få afbrudt deres forløb, hvis de tilhører én af de tre nævnte kategorier.

Dokumenterne skal ses som et beslutningsgrundlag til læger, i tilfælde af at det svenske sundhedssystem bliver overbelastet under coronaepidemien.

Biologisk eller kronologisk alder

Med begrebet "biologisk alder" lægger dokumentet op til, at lægerne bør basere deres beslutning om intensiv behandling på patientens alder på baggrund af sygdomshistorik og livsstil fremfor patientens kronologiske alder.

Hvis personen i forvejen er alvorligt syg, kan den biologiske alder således vurderes til at være højere end den faktiske alder.

Dokumentet er ifølge Karolinska Universitetshospital baseret på retningslinjerne fra den svenske sundhedsstyrelse omkring intensivpleje under ekstraordinære omstændigheder, som coronaepidemien hører under. Men sundhedsstyrelsens retningslinjer indeholder - i modsætning til dokumentet - intet detaljeret direktiv om aldersgrupper.

Dog står der, at det er tilladt at tage hensyn til patientens biologiske alder, mens prioriteringer ud fra patientens kronologiske alder derimod ikke må ske.

I en mail til Aftonbladet skriver Karolinska Universitetshospital, at man følger sundhedsstyrelsens retningslinjer og prioriteringsprincipper for intensivpleje.

- Det er ikke kronologisk alder, men biologisk alder, der gælder ved vurdering af patienter til intensivpleje. Den medicinske prioritering er altid baseret på patientens prognose for at klare intensiv pleje og komme sig. Vi bør ikke udsætte patienter for meget hård pleje, medmindre patientens prognose berettiger det, lyder det fra hospitalet.

79 ledige pladser i Stockholm

Vurderingen skal kun tages i brug, når der er absolut mangel på pladser - hvilket endnu ikke er tilfældet, oplyser sundhedsdirektøren i Region Stockholm, Björn Eriksson, til Aftonbladet.

For selvom antallet af patienter med behov for intensivbehandling er steget, er det samme tilfældet for antallet af pladser.

Det betyder, at Stockholm-regionen i dag har over 300 intensivpladser - og ifølge Björn Eriksson var 79 af disse ledige torsdag morgen. Derfor er der endnu ikke grundlag for de hårde prioriteringer, som dokumentet lægger op til.

Der har tidligere været bekymring om, at antallet af intensivpladser ville slippe op i Sverige, men siden er der kommet flere pladser. Der findes ikke et aktuelt tal for antallet af intensivpladser, som lige nu er klar i hele landet.

Mere åben end Danmark

Svenskerne har siden begyndelsen af coronaepidemien været mere tilbageholdende med at lukke landet ned, end man har set flere steder i Europa - heriblandt Danmark.

Mens de danske skoler og offentlige institutioner er blevet lukket, og det er blevet forbudt at være flere end ti personer samlet, har der ikke været tilnærmelsesvis de samme restriktioner i Sverige.

Her er skoler og caféer fortsat åbne, mens forsamlinger på mere end 50 personer først for nylig er blevet forbudt. Sverige har dog mange af de samme anbefalinger om at holde afstand til hinanden og undgå at være i kontakt med for mange personer, som man også oplever i Danmark.

Tirsdag opfordrede den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, på et pressemøde restauranterne og caféerne til at passe på, at for mange folk er samlet ved udeserveringer.

- Der er også et individansvar for ikke at skabe trængsel og holde afstand til sine medmennesker, siger han.

Ifølge de seneste tal er 870 svenskere nu døde med coronavirus, mens 9685 er bekræftet smittet. Det er 86 døde pr. én million indbyggere.

I Danmark er 247 døde med coronavirus og 5819 er smittet. Det er 43 pr. én million indbyggere.