Udland

Bernie Sanders suspenderer sin præsidentkampagne

Demokraternes sidste venstreorienterede kandidat har trukket sig fra præsidentvalget.

Bernie Sanders har valgt at suspendere sin kampagne for at blive demokraternes præsidentkandidat til valget senere i år.

Det siger han i en video på Facebook, hvor han taler fra sit hjem i Burlington i staten Vermont.

- Jeg vil sige tak til alle, der har hjulpet mig. De hundredtusindevis, der har gået fra dør til dør og kæmpet min sag. De millioner, der har doneret til min kampagne.

Bernie Sanders var i starten af demokraternes primærvalg favorit, men er sidenhen blevet overhalet af den tidligere vicepræsident under Obama, Joe Biden.

Biden er den absolutte favorit til at blive nomineret som præsidentkandidat for demokraterne, og det er derfor, Bernie Sanders nu trækker sig, oplyser han.

Lyn-analyse

Efter Bernie Sanders tabte primærvalget i industristaten Michigan til Joe Biden, måtte han indse, at det var tid til at smide håndklædet i ringen. Joe Biden er begyndt at sige, han vil kæmpe for progressive ideer og en forbedring af sundhedsvæsenet, hvilket er en invitation til Bernie Sanders vælgere. I de kommende måneder vil vi nok se Bernie Sanders sige, at det er tid til at bakke Joe Biden op. 

Vil blive på stemmesedlen

Bernie Sanders erkendte i sin takketale, at det er umuligt at vinde nomineringen. Han vil i stedet bruge sine kræfter på at kæmpe i Senatet for sundhedsreform og presse den demokratiske ledelse i en venstreorienterede retning, siger han.

Men han oplyste også, at han agter at forblive på stemmesedlen og samle delegerede i resten af primærvalget. Det vil altså sige, at hans støtter stadig kan stemme på ham, men at han har lagt ambitionerne om at blive nomineret på hylden.

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster vil Bernie Sanders bruge denne taktik til at presse Joe Biden i en mere progressiv retning.

- Senatoren er bannerfører for en progressiv bevægelse, der er medvirkende til, at Joe Biden kan blive den mest progressive præsident nogensinde, siger Mirco Reimer-Elster.

Den venstreorienterede kandidat

Bernie, som han kaldes af sine støtter, har været kendt som demokraternes venstreorienterede kandidat.

Han har beskrevet sig selv som en socialistisk demokrat, og han har gentagende gange brugt Danmark som eksemplet på, hvordan USA skulle opbygge deres sundhedsvæsen.

Bernie Sanders klarede sig gennem primærvalget uden et overflod af store donationer, men fik i stedet sine kampagnepenge fra individuelle donationer. I alt har han fået 10 millioner donationer, oplyser han selv.

Det lykkes ham at skrabe hele 180 millioner dollar sammen i donationer, hvilket svarer til 1,2 milliarder kroner.

Det er anden gang, at Bernie Sanders forsøger at blive nomineret til præsidentkandidat mod Donald Trump. I 2016 tabte han nomineringen til Hillary Clinton, der som bekendt senere hen tabte valget til Donald Trump.