Coronavirus

Nu tør de igen se fremad i "Tysklands Wuhan"

Handlekraftig borgmester hyldes for at have reddet menneskeliv, da coronasmitten pludselig eksploderede efter et karneval.

Der er dem, der mener, Stephan Pusch er et oplagt bud på Tysklands næste forbundskansler.

Den 51-årige far til tre og amtsborgmester i Heinsberg tæt på den tysk-hollandske grænse er ikke bare blevet et kendt ansigt i -stationernes talkshows.

Han er en videostjerne, der er blevet så populær over de seneste fem uger, at han er "umulig" ikke at genvælge, som avisen Der Tagesspiele skriver.

60.000 følgere tuner ind på Facebook, når han dag for dag udlægger de seneste tal for epidemiens hærgen.

Stephan Pusch er også i gang med at virkeliggøre sin barndomsdrøm om westernhelten, der rider hen over prærien for at redde menneskeliv. Modstanderen er dog ikke blodtørstige Hollywood-indianere eller skumle landvejsrøvere. Det er en genstridig virus.

Indtil videre har den usynlige fjende været skyld i 46 dødsfald i dette landlige hjørne af Tyskland, hvor de 250.000 indbyggere på et tidspunkt kunne notere sig det højeste antal covid-19 smittede i hele forbundsrepublikken.

Men efter seks uger, som han selv har beskrevet som de ”mest intensive i mit liv”, virker Stephan Pusch nu udhvilet og tilfreds.

- Vi kan med sindsro tage hul på en ny uge. Situationen fortsætter med at normalisere sig. Vi har flere, der bliver raske end smittet. Det viser, at man er nødt til at være tålmodig, og at vi har valgt at gøre det rigtige, sagde Stephan Pusch i sin seneste opdatering 6. april.

I Heinsberg, epidemiens tyske epicenter, er man vant til at være et par uger foran resten af landet.

Det var her, smitten eksploderede for nu halvanden måned siden.

Det var her, man sendte hundredevis af mennesker i karantæne og lukkede skoler og daginstitutioner, mens resten af landet troede, at covid-19 blot var et forbigående uvejr og ikke en verdensomspændende pandemi.

Det er her, man ser ud til at have det værste bag sig og nu vover at tænke på et liv efter coronaen.

Karneval i virussens tegn

Faktisk er det muligt at sætte både tid og sted på katastrofen i Heinsberg, nemlig en karnevalsfest i landsbyen Gangelt 15. februar.

I den lokale hal var omkring 400 medlemmer af karnevalsforeningen ”Dicke Flaa” samlet for at synge, drikke og more sig. Uden nogen anede det, festede virussen med.

To uger senere var et par tusinde mennesker sendt i karantæne, hundredevis havde vist sig at være smittet med covid-19, og tre var afgået ved døden.

Coronasmitten havde bidt sig fast i Tyskland - og det på et tidspunkt, hvor myndighederne ellers håbede, at man havde situationen under kontrol.

Allerede tre uger tidligere, 27. januar, havde Tyskland konstateret det første tilfælde af sygdommen. Det var hos en medarbejder fra et biltilbehørsfirma fra München, hvor en kollega fra Kina havde været på besøg.

Men da der var tale om et isoleret tilfælde, lykkedes det hurtigt at opspore smittekilden og sørge for at sende kolleger og familiemedlemmer i karantæne.

Det tyske epidemiberedskab havde tilsyneladende bestået prøven. Men myndighederne havde glemt at tage karnevalsæsonen i ed.

Resolut indgriben

Ingen anede uråd under karnevalsfesten i Gangelt 15. februar. Først i løbet af ugen efter arrangementet begyndte et fyrreårigt ægtepar at klage over luftvejsproblemer, og det selv om de ikke før havde haft nogen helbredsproblemer.

Ti dage efter festen måtte de begge indlægges med mistanke om lungebetændelse. Samme dag, 25. februar, gjorde en test det klart, at begge var smittet med covid-19.

Det var også den dag, hvor amtsborgmester Stephan Pusch trådte i karakter som krisemanager.

De, der havde deltaget i karnevalsfesten eller haft forbindelse med nogen af festdeltagerne, blev sendt i hjemmekarantæne. Alle offentlige bygninger blev lukket. Det samme gjorde skoler og daginstitutioner, og det på et tidspunkt, da resten af Tyskland stadig diskuterede, om det var nødvendigt at tage så drastisk et skridt.

Imens fortsatte sygdommen med at sprede sig.

