Coronavirus

I aften taler dronning Elizabeth til briterne - her er hendes hovedpunkter

Kun fire gange tidligere har den engelske dronning holdt tale til nationen - foruden den traditionelle juletale.

Stolthed, styrke og empati.

Når dronning Elizabeth søndag aften klokken 21 dansk tid holder tale til det britiske folk, bliver det med ord, befolkningen skal kunne styrke sig på i en svær tid, hvor coronakrisen tegner en altoverskyggende dagsorden.

Det viser uddrag af den historiske tale, Sky News har fået adgang til.

Talen er allerede blevet optaget i Windsor Castle, hvor dronningen nu bor med sin gemal, den 98-årige prins Philip.

Her har hun grundet sin høje alder fulgt myndighedernes opfordring til at isolere sig fra den smitsomme pandemi. Og derfor har dronning Elizabeths offentlige optrædener været sat i bero, siden hun 19. marts forlod Buckingham Palace til fordel for sit nuværende refugie i Windsor Castle 35 kilometer vest for den engelske hovedstad.

Sætte spor for eftertiden

Nu opfordrer dronning Elizabeth briterne til at sætte en ære i det fælles ansvar under en krise, som udfordrer nationen, og som vil sætte spor for eftertiden.

- Jeg håber, at vi i de kommende år vil være stolte af, hvordan vi reagerede på denne udfordring. Og de, der kommer efter os, vil sige, at briterne i denne generation var så stærke som enhver anden, vil den engelske monark sige.

Hun vil samtidig tale om dyder, der reflekterer den britiske selvforståelse. Også på den anden side af krisen.

- Jeg håber samtidig, at egenskaber som selvdisciplin, stille og mild beslutsomhed og medfølelse stadig karakteriserer briterne, lyder det fra dronningen, som anerkender det pres, der hviler på nationen.

- Det er en tid med stor uro for vort land. En uro, som har bragt sorg til nogle, økonomiske problemer for mange og samtidig enorme udfordringer for os alle, hedder det i talen, som på mange måder er historisk.

Kun sket fire gange tidligere

Bortset fra sin årlige tale juledag er det yderst sjældent, at den nu 93-årige dronning taler direkte til det britiske folk.

Kun fire gange i dronning Elizabeths 68-årige regeringsperiode har hun holdt en tilsvarende tale til nationen. De fire gange var:

  • Under Golf-krigen i begyndelsen af 90'erne.
  • Da prinsesse Diana omkom i en trafikulykke i 1997.
  • Da dronningens egen mor sov stille ind i 2002.
  • Ved hendes 60 års-jubilæum som regent for otte år siden.

Der har været stillet store sikkerhedskrav i forbindelse med optagelserne til den royale tale, som blev optaget af en enkelt kameraoperatør iført personligt beskyttelsesudstyr, oplyser de kongelige embedsmænd.

Talen kommer efter at det daglige antal døde i Storbritannien var rekordhøjt lørdag med 708 dødsfald, inklusiv et femårigt barn.

Heller ikke den kongelige familie er gået fri af smitte. Prins Charles er testet positiv for coronavirus og meddelte 25. marts, at han var gået i selvvalgt isolation i Skotland.

To dage efter måtte premierminister Boris Johnson sammen med sundhedsminister Matt Hancock meddele, at også toppolitikere kan blive ramt af smitte for derefter at gå i isolation.

Følger efter dronning Margrethe

Dronning Elizabeths tale følger i kølvandet på dronning Margrethes tale til Danmark og danskerne 17. marts.

Det var også en tale, som af eksperter blev betegnet som både "historisk" og "usædvanlig". Og samtidig en understregning af, hvilken national og global krise alverdens befolkninger står overfor.

- Vi har vænnet os til, at verden ligger åben. Nu er grænserne lukkede. Foråret er på vej. Danmark sprudlede af liv. Nu er dagligdagen sat i stå. Det er vores nye virkelighed, sagde dronning Margrethe i det, der også var en opsang og en opfordring til at blive hjemme og passe på hinanden.

Under talen til den britiske befolkning vil dronning Elizabeth også takke sundhedspersonalet og andre nøglepersoner for deres indsats i Storbritannien.

Over 4000 coronapatienter er døde i Storbritannien, og 42.000 er bekræftede smittet.