Coronavirus

Konspirationsteoretikere kæder 5G-master sammen med coronavirus - nonsens, siger forskere

Stråling fra sendemaster har i årevis givet anledning til bekymring.

I Storbritannien er 20 sendemaster blevet ødelagt eller brændt af i løbet af den sidste uge, tilsyneladende fordi en konspirationsteori om en sammenhæng mellem 5G-teknologi og coronavirus har spredt sig på nettet.

De britiske teleselskaber beder nu offentligheden om hjælp, efter deres teknikere er blevet generet, mens de arbejdede på masterne, skriver The Guardian.

- Vi har oplevet tilfælde, hvor hærværksmænd har sat ild til vores sendemaster, har forstyrret vigtig infrastruktur og har spredt falsk information om, at der kan være en forbindelse mellem 5G og covid-19-pandemien. Der er ingen videnskabelig sammenhæng mellem 5G og coronavirus. Det er en kendsgerning, skriver selskaberne i et åbent brev til den britiske offentlighed.

Samtidigt er Facebook og andre sociale medier nu begyndt at lukke sider og opdateringer, der opfordrer til at skade sendemasterne eller genere teleselskabernes medarbejdere.

Svækker immunsystemet

Modstanderne af 5G-masterne kæmper efter eget udsagn for at rense luften for skadelige stråler, som efter deres opfattelse bærer coronasmitte.

Der findes to hovedteorier bag den påståede sammenhæng, skriver BBC.

Den ene går ud på, at strålingen fra 5G-netværk svækker menneskers immunsystem, og at de derfor har lettere ved at blive smittet. Den anden er mere radikal og går ud på, at sygdommen faktisk ikke behøver smitte fra menneske til menneske, men kan spredes via 5G-netværket.

Et argument for teorien skulle være, at den kinesiske by Wuhan har et udrullet 5G-netværk - samtidigt med, at det var i denne by, den nye corona-variant opstod.

En af de mere forhærdede modstandere af 5G-teknologien i England skriver på Twitter, at coronavirus vil gå over i historien som et svindelnummer - og at coronakrisen udelukkende skyldes 5G-netværket.

"Komplet nonsens"

Men at masterne til den moderne 5G-mobilteknologi skulle kunne bære coronasmitte afvises pure af sundhedsvæsenet i Storbritannien.

- De her konspirationsteorier er den værste form for fake news, siger Stephen Powls, som er direktør for det britiske sundhedsvæsen NHS.

Han bakkes op af flere forskere, der siger, at teorien slet ikke holder i praksis.

- Det er komplet nonsens. Vores immunsystem kan blive påvirket af mange ting. For eksempel træthed eller at vi spiser forkert, siger Simon Vlarke, professor ved Reading Universitet til BBC.

- Den epidemi, vi nu står over for, bliver overført fra en smittet person til en anden. Det ved vi er sandt. Vi har endda en virus til at vokse i vores laboratorium, taget fra en person smittet med coronavirus. Virusser og de elektromagnetiske stråler, som får mobiltelefoner og internettjenester til at virke, er en helt anden historie. Det kan på ingen måde sammenlignes, siger Adam Finn fra Bristol Universitet.

På vej i Danmark

Stråling fra sendemaster har i årevis givet anledning til bekymring. Både hos borgere og myndigheder, som gennem årene har gransket de sundhedsmæssige konsekvenser af elektromagnetisk stråling fra sendemaster og elektrisk højspænding.

Også i Danmark er 5G på vej i hele landet. Det er - som navnet siger - femte generation af trådløst internet og skal ifølge regeringen erstatte 4G senere i år.

Teknologien vil blive op til 100 gange hurtigere end det nuværende 4G.

Det vil betyde, at internettet kan bruges til flere nye formål, som eksempelvis førerløse biler og droner. Men det betyder også, at der kommer "betydeligt flere" sendemaster med op imod 4000 i Danmark.

5G giver ikke mere stråling

Det er dog ikke ensbetydende med mere elektromagnetisk stråling til den enkelte dansker, siger en ekspert.

- 5G-masterne sender med lavere effekt. Så man kan næsten sige, at vi sandsynligvis bliver udsat for mindre stråling i fremtiden. Og det er et meget styret system, man er meget opmærksom på energiforbrug, så man skruer simpelthen ned eller slukker helt for de enkelte master, når der ikke er behov for dem, siger Lars Dittmann, der er professor i kommunikationssystemer ved DTU, til Mandag Morgen.