Coronavirus

Her er manden, der med ’arrogant’ udstråling går imod resten af verden i kampen mod corona

Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog, har fået stor opmærksomhed for sin væremåde og selvsikkerhed i kampen mod coronavirus.

- Det er en fuldstændig meningsløs øvelse.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell var klar i mælet, da han 14. marts satte ord på, at Danmark havde valgt at lukke grænserne for at undgå yderligere spredning af coronavirus inden for landets grænser.

Han kommer nogle gange til at fremstå arrogant

Drude Dahlerup

Han var ikke enig i den danske beslutning.

Det er han sjældent under den igangværende coronakrise, der indtil nu har kostet 308 svenskere livet.

Anders Tegnell er blevet Sveriges ansigt udadtil i håndteringen af pandemien, der de seneste uger og måneder har ført til markante restriktioner verden over - i et forsøg på at holde smittespredningen så lav som muligt.

Et ansigt, der adskiller sig fra sine kollegaer rundt om i verden.

Som statsepidemiolog for Folkhälsomyndigheten, der er svenskernes svar på Sundhedsstyrelsen, har 63-årige Tegnell dag efter dag mødt pressen med stor sikkerhed og forsvaret den svenske strategi.

Modsat mange andre lande nøjes han - på vegne af sundhedsmyndighederne - i store træk med at tale til den sunde fornuft frem for at lukke samfundet ned med den ene restriktion efter den anden.

Strategien har ved flere lejligheder skabt overskrifter og stor undren i både ind- og udland. Men det har ikke fået Anders Tegnell til at ryste i bukserne - tvært imod.

- Han kommer nogle gange til at fremstå arrogant, men han vil bare gerne stå som den her sikre faglige person, siger Drude Dahlerup, der uddannet i statskundskab på Stockholm Universitet og de seneste uger har observeret Anders Tegnells ageren på de daglige pressemøder.

Men hvem er denne mand, der udadtil har taget Sverige på skuldrene og gået i den modsatte retning end resten af verden?

Tur til Zaire i 1995 har karakteriseret Tegnell

Anders Tegnell blev i 1985 uddannet som læge på universitetet i Lund, hvor han specialiserede sig i infektionssygdomme.

Men det var først 10 år senere - i 1995 - at rejsen mod titlen som statsepidemiolog tog fart. Sammen med to andre eksperter blev han sendt til Zaire i den Demokratiske Republik Congo, hvor et ebolaudbrud kostede adskillige menneskeliv.

Allerede dengang var Tegnell ikke bange for at gå imod strømmen.

Til stor undren bestilte Anders Tegnell sammen med sine to kollegaer, Bo Niklasson og Håkan Eriksson, 200 cykler, som de skulle have med til Zaire.

Cyklerne skulle gives til congolesiske medicinstuderende, der skulle køre rundt til landsbyerne og meddele borgerne om, hvordan de skulle forholde sig til udbruddet, og hvad de skulle gøre.

- Det er jo det her med at finde på noget og så overbevise folk om, at der er forskellige måder at gøre det på, siger Anders Tegnell i et interview med den svenske avis Expressen.

De tre svenskere oplevede konsekvenserne ved ebolaudbruddet på nærmeste hold, og det har ifølge kollegaen Bo Niklasson, været med til at forme ham som svensk statsepidemiolog.

- Det er noget, der karakteriserer dig. Det er meget vigtigt at have den erfaring, at have arbejdet med epidemier og set, hvordan mennesker arbejder, og hvordan sådanne begivenheder udspiller sig. At have været på den tur er ekstremt vigtig. Det er godt, vi har en statsepidemiolog, der har deltaget i det, siger den svenske forsker.

"Hans hår stritter, og han går ikke op i sit tøj"

Anders Tegnell blev statsepidemiolog i 2013, og nu står han så som en af de absolutte hovedpersoner i Sveriges håndtering af coronakrisen.

I 63 år har han levet et liv med yderst begrænset opmærksomhed fra offentligheden og medierne.

Nu rettes alles øjne mod ham, når han ved den de daglige pressemøder klokken 14 bringer de seneste tal og tiltag i kampen mod coronavirus.

- Han er en typisk faglig person, der ikke tænker på, hvordan han fremstår. Han tænker kun på, hvad der er rigtigt. Hans hår stritter, og han går ikke op i, hvordan han er klædt. Det betyder ikke noget for ham, siger Drude Dahlerup og tilføjer:

- Han fremstår med en stor faglig integritet. En person, der virkelig ved, hvad han snakker om, og så tør han stå ved, at han har andre holdninger. Han spiller ikke for galleriet.

I Sverige har 308 personer indtil nu mistet livet, mens lidt over 400 personer er blevet indlagt på intensivafdelingen.

Selvom det er Anders Tegnell, der de seneste uger er løbet med en stor del af opmærksomheden, så er han ikke alene. Han arbejder blandt andre tæt sammen med sin chef Johan Carlsson, der er generaldirektør i Folkhälsomyndigheten.

Tegnell deler vandene - men han er sikker på sig selv

De svenske sundhedsmyndigheder har generelt meget at skulle have sagt - også mere end i Danmark. I Sverige er strukturen bygget op på en måde, hvor det er myndighederne, der grundlæggende bestemmer, hvilke tiltag der skal tages i brug, og hvordan det skal forløbe.

I Danmark bliver beslutningerne truffet af politikerne, mens myndighederne bidrager med viden og anbefalinger.

Derfor er det også myndighederne i Sverige, der står til ansvar for de valg, der bliver taget. Og det er i særdeleshed Anders Tegnell, som opmærksomheden rettes mod på godt og ondt.

- Folk er meget delte over ham. Mange har været kritiske, men der er også utroligt mange, som stoler på, hvad myndighederne og de videnskabelige siger, siger Drude Dahlerup.

Kritikere i både Sverige og uden for landets grænser har flere gange sat spørgsmålstegn ved, om strategien om at være tilbageholdende med restriktioner og blandt andet holde skoler, caféer og fitnesscentre åbne er den rigtige.

- Han har mange gange sagt, at hvert land har sin måde at gøre det på, og at vi jo ikke ved, hvad der er det rigtige før om nogle måneder. Men han er meget sikker på, vi gør det rigtige i Sverige, siger Drude Dahlerup.

Én ting er sikkert: Anders Tegnell vil også i de kommende uger og måneder få en afgørende rolle i den svenske kamp mod coronavirus.

- Der er ingen tvivl om, at han er en af de vigtigste – hvis ikke den vigtigste – i den retning, som Sverige går lige nu, siger Drude Dahlerup.