Hvor mange er egentlig smittet med coronavirus? Her går de fra dør til dør og tester tilfældige
Flere og flere lande har den seneste uge øget deres testkapacitet markant for at blive klogere på smittespredningen.
Tyskland er Europas duks, når det kommer til at teste for coronavirus.
Landet syd for grænsen tester dagligt flere end 50.000 personer, og den seneste officielle opgørelse fortæller, at tyskerne den 2. april havde testet 918.000 borgere.
I rene tal er det væsentligt flere end andre store europæiske nationer som Storbritannien, Frankrig, Spanien og Italien - omend italienerne målt på tests per million indbyggere er tæt på tyskerne.
Til trods for det høje testniveau fortsætter tyskerne med at opjustere testambitionerne for at få en større viden om, hvordan virussen opfører sig.
I München er man i weekenden begyndt på et eksperiment, hvor medarbejdere fra et institut for infektionssygdomme går fra hjem til hjem for at teste tilfældige personer, der ikke nødvendigvis har udvist symptomer på coronavirus.
Mediet Tagesschau skriver, at medarbejderne sammen med politiet i løbet af den næste måned vil besøge 3000 tilfældigt udvalgte hustande og tage blodprøver for at blive klogere på smittespredningen og få en større forståelse for, hvor mange der er smittet uden at vide det.
Indere kan bestille coronatest på internettet
Tyskerne er ikke de eneste, der i disse dage benytter sig af alternative testmetoder. I Indien har man haft store udfordringer med at få foretaget et acceptabelt antal tests.
For at øge antallet har den private medicinalvirksomhed Practo i samarbejde med den indiske regering udviklet en ordning, hvor borgere i delstaten Maharashtras hovedstad, Mumbai, via internettet eller en app kan bestille en coronatest. Det skriver India Today.
Ved bestillingen skal man fremvise gyldig identifikation og en recept underskrevet af sin læge. Herefter vil testen blive leveret til vedkommendes private adresse, så man ikke skal forlade sit hjem.
Mediet skriver desuden, at det inden længe forventes, at ordningen spredes ud til resten af landet, hvor der i skrivende stund er registreret flere end 4000 smittetilfælde og 118 dødsfald relateret til coronavirus.
Testambitioner opjusteres verden over
Adskillige lande har de seneste dage erklæret en målsætning om at øge testkapaciteten markant. I Sverige tester man ugentligt mellem 10-12.000 personer for coronavirus, men inden for et par uger kan antallet nærme sig 100.000, skriver Expressen.
100.000 tests vil man ifølge BBC også foretage i Storbritannien, men her er målet, at man inden udgangen af april kan gøre det dagligt.
I Danmark er antallet af tests ligeledes blevet øget, hvor ambitionen nu er på 5000 tests om dagen, og det kan være vigtigt af flere årsager, fortæller Peter Kamp Busk, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet, til TV 2.
- Det vil hjælpe vores epidemiologer til at lave de matematiske modeller, der kan sige, hvordan smitten udvikler sig, og det vil hjælpe os med at fortælle, hvor stort et mørketal der er, hvor mange mennesker der er syge uden at have symptomer. Det vil gøre os meget mere forberedte til at forstå smitten og komme videre, siger lektoren.
Også i de afrikanske lande er test-mulighederne blevet forbedret.
World Health Organisation, WHO, skriver, at 47 afrikanske lande nu kan teste for coronavirus. I starten af februar var det blot to af landene, der havde den mulighed.
Flere end 100 lande ønsker Sydkoreas hjælp
Mens Tyskland er Europas duks, så er Sydkoreas håndtering de seneste uger blevet kendt som en succeshistorie verden over under coronapandemien.
Sydkorea har ifølge Statista testet flere end 450.000 mennesker for coronavirus, og de har formået at få en fladere kurve, når det kommer til coronarelaterede dødsfald, end mange andre lande.
Det har ført til, at adskillige nationer nu ønsker hjælp fra sydkoreanerne.
- Vi får så mange henvendelser fra forskellige lande, fordi vi har opbygget erfaring fra et tidligt stadie af udbruddet. Nummeret er lige nu 121 lande, og det stiger dag for dag, sagde en sydkoreansk embedsmand til Reuters 1. april.
På verdensplan er der registreret flere end 1,2 millioner smittetilfælde, mens næsten 70.000 personer med coronavirus har mistet livet.