Coronavirus

FN: Forbyd dyremarkeder for at stoppe pandemier

Flere epidemier er opstået på markeder for handel med vilde dyr, og derfor opfordrer FN nu hele verden til at forbyde dem.

De Forenede Nationers (FN) biodiversitetschef, Elizabeth Maruma Mrema, opfordrer hele verden til at forbyde markeder, der sælger eksotiske dyr, for at forhindre fremtidige pandemier.

Elizabeth Maruma Mrema siger, at der er direkte forbindelse med klodens dyremarkeder og nogle af de værste sygdomsepidemier i moderne tid. Hun nævner ebola som et direkte eksempel på, hvordan markederne kan være katalysator for spredning af farlige sygdomme.

- Den lærestreg, vi får lige nu, er meget klar - hvis vi ikke passer på naturen, vil naturen gøre det af med os, siger hun.

De markeder, som biodiversitetschefen specifikt mener, kaldes ’wet markets'. Der er tale om markeder, hvor man ofte holder mange forskellige levende dyr samlet på små områder, hvor dyrene først slagtes, når de sælges.

Den nuværende covid-19-pandemi opstod netop på et af disse markeder i den kinesiske by Wuhan.

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan dyr fra hele verden blev solgt på markedet.

Luk markederne med omhu

En af konsekvenserne i Kina, efter virusudbruddet så dagens lys i Wuhan, var, at alle de såkaldte disse markeder blev forbudt. Det skete under epidemihåndteringen i Kina, der ifølge landets regering er mere eller mindre overstået.

Netop dette, mener Maruma, er et godt eksempel, som resten af verden bør følge. For der er ingen tvivl om, at disse markeder igen og igen vil danne grundlag for nye og farlige sygdomme, siger hun.

Samtidig påpeger hun, at man skal lukke markederne ned med omhu og sørge for, at der samtidig bliver oprettet alternativer. For det er især i verdens fattige regioner, at markederne eksisterer.

- Medmindre, der er alternativer, er der risiko for, det vil udvikle for et marked for ulovlig handel med vilde dyr, siger Maruma, som videre forklarer, at ulovlig dyrehandel er medvirkende til, at nogle dyreracer er ved at uddø.

- Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan forbyde markederne og samtidig lukke ned for risikoen for ulovlig handel, fortsætter hun.

Tvivl om Kinas markeder åbner igen

Da Kina lukkede ned for markederne tilbage i begyndelsen af marts, var det netop for at inddæmme smittespredning med covid-19 og forhindre sygdomsudbrud.

Det blev støttet af mange i landet, blandt andet en lang række kinesiske akademikere, der i et åbent brev appellerede til myndighederne om at forbyde markederne for bestandigt.

Men ifølge den amerikanske senator, republikaneren Lindsey Graham, er det ikke så sikkert, at markederne fortsat forbliver lukket.

Han siger, at han har haft en samtale om 'wet markets' med USA's førende virusekspert, Anthony Fauci. Fauci er præsidentens rådgiver i coronakrisen,

Ifølge Lindsey Graham, der er meget tæt allieret med Donald Trump, er Kina igen ved at åbne op for markederne.

- Det sætter hele verdens sundhed i fare, skriver Lindsey Graham på Twitter.