Coronavirus

Sundhedschef i USA: - Det her bliver vores Pearl Harbor-øjeblik

Den kommende uge i coronakrisen bliver "det hårdeste øjeblik i rigtig mange amerikaneres liv", siger USA's sundhedschef.

Mere end 330.000 er smittede, og dødstallet nærmer sig 10.000.

Det er fakta i USA, siden coronavirussen, SARS-CoV-2, og sygdommen covid-19 har sneget sig ind over landets grænser.

Senest har 1155 personer mistet livet i løbet af det seneste døgn. Og det vil blive værre endnu.

Det siger lederen af den amerikanske sundhedsstyrelse, Jerome Adams.

- Det her bliver vores Pearl Harbor-øjeblik, vores 11. september. Men det er ikke lokaliseret ét sted. Det kommer til at ske over hele landet, og det vil jeg have, at USA forstår, sagde Jerome Adams søndag ifølge CNN og The Guardian.

Adams henviste med sin udtale til episoden 7. december 1941, hvor den amerikanske flådebase i Pearl Harbor tæt på Honolulu, Hawaii, blev angrebet af japanske jægerfly i et overraskelsesangreb. Over 2400 amerikanere døde, og omkring 1000 blev såret.

Amerikanerne led desuden store materielle tab, da 20 skibe blev sænket, og over 300 fly blev enten beskadiget eller ødelagt.

Trump: Et lys for enden af tunnelen

De amerikanske myndigheder har advaret om, at de kommende to uger vil blive afgørende i forhold til at bekæmpe spredningen af smitte.

Det gentog Jerome Adams søndag. Men både han og Anthony Fauci, en af landets førende eksperter i infektionssygdomme, understregede samtidig, at den kommende uge ”formentlig bliver meget slem”.

- Det bliver det hårdeste øjeblik i rigtig mange amerikaneres liv, og vi er virkelig nødt til at forstå, at hvis vi vil flade kurven ud og komme ud på den anden side, så er alle nødt til at gøre deres del, sagde Jerome Adams med henvisning til den efterhånden velkendte graf, der viser antallet af indlagte over tid set i forhold til hospitalernes kapacitet.

Også præsident Trump advarede om, at den kommende uge vil blive grim for amerikanerne, men forsøgte samtidig at indgyde ”et glimt af håb” i befolkningen:

- Vi begynder at se lyset for enden af tunnelen. Forhåbentlig i den ikke alt for fjerne fremtid vil vi være stolte af det arbejde, vi alle har gjort, sagde han på et pressemøde søndag i Det Hvide Hus.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Trump har tidligere åbnet for muligheden for at bruge medicintypen hydroxyklorokin mod covid-19. Dette blev gentaget på pressemødet. Samtidig pegede han på, at antibiotikaen erytromycin også bør undersøges som middel.

Bedemand: Værre end 9/11

Et af de hårdest ramte steder i USA er millionbyen New York. Her er over 67.000 konstateret smittet med covid-19, og flere end 3000 personer har mistet livet, mens de har været smittet.

11. september var slemt. Det var virkelig slemt. Men det var ikke som det her

Kendal Lindsay, bedemand

Flere end 11.000 er indlagt med sygdommen, hvorfor man har taget et hospitalsskib med 1000 sengepladser og et felthospital i Central Park i brug.

Det er en hidtil uset situation, har Kendal Lindsay, der er direktør i en lokal bedemandsforretning, tidligere fortalt nyhedsbureauet Reuters.

- 11. september var slemt. Det var virkelig slemt. Men det var ikke som det her. De seneste to dage har været fuldstændigt sindssyge. Hvis nogen henvendte sig på en almindelig onsdag, så kunne jeg nok lægge begravelsen næste tirsdag. Hvis de henvendte sig til os i går, ville det ikke blive før 15. april, sagde hun 4. april.

New York oplevede lørdag til søndag et lille fald i antallet af døde på et døgn, da det faldt fra 630 til 594.

Præsident Trump sagde søndag, at over 1,67 millioner amerikanere er blevet testet for covid-19. Der bor cirka 327 millioner i USA.

9647 har indtil videre mistet livet.