Inden ugens udgang kunne myndighederne spore 60 smittetilfælde fra karnevalsfesten.

En uge senere var tallet 220.

I dag ligger antallet af covid-19 smittede på 1464, og dermed figurerer Heinsberg på listen over de tre værst ramte områder i Tyskland.

Men det kunne være gået meget værre, havde det ikke været for amtsborgmesterens resolutte indgriben, lyder det i flere tyske aviser. Selv siger Stephan Pusch blot, at han og hans krisestab gjorde det nødvendige og handlede i stedet for at diskutere, og det kan have sine fordele:

- Vi havde nemlig heller ikke tid til at blive bange, forklarer Stephan Pusch i telefonen til avisen Tagesspiegels reporter.

Den eneste medicin

Det er ikke kun, når det gælder om at opspore og inddæmme epidemien, at amtsborgmester Pusch har demonstreret handlekraft.

Det samme gælder udfordringen med at holde modet oppe hos indbyggerne i Heinsberg, som har måttet affinde sig med en lang række restriktioner længe før resten af Tyskland.

Borgmesterens opskrift har været de daglige video-budskaber via Facebook, hvor han ikke bare orienterer om kampen mod epidemien, men også minder borgerne om vigtigheden af at overholde de mange begrænsninger i det offentlige liv. Hver gang slutter han af med budskabet ”#hsbestrong” – vær stærk Heinsberg! (HS er kendingsbogstaverne for Heinsberg, red.)

I epidemiens tyske epicenter har de oplevet, at krisen får mennesker til at rykke tættere sammen.

Facebook vrimlede hurtigt med tilbud om hjælp til indkøb og hundeluftning.

Nabohjælpen blev sat i system.

For i en situation, hvor lægerne ikke kan ordinere nogen kur mod en sygdom, så bliver den menneskelige faktor afgørende. Eller som borgmester Stephan Pusch formulerede det på radiokanalen WDR 2:

- Det findes et medikament, som vi alle er i besiddelse af. Det er solidaritet og medmenneskelighed.

Hjælp fra Kina

Heinsberg blev et symbol på coronakrisen i Tyskland, og amtsborgmester Stephan Pusch indbegrebet af den ukuelige og pragmatiske lokalpolitiker, der turde gå egne veje. Da mundbind og beskyttelsesudstyr begyndte at blive en mangelvare på amtets sygehuse, appellerede han om hjælp fra det tyske forsvar, Bundeswehr.

Svaret var et nej.

Først da Stephan Pusch insisterede, ankom der en lastbil med beskyttelsesudstyr fra militærets depoter.

Krisen har lært Stephan Pusch ikke at tage et nej for nej og ikke at være bange for at tænke at stort. Så da lagrene med beskyttelsesudstyr igen nærmede sig bunden, tog amtsborgmesteren et nyt initiativ. Han appellerede direkte til den kinesiske regering og bad om beskyttelsesdragter og mundbind. Det skete i et åbent brev til stats- og partichef Xi Jinping, sendt via ambassaden i Berlin.

- Hvis vi ikke kan skaffe nok beskyttelsesudstyr, så kan det få alvorlige følger for sundhedsvæsnet og menneskene her i Heinsberg, lød appellen til Folkerepublikkens øverste ledelse.

Svaret kom prompte. Det var et ja.

En uge senere kunne amtsborgmester Pusch lade sin chauffør hente de første pakker hjælp fra Kina i Düsseldorf.

Kurven er knækket

Det er nu halvanden uge siden, Stephan Pusch kunne fortælle, at man havde nået et vendepunkt. Antallet af ny-infektioner var stagneret, og det er blevet bekræftet af udviklingen hen over den seneste uge. Det oplyser amtsborgmesterens talskvinde Jennifer Grünter til TV2.

- Nu afventer vi, hvad der sker hen over påsken, lyder det fra talskvinden fra epidemiens tyske epicenter, hvor man efter halvanden måneds corona-undtagelsestilstand begynder at overveje de første lempelser.

Kurverne peger den rigtige vej, men det har holdt hårdt. I ugevis har Heinsberg været et synonym med katastrofen. ”Tysklands Wuhan”, som en avis døbte området, har været hårdere ramt end de fleste. Men det kunne som sagt være gået meget værre, og æren for det tilfalder især den handlekraftige Stephan Pusch.

- Nogen gange bliver barnedrømme til virkelighed, lød det for nogle dage siden fra amtsborgmesteren, der som barn drømte om at blive en helt:

- Men jeg kunne nu godt have ønsket mig, at det var sket på en anden måde.