Coronavirus

'Helt vilde' ledighedstal fra USA: - Jeg er nærmest skræmt, siger dansk økonom

Arbejdsløsheden i USA har ramt sit værste niveau siden Depressionen.

6,6 millioner amerikanere har i den forløbne uge søgt om arbejdsbejdsløshedsunderstøttelse.

Det oplyser det amerikanske beskæftigelsesministerium ifølge avisen Washington Post.

I forvejen var arbejdsløsheden steget voldsomt under coronakrisen, og i alt har over 17 millioner mennesker nu mistet deres arbejde i USA i løbet af de seneste fire uger.

Ifølge den amerikanske økonom Janet L. Yellen er arbejdsløsheden i USA steget til mindst 12-13 procent.

Det er den højeste arbejdsløshed i USA siden Depressionen i 1930'erne.

Helt vilde tal

- Jeg er næsten skræmt. Det er nogle helt vilde tal, vi ser, siger Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, til TV 2.

Ifølge ham overgår tallene med længder de værste uger under finanskrisen og understreger, at vi står i en dyb økonomisk krise.

- Amerikansk økonomi bliver svækket, for hver dag der går. Falder længere og længere ned i et hul, som det vil tage lang tid at komme op af. Og hullet bliver altså bare gravet dybere, i takt med at vi ser flere ledige, siger han.

Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, påpeger, at USA styrer mod en kraftig recession, med den hast arbejdsløsheden stiger, og det vil også ramme dansk økonomi.

- Udviklingen i USA er utrolig trist for amerikanerne, men det vil også sætte dybe spor i resten af verdensøkonomien og dansk eksport. Lavere vækst i amerikansk økonomi vil trække hele verden ned i tempo, og dansk eksport står over for et sandt rædselsår, siger han til Ritzau.

Hvad betyder det for Trump?

Udviklingen kommer på et meget dårligt tidspunkt for Donald Trump, vurderer Sydbanks Søren V. Kristensen.

Han har kigget nærmere på, hvor fyringsbølgen har ramt hårdest. Og her er svingstaterne ekstraordinært hårdt ramt, siger han.

Det er de stater, der kan tippe til både Donald Trumps og hans demokratiske modkandidats favør, når der er præsidentvalg til november.

Det er meget dårlig nyt for Donald Trump, selvom hans popularitet i form af de såkaldte approval ratings generelt er steget lidt i de seneste dage og uger.

- Jeg har meget svært ved at se det billede fortsætte. Så er der i hvert fald nogle teorier, der skal skrives om, hvis Trump ender med at løbe med sejren, når der er så mange arbejdsløse amerikanere, og det også er i de stater, der normalt er på vippen, siger Søren V. Kristensen.

Coronakrisen har fået Kongressen i Washington til at vedtage store hjælpepakker på 2200 milliarder dollar.

De overgår hjælpepakkerne fra finanskrisen, både i størrelse og i forhold til hvor hurtigt de er kommet. Det er godt for amerikansk økonomi, vurderer Søren V. Kristensen, men samtidig vidner de mange fyringer om, at der er brug for endnu større pakker, mener han.