Coronavirus

Trump truer med at trække støtten til WHO

WHO er "Kina-centrisk", ifølge Trump.

USA's præsident, Donald Trump, kritiserer i skarpe vendinger Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Han beskylder både WHO for at være partisk med Kina og for at give forkerte råd under coronaviruspandemien. For eksempel mener han, at WHO skulle have erklæret en pandemi noget før.

Sådan lød det fra præsident Donald Trump på den daglige pressebriefing om coronasituationen i Det Hvide Hus natten til onsdag dansk tid.

- WHO har virkelig dummet sig, skrev Trump efter pressemødet på Twitter:

- Af en eller anden grund, selvom de hovedsageligt finansieres af USA, er de alligevel Kina-centriske. Det vil vi se nærmere på. Heldigvis afviste jeg deres råd om at holde vores grænser åbne til Kina.

Tvivl om kinesiske statistikker

Ifølge Trump vil en standsning af USA's bidrag være "et meget magtfuldt greb om" WHO, der modtager 14,67 procent af deres finansiering fra USA.

Han sagde dog ikke, hvor mange penge USA vil tilbageholde fra WHO. Og umiddelbart efter udmeldingen trak Trump også delvist i land:

- Jeg siger ikke, at jeg vil gøre det. Men vi vil se på at afslutte finansieringen, lød det fra præsidenten.

Trump og øvrige republikanere i Det Hvide Hus har flere gange under pandemien taget stærkt afstand til Kina.

De har blandt andet sået tvivl om nøjagtigheden af de kinesiske statistikker over nye smittetilfælde og dødsfald.

Lyn-analyse

Trump er utilfreds med, at WHO - efter hans mening - ikke i tilstrækkelig grad advarede USA og resten af verden om, at der var en pandemi på vej.

Det klinger lidt hult, fordi Trump selv bliver kritiseret for at komme al for sent i gang, og han var den, der var længst tid om at erkende, at det kunne blive en stor sundhedsmæssig katastrofe i USA, mens WHO tilbage i januar gjorde andre lande og USA opmærksom på, at der var et problem.

Man hører ofte Trump skyde igen på andre, når kan bliver presset og kritiseret for at handle for sent. På pressemødet var det altså WHO, det gik ud over.

Flere kritiserer WHO

Den amerikanske præsident og hans stab er ikke alene om at kritisere WHO.

Flere har kritiseret Verdenssundhedsorganisationen for at dække over Kinas fejl under coronakrisen. Blandt andre Japans vicepremierminister, Taro Aso.

- Hvis ikke WHO i starten havde insisteret på, at der ikke var tale om en epidemi af lungebetændelse i Kina, så kunne hele verden have taget sine forholdsregler, sagde han ifølge magasinet New Statesman.

- Verdenssundhedsorganisationen WHO burde skifte navn til Kinas Sundheds Organisation, fortsatte han.

I Danmark er det De konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, der er kommet med kritikken.

- WHO’s troværdighed er smadret, og den kan ikke genoprettes, før organisationens generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, fra Etiopien, bliver fjernet, og der kommer en ny ledelse, siger Naser Khader til TV 2.

Japans vicepremierminister, Taro Aso.