Coronavirus

Indiens tog indstillet for første gang i 167 år - nu bruges de som hospitaler

Op mod 20.000 togsæt i Indien skal være med til at aflaste sundhedsvæsenet under coronakrisen.

I 167 år har togene i Indien kørt uafbrudt.

Men det blev der sat en stopper for 24. marts, da landets premierminister, Narendra Modi, valgte at lukke landet ned, af frygt for at spredningen af coronavirus ville komme ud af kontrol i landet med flere end 1,3 milliarder indbyggere.

Når det er overstået, bør det her være et wakeup-call

Shahid Jameel

Nu har man så fundet en måde, hvor de stillestående tog kan tages i brug og være en hjælp for sundhedsvæsenet i Indien, hvor der indtil videre er registeret flere end 4000 smittetilfælde og 118 dødsfald med relation til coronavirus.

CNN skriver, at kupéerne i op mod 20.000 indiske togsæt i den kommende tid vil blive bygget om, så de kan fungere som isolation og hospitaler for de coronasmittede patienter.

- Nu kan jernbanerne tilbyde rene, desinficerede og hygiejniske omgivelser for patienterne, så de komfortabelt kan komme sig, skriver Indiens jernbaneminister, Piyush Goyal, på Twitter.

Omdanner tog til midlertidige hospitaler

Togselskaberne i Indiens 16 jernbanezoner er blevet beordret at omdanne flere tog til midlertidige hospitaler, så de kan assistere sundhedsvæsenet, hvis der skulle blive brug for det.

Togvognene bliver desinficeret og kan rumme op til 16 patienter med tilhørende personale, behandlingssted og medicinsk udstyr. Et tiltag, der er blevet mødt med begejstring, men som også har givet anledning til et opråb.

- Det er et godt initiativ. Jernbanerne og regeringen bør hyldes for det. Men det er kun en kortsigtet løsning. Når det er overstået, bør det her være et wakeup-call til at investere mere i at forbedre den sundhedsmæssige infrastruktur, siger den indiske virolog Shahid Jameel til CNN.

Togene vil ikke være i stand til at behandle patienter i kritisk tilstand. De skal derimod tage sig af de patienter, der er ramt af mild sygdom.

Toghospital har behandlet over én million mennesker

At benytte tog som hospitaler er ikke noget nyt i Indien.

Allerede i 1991 byggede man hospitalstoget Lifeline Express, der kører rundt i Indien og behandler patienter de steder, hvor der er behov for det.

Toget bestod oprindeligt af tre togvogne, men i 2007 blev yderligere fem vogne tilført, og hospitalstoget blev moderniseret for at forbedre behandlingsmulighederne.

Lifeline Express har i sin 29 år lange levetid behandlet flere end én million mennesker.