Coronavirus

Krigsveteran overlevede covid-19 og fejrede sin 104-årsfødselsdag i samme uge

En 104-årig krigsveteran har overlevet den spanske syge, Første Verdenskrig og nu covid-19. Lexie West / Ritzau Scanpix

Bill Lapchies blev født, to år før den spanske syge ramte verden og tog livet af flere end 50 millioner mennesker.

En amerikansk krigsveteran fra Anden Verdenskrig blev i denne uge erklæret fri for covid-19 lige tids nok til at fejre sin 104-årsfødselsdag med familie og venner.

Det skriver Oregon Public Broadcasting.

Bill Lapchies fik 5. marts de første symptomer på covid-19 og blev sat i isolation på veteranhjemmet, hvor han er beboer, i byen Lebanon.

Trods sin høje alder slap Bill Lapchies igennem sygdommen med moderate symptomer og fik aldrig brug for en respirator, fortæller Rob Richardson, der er læge på veteranhjemmet.

Alligevel var det en hård omgang for den gamle mand, og familien var ikke forberedt på, at han skulle komme ovenpå igen.

- Vi var chokerede, da han kunne sidde i sin kørestol og vinke til os gennem vinduet, og dér tænkte vi: ”Han klarer den!”, siger hans datter Carolee Brown ifølge CNN til den lokale tv-station KOIN.

Hilsen fra guvernøren

Onsdag kunne personalet så skubbe kørestolen ud foran hjemmet, hvor en lille gruppe gæster ventede med balloner, kager og to meters afstand mellem sig.

Der ventede også en hilsen til fødselaren fra guvernøren i Oregon, Kate Brown.

- Sender lykønskninger til Bill på hans 104-års fødselsdag! Han er en af Oregons ærede veteraner og er lige kommet sig over covid-19, skrev hun på Twitter.

Bill Lapchies blev født i 1916 og var således en lille purk, da den spanske syge ramte verden i 1918 og tog livet af flere end 50 millioner mennesker.

For fire år siden holdt han 100-års fødselsdag med over 200 gæster. Hans 104-årsfødselsdag var en del mindre og formentlig en hel del kortere, for efter ti minutter blev festen rundet af, og æresgæsten blev trillet tilbage i varmen.

Men først ville en af hans døtre, Jamie Yutzie, vide, hvordan det føles at være 104.

- Helt fint. Jeg klarede det, svarede Bill Lapchies ifølge Oregon Public Broadcasting.

15 beboere smittet

Ikke alle beboere på veteranhjemmet overlevede sygdommen.

Ifølge CNN er 15 beboere på hjemmet testet positive, og to er døde.

USA er det land i verden, der har flest coronasmittede med i alt 278.458 bekræftede tilfælde lørdag eftermiddag dansk tid. Der er registreret omkring 7.100 dødsfald.