Coronavirus

Sådan hjalp en guru og troen på Gud med at sprede virus i hele verden

Dybt troende muslimer, kristne, jøder og sikher har været med til at sprede coronavirus, og flere religiøse grupper gør det endnu.

6. marts 2020 landede en guru i lufthavnen i New Delhi.

Gud kan ikke lide de dumme

Skilt ved demonstration foran en megakirke i Louisiana

Han var 70 år gammel, havde en turban viklet om hovedet, langt skæg og coronavirus i lungerne.

De fleste indere ville kalde sådan en ældre herre for guru - altså en religiøs vismand - men i sikhernes religion kaldes det en parcharak.

Denne parcharak hed Baldev Singh, og han havde netop været to uger i Tyskland og Italien, hvor alle skoler, biografer og sportsarrangementer på grund af sygdomsudbruddet blev lukket samme dag, som han fløj hjem.

Ifølge lufthavnen i New Delhi fik han besked på at isolere sig da han landede, men ifølge en af Baldev Singhs rejsefæller, blev de rejsende ikke kontaktet af myndighederne.

Uanset, hvem der har ret, kørte Baldev Singh ikke hjem til sin landsby, låste døren og blev i sit hus i 14 dage, efter han var landet.

I stedet gav han sig til at gennemføre ceremonier i det lokale tempel.

Og så kørte han til Punjab-provinsen for at deltage i den religiøse Hola Mohalla-festival, hvor flere hundredtusinde sikher hvert år mødes.

Også mellem 8. og 10. marts 2020, hvor Baldev Singh havde tæt kontakt til mindst 934 personer, skriver India Today, der har kortlagt mandens færden.

Baldev Singh døde 18. marts.

På det tidspunkt havde han smittet mindst 26 personer med coronavirus, blandt andet en af sine bedste venner og to af sine børnebørn, skriver Times of India.

Også andre steder satte den 70-årige mand sit aftryk.

Fest på trods af advarsler

Mindst 40.000 mennesker i 20 landsbyer kom i karantæne, da en test viste, at afdøde Baldev Singh havde coronavirus i lungerne.

Men allerede inden var der givet flere advarsler.

Politichefen i Rupnagar, hvor den religiøse festival fandt sted, siger til tv-kanalen NBC, at myndighederne havde bedt folk om ikke at deltage i større arrangementer, men at der stadig kom tusindvis af mennesker til Hola Mohalla.

I sagens natur er det desværre ikke muligt at spørge Baldev Singh, hvorfor det var så nødvendigt at deltage.

Men eksemplet fra Indien er langt fra eneste gang, hvor coronavirus er spredt i religiøse miljøer.

Vi skal til at fejre Herren. Føler I glæden her til aften?

Samuel Peterschmit, prædikant i Mulhouse

I en megakirke i et gammelt indkøbscenter i den franske by Mulhouse mødtes 2500 kristne fra trosretningen En Åben Dør for at bede, faste og synge fem dage sidst i februar.

Under aftenarrangementet 18. februar råbte lederen af gospelkoret - ifølge Reuters - til de troende oppe fra scenen:

- Vi skal til at fejre Herren. Føler I glæden her til aften?

Forsamlingen svarede højlydt:

- Ja!

Men der var en gæst i kirken denne aften, der ikke var inviteret.

Coronavirus.

Og den spredte sig lynhurtigt blandt de troende i løbet af arrangementet.

Smittekæden nåede over 2500

En af dem var en sygeplejerske fra universitetshospitalet i Strasbourg, som ifølge Radio France startede en smittekæde, hvor mindst 250 af hendes kolleger blev inficeret.

Præsten, Samuel Peterschmit, der stod i spidsen for arrangementet blev selv syg og smittede mindst 18 af sine familiemedlemmer.

Og ikke nok med det.

Arrangementet havde gæster fra hele verden, og de bragte smitte til steder som Burkina Faso i Vestafrika, Korsika i Middelhavet og Guyana i Sydamerika.

Ifølge Reuters kunne smittekæden for mindst 2500 personer 30. marts føres tilbage til megakirken i Mulhouse.

Ingen af deltagerne ved arrangementet vidste, hvad fremtiden ville bringe, og på det tidspunkt var der ikke indført restriktioner i Frankrig - faktisk besøgte Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, Mulhouse samtidig med mødet i megakirken.

Her gik han ud blandt folk, der tog selfies med ham og trykkede hans hånd.

Andre steder i verden blev smitten spredt på lignende måder efter religiøse arrangementer.

"Troen er stærk"

For eksempel mødtes 16.000 muslimer til en religiøs festival ved Sri Petaling-moskéen i Kuala Lumpur i Malaysia fra 27. februar til 1. marts. Det på trods af, at flere asiatiske lande på daværende tidspunkt oplevede udbrud af coronavirus.

- Jeg var meget overrasket over, at det blev til noget, siger en af deltagerne, Surachet Wae-asae, til Reuters.

- Men i Malaysia er Gud meget vigtig. Troen er stærk, siger han.

Ifølge Reuters kunne mindst 400 smittede i Malaysia 17. marts spores tilbage til arrangementet, hvor pilgrimme holdt i hånd, delte tallerkener og sov i telt uden for moskéen.

Da det var slut, rejste de cirka 1.500 udenlandske deltagere ifølge Reuters hjem til lande som Australien, Canada, Nigeria, Indien, Kina og Sydkorea.

Corona-jihad

Et lignende arrangement fandt sted i New Delhi i Indien, hvor den muslimske organisation Tablighi Jamat ignorerede advarslerne om smittespredning og samlede næsten 9000 mennesker fra 13. til 15. marts, skriver mediet DW.

Det foregik i en smal gade i den indiske hovedstad, hvor de troende samledes til fælles bøn.

Ifølge de indiske myndigheder kommer mindst 128 tilfælde af smitte i Indien fra det arrangement.

Muslimer og hinduer har det i forvejen svært med hinanden i Indien, og da nyheden om smittespredningen kom ud, begyndte ordet "coronajihad" at trende på Twitter i Indien.

På tv-kanalen Republic TV åbnede en af nyhedsværterne tidligere på ugen sin udsendelse således:

- De gjorde grin med vores nationale indsats. De har bragt os alle i fare. Vi var lige ved at vinde, da de gjorde alt for at slå os.

Det hele blev ikke bedre af, at politiet i New Delhi fandt ud af, at der boede 2000 mennesker i organisationen Tablighi Jamats hovedkvarter i New Delhi. Heraf er mindst 24 personer blevet testet positive for coronavirus, ifølge Al Jazeera.

Der er nu indledt en kriminalsag mod organisationen.

Den genfødte Jesus

Sådan en sag har politiet i Sydkorea også indledt mod lederne af den kristne Shincheonji-sekt.

Menigheden tror, at kirkens leder, den 88-årige Lee Man-hee, er den genfødte Jesus, og at han vil tage 144.000 mennesker med sig i himlen, når jorden går under.

I februar spredte smitten sig hurtigt i kirkens menighed, og da myndighederne forsøgte at opspore kontakterne til de smittede, forsøgte kirkens ledelse at skjule medlemmernes identitet.

- Vi var bekymrede for at give den slags informationer på grund af vores medlemmers sikkerhed, siger et af sektens medlemmer, Kim Shin-chang, til BBC.

Efterfølgende gik kirkens ledelse med til at samarbejde med myndighederne. Alligevel har næsten 1,5 millioner sydkoreanere skrevet under på, at de vil have sekten tvangsopløst.

Også selv om den genfødte Jesus har sagt undskyld.

Jøder kalder jøder nazister

Men det er ikke alle steder, at de religiøse grupper synes, at de skal følge myndighedernes anvisninger.

29. marts drog hundredvis af ultraortodokse jøder gennem gaderne i Bnei Brak, der er en forstad til Tel Aviv i Israel.

Ifølge CNN var jøderne gået på gaden for at deltage i begravelsen af den lokale rabbi Tzvi Shenkar.

Bydelen er et af de steder i Israel, hvor coronavirus spreder sig, skriver The Times of Israel.

Herunder er et billede af optoget.

I sidste uge var 150 mennesker til bryllup i Jerusalem på trods af, at der er forsamlingsforbud i Israel. Én af gæsterne skulle endda have været hjemme i karantæne, fordi han havde haft kontakt til en smittet, oplyser CNN.

- Vi ser forsamlinger på mere end ti personer, hvilket er i strid med loven, siger en lokal polititalsmand, Micky Rosenfeld til tv-stationen.

Israelsk politi patruljerer også i de ultraortodokse jøders nabolag, og ifølge Times of Israel bliver betjentene nu mødt med tilråb som "nazister" og "mordere", når de forsøger at håndhæve forsamlingsforbuddet i de ultraortodokse områder.

Men de yderliggående jøder er ikke alene om at blæse på myndighedernes påbud.

De fortabte sjæle

Så sent som i tirsdags var der tæt trafik af biler og busser uden for Life Tabernacle Church i den amerikanske stat Louisiana, hvor hundredvis af mennesker mødtes til gudstjeneste.

Uden for kirken blev de mødt af amerikanere, der demonstrerede mod, at de kristne lod hånt om forsamlingsforbuddet.

En af dem bar et skilt, hvor der ifølge tv-stationen WAFB-TV stod:

- Gud kan ikke lide de dumme.

Megakirkens præst, Tony Spell, skriver i en e-mail til tv-stationen CBS, at han sidste søndag samlede over 1200 mennesker, og at han vil fortsætte.

- Vi er trængende. Vores sjæle er fortabte. Vi har brug for hjælp, og kirken er centeret for sjælens frelse, skriver han blandt andet.

Der er nu indledt en politisag mod Tony Spell.

Men han ikke den eneste præst i Guds eget land, der fortsætter med prædike.

I Florida erklærede præsten Rodney Howard-Browne for to uger siden, at hans kirke aldrig ville lukke.

Han brød reglerne så sent som i søndags og blev anholdt, skriver mediet Daily Beast.

Nu har Rodney Howard-Browne så lukket kirken under protest.

- Jeg er nødt til at gøre det for at beskytte menigheden. Ikke mod en virus, men mod en tyrannisk regering, sagde Rodney Howard-Browne på sit livestreamede show onsdag.

Præsterne får støtte fra den kristne redaktør R. R. Reno, der udgiver magasinet 'First Things' i 40.000 eksemplarer. Så sent som 17. marts skrev han et indlæg med overskriften: "Hold kirkerne åbne".

Her skriver han, at præsterne bør modstå fristelsen til at lukke kirkerne i folkesundhedens navn, fordi de skal hjælpe med at opretholde det spirituelle helbred hos folk.

Fredagsbønnen er hellig

R. R. Reno får støtte fra en uventet kant.

Vi kan på ingen måde lukke moskéerne

Muneeb-bur-Rehman, mufti

I sidste uge indkaldte Arif Alvi, der er præsident i Pakistans, de religiøse ledere for landets sunni- og shiamuslimer for at få dem til at lade være med at holde fredagsbøn, skriver mediet DW.

Han fik et nej.

- Vi kan på ingen måde lukke moskéerne. Det er ikke muligt under nogen omstændigheder i et islamisk land, siger Muneeb-bur-Rehman, der er en af de gejstlige, som var med til mødet, til DW.

Faktisk har religiøse arrangementer allerede spredt coronavirus godt og grundigt i Pakistan.

Smitten kom til landet med tusindvis af pilgrimme, der havde været til et religiøst arrangement i Iran.

Danmarks ambassadør i Pakistan, Rolf Michael Hay Pereira Holmboe, fortæller til TV 2, at de pakistanske myndigheder satte pilgrimmene i karantæne sammen, så de havde mulighed for at smitte hinanden.

Da smitten først var i landet, blev den spredt fra byen Lahore, hvor den muslimske organisation Tablighi Jamaat samlede 150.000 mennesker fra 10. til den 12. marts.

Ifølge New York Times spredte arrangementet i Lahore smitte til en stor del af Pakistan, men også så langt væk som til Kirgisistan og Gaza-striben.

Hvor mange mennesker der dukker op til fredagsbønnen i Pakistan i denne uge, må tiden vise, men ifølge Danmarks ambassadør i landet kom der omkring 100 millioner personer 20. marts.

I mellemtiden er guruen Baldev Singh fra Indien for længst blevet bisat og brændt.

Ifølge avisen The Tribune mødte han op på et hospital i byen Banga 16. marts med smerter i brystet.

Han var blevet undersøgt af myndighederne to dage før på grund af rejsen til Europa, men da havde han ingen symptomer og fik lov til at gå.

Men da han først blev syg, gik det stærk, og da den 70-årige mand både var diabetiker og havde forhøjet blodtryk, troede myndighederne ikke, at han var smittet med coronavirus.

Efter to dage på hospitalet afgik han ved døden.

Myndighederne testede ham dog alligevel, og først da, gik det op for dem, at Baldev Singh var smittet.

Og nu bliver hans historie så brugt til at lære inderne at holde afstand.

Guruens gave

Faktisk har Sidhu Moose Wala, der er en af de mest populære popstjerner i Punjab-provinsen, skrevet en sang om ham.

I sangen kaldes Baldev Singh for Gurbaksh, der er et drengenavn, som betyder guruens gave.

Her er første vers:

Jeg er Gurbaksh den fortabte, jeg er vendt tilbage fra Italien.

Jeg har bragt dem, jeg bader i mælk med, i fare.

Min sygdom har jeg givet videre til min sønnesøn

Jeg går nu rundt i min landsby som en dødssyg skygge

Jeg er Gurbaksh, og jeg er vendt tilbage fra Italien.

Du kan se - og høre - hele nummeret her: