Coronavirus

New York overvejer begravelser med 10 kister på række: - Det er uhyggeligt, siger Steinmetz

Det vidner om en desperat situation i New York, siger TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz.

Presset på New Yorks hospitaler og krematorier er så stort, at den amerikanske millionby nu overvejer alternative metoder for at kunne håndtere de mange dødsfald.

Ifølge mandagens opgørelse fra John Hopkins University har 3485 borgere med coronavirus nu mistet livet i New York. Det er mere end en tredjedel af det samlede antal coronarelaterede dødsfald i USA.

Det vil ske på en værdig, ordentlig og midlertidig måde

Mark Levine

Løsningen kan være midlertidige begravelser, hvor de afdøde vil blive begravet på rækker. Det skriver formanden for New Yorks sundhedsudvalg, Mark Levine, på Twitter.

- Vi vil snart gå i gang med midlertidige begravelser. Det vil sandsynligvis ske ved at bruge en park i New York City til begravelser. Der vil blive gravet render til ti kister på en række.

- Det vil ske på en værdig, ordentlig og midlertidig måde. Men det vil blive svært for newyorkere at acceptere, skriver Mark Levine uden at komme ind på, hvad de midlertidige begravelser konkret dækker over.

Fik "utvetydig forsikring" om, at parker ikke vil blive brugt

Udmeldingen er senere blevet præciseret over to gange. Først blev det gjort klart, at midlertidige begravelser blot er en del af en beredsskabsplan, hvis antallet af dødsfald i den amerikanske storby ikke falder i den kommende tid.

Dernæst har Mark Levine oplyst, at han fra embedsmænd i New York havde fået en "utvetydig forsikring" om, at der ikke vil blive taget offentlige parker i brug, men at man i stedet vil foretage eventuelle midlertidige begravelser på øen Hart Island, der ligger mellem Brooklyn og Long Island.

Lyn-analyse

Det viser, hvor desperat situationen er ved at blive i New York. Det enorme antal syge og døde har belastet byens hospitaler og krematorier i en uhørt grad.

 

Overvejelserne om en massegrav er så uhyggelige, fordi de minder millionbyen om, hvad der sker, når en verdensomspændende pandemi rammer en storby, hvor der i virkeligheden bor alt for mange mennesker på alt for lidt plads. Byen kan tydeligvis ikke kapere den pludselige stigning af døde på meget kort tid.

Kapaciteten kan håndteres, siger borgmester

De to seneste dage har henholdsvis 594 og 599 personer med coronavirus mistet livet i New York. Det er cirka halvdelen af det samlede antal omkomne Covid-19-smittede personer søndag og mandag i USA.

New Yorks borgmester, Bill de Blasio, understreger, at selvom det bliver "rigtig hårdt", har man fortsat kapaciteten til at håndtere de mange dødsfald i byen. Men han erkender også, at midlertidige begravelser kan blive en nødvendighed.

- Hvis vi skal lave midlertidige begravelser for at overkomme krisen og samarbejde med hver enkelt familie i forhold til en passende ceremoni, så har vi muligheden for at gøre det, siger Bill de Blasio til New York Times.

Ifølge TV 2s korrespondent i USA Jesper Steinmetz skyldes overvejelserne om midlertidige begravelser ikke kun et pres på hospitalerne, men også at flere og flere amerikanere i disse dage mister livet i sit eget hjem.

New York Times skriver, at under den aktuelle coronakrise mister omkring 200 newyorkere livet i sit eget hjem dagligt. Før krisen lå tallet på mellem 20 og 25.

I USA har i alt 10.986 personer med coronavirus mistet livet, mens der er registreret flere end 350.000 smittetilfælde.