Coronavirus

Hele verden kæmper om værnemidler: 'Moderne pirateri' og 'maskekrig'

Mellemmænd sælger værnemidler til højest bydende, og især amerikanere vinder budkrigene.

Fly, der på mystisk vis bliver omdirigeret. Priskrig med omfattende budrunder. Mellemmænd og personlige tjenester.

Det handler om værnemidler i form af masker til beskyttelse mod coronavirussen.

De fleste lande mangler dem. Alle lande vil have dem.

Efterspørgslen efter masker har skabt et verdensomspændende sælgers marked, hvor der foregår en kamp, der bliver kaldt ”moderne pirateri”, ”skattejagt” og ”maskekrig”, og hvor lande, regioner og private aktører konkurrerer mod hinanden for at skaffe flest masker.

Især USA er blevet beskyldt for at spille med muskler og økonomi i bestræbelserne på at skaffe masker, skriver The Guardian.

Senest er det Tyskland, der beskylder USA for at have omdirigeret en sending af masker, der ellers var tiltænkt det tyske politi i Berlin.

Det handler om 200.000 såkaldte N95-masker, der under en mellemlanding i Thailand pludselig skiftede destination fra Tyskland til USA.

Det har fået indenrigsministeren i delstaten Berlin, Andreas Geisel, til at kalde omdirigeringen for ”moderne pirateri”, og han har krævet, at den tyske forbundsregering minder USA om at følge de internationale handelsregler.

- Sådan behandler man ikke handelspartnere. Selv i en global krisetid bør man ikke bruge wild west-metoder, siger han til Tagesspiegel.

Andreas Geisels kritik bliver bakket op af Berlins borgmester, Michael Müller, som ifølge mediet Politico, kalder USA og Trumps handlinger for "usolidariske, uansvarlige og uacceptable."

Maskekrigen

Et andet eksempel er fra Frankrig, hvor Valérie Pécres, leder af regionen Île-de-France, der inkluderer Paris, har kaldt kampen om maskerne for en ”skattejagt”.

- Der var et lager af masker, som var tilgængeligt for os, men vi blev overbudt af amerikanere. De tilbød tre gange den pris, vi bød, og de betalte kontant. Jeg skal bruge skatteydernes penge, så det kan jeg ikke konkurrere imod, siger hun til BFMTV.

Hendes kommentarer faldt i kølvandet på beskyldninger fra to andre franske regionale ledere, der har anklaget amerikanske købere for at overbyde sendinger af masker, der var tiltænkt Frankrig - i ét af tilfældene var et fly med masker endda klar til at lette mod Frankrig, inden det blev omdirigeret.

Hvilket har fået franske medier som Le Figaro og Le Point til at døbe kampen om maskerne for ”maskekrigen”.

Et tredje eksempel er fra sidste uge, hvor en sending på 10.000 masker, købt til brug på hospitaler i Montreal, Canada, på mystisk vis blev omdirigeret til Ohio. Det skriver den canadiske avis Le Journal de Montréal.

Derudover har Brasiliens sundhedsminister, Luiz Henrique Mandetta, erkendt, at landet har misset forsendelser af masker på grund af budkrige, som man har tabt. Han har kaldt det et kæmpe problem, fordi der er en "hyper-efterspørgsel" i verden efter værnemidler.

Sælgers marked

Det er især USA, som står i centrum i maskehandlerne.

USA har det højeste antal coronasmittede i verden, og over 7000 amerikanere er døde som følge af coronavirussen.

Båd regeringen og de fleste amerikanske stater har været uforberedt på coronavirussens hærgen, og stort set alle stater mangler værnemidler.

USA har dog en fordel i forhold til andre lande i at have en massiv flåde af store fragtfly - en flåde, der er tre gange større end Kinas, hvorfor amerikanerne kan købe og fragte flere masker end alle andre lande.

Men det kræver stadig de muskler og den økonomi, som USA beskyldes for at bruge til at udmanøvrere andre lande.

Når en regering, en region, amerikanske stater eller private aktører skal købe værnemidler, går handlerne igennem et netværk af mellemmænd, hvoraf mange befinder sig i Shanghai, skriver The Guardian.

En af disse mellemmænd er Michael Crotty, der ejer Golden Pacific Fashion & Design i Shanghai. Han har fortalt The New York Times, at maskesælgerne ofte skubber den højestbydende forrest i køen.

- Det er sælgers marked. Det er meget sjældent, man oplever det, siger han.

Staterne konkurrerer om værnemidler

I et forsøg på at holde værnemidler i landet har Donald Trump beordret den amerikanske maskeproducent 3M til at stoppe eksporten af masker til Canada og til Latinamerika.

Men de amerikanske stater lider alligevel under manglen af værnemidler, og ofte konkurrerer staterne mod hinanden eller endda mod den føderale regering i Washington.

New York-guvernør Andrew Cuomo sagde tidligere på ugen, at det, at forsøge at købe masker, var som at ”være på eBay med 50 andre stater”. Massachusetts’ guvernør, Charlie Baker, har fortalt, at staten tre gange har tabt en budkrig mod den føderale regering.

Donald Trump har siden tilkendegivet, at regeringen ville forsøge at droppe deres bud på maskesendinger, hvis det skete på bekostning af de enkelte stater.

Men indtil videre har US Federal Emergency Management Agency, som koordinerer transporten for amerikanske købere, udliciteret distributionen af værnemidlerne, fordi ”private distributører kan gøre det bedre”.

Personlige forbindelser kan derfor være en stor hjælp til de trængte stater.

Robert Kraft, forretningsmand, milliardær og ejer af football-holdet New England Patriots, lånte eksempelvis en Boeing 767 til Massachusetts’ guvernør, Charlie Baker, der skulle transportere 1,2 millioner masker fra Kina til den amerikanske stat.

New England Patriots-flyet ved at blive lastet med værnedmiler i Kina.

Flyet var i øvrigt ét af to fly, som Robert Kraft havde købt til New England Patriots.

Region Midtjylland købte i Shanghai

Danmark er i samme situation, som de fleste andre lande i forhold til værnemidler.

Manglen på masker og andre værnemidler er bekymrende, sagde Erik Jylling, sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner, på et pressemøde fredag.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at give personalet den nødvendige beskyttelse, de skal have, siger Erik Jylling, sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner.

- Selvfølgelig tager vi bekymringerne dybt, dybt, dybt alvorligt, når plejepersonale er bekymret for at blive smittet, fordi der ikke er nok værnemidler til stede, sagde han.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at give personalet den nødvendige beskyttelse, de skal have.

Region Midtjylland bevægede sig i sidste uge ud på markedet for værnemidler og købte i Shanghai en sending af masker, som tilsammen fylder 1300 kubikmeter.

Afdelingschef for Indkøb og Medicoteknik i Region Midtjylland Dorte Christensen bekræftede dengang, at efterspørgslen er kolossal.

- Det gik meget hurtigt. Man får tilbudt flere hundredetusind af en type varer, og så skal man tage stilling på fem-ti minutter, ellers er det væk, sagde Dorte Christensen, der samtidig fortalte, at priserne var højere end normalt.

Mærsk har også meldt sig på markedet for værnemidler. Torsdag meddelte Mærsk, at firmaet vil hjælpe med at fragte værnemidler fra Kina til Danmark. Det er Rigshospitalet, der har bedt Mærsk om assistance.

Værnemidlerne skal fragtes fra Kina til Danmark med fly, dels leasede fly og dels fly fra Mærsks eget fragtselskab, Star Air.

Ifølge mediet Finans kan 24 fly blive involveret, og de første fly fra Kina forventes at lande i København i denne weekend